Slik gikk det da vi testet helsen til russen før og etter treukers-festen

Én har halsbetennelse, én har lungebetennelse og én har et kutt i pannen med en liten hjernerystelse. Men får tre ukers hard festing langvarige konsekvenser for helsen til jentene?

LYDFIL: Vil du ha denne saken opplest? Lytt her:

– Må vi løpe? spør Mille Sofie Michaelsen (18) med hes stemme.

Det er 18. mai. I resepsjonen på Oslo Akutten står tre russ. Feiringen er over, men hvordan står det til med formen?

Aftenposten ville se på hva russetiden, altså en intensiv periode med lite søvn, mye alkohol og usunn mat gjør med kroppen. Derfor ble Michaelsen, Michelle Ballou (19) og Ida Gotaas Buøen (18) med på et eksperiment.

Før russetiden hadde startet for fullt tok de tre en helsesjekk. De tok urin- og blodprøver, sjekket vekt, høyde og lungekapasitet. De måtte også gjennom en kognitiv test og en kondisjonstest.

Nå, over tre uker etter, skal jentene gjennomføre de samme testene for å se om russetiden har satt synlige spor. Men ingen av de tre har spesielt lyst på fem minutter i oppoverbakke på tredemølla.

– Vi må gjøre de samme testene som forrige gang, slik at det blir likt, sier Siv Sorken, avdelingsleder på Oslo Akuttens bedriftshelsetjeneste.

De er alle slitne 18. mai. Noen hviledager er det blitt, men russefeiringen har tatt på. Fra venstre: Mille Sofie Michaelsen, Michelle Ballou og Ida Buøen.

Har hatt to – tre hviledager

I løpet av russetiden har jentene hatt to – tre hviledager. Nesten alle jentene på bussen har vært innom en eller annen form for forkjølelse, forteller de.

Man trenger knapt vente på testresultatene for å se at de siste ukene har tæret på formen.

– Det gurglet, forteller Ballou etter å ha tatt spirometri, altså blåst i et stort rør for å sjekke lungekapasiteten.

Har begynt på antibiotikakur

Men så har hun allerede begynt på antibiotikakur mot lungebetennelse, avslører hun.

– Jeg kjente at det var litt gørr i halsen, sier Michaelsen.

Hos Buøen, som avsluttet russetiden med å sy fem sting i pannen, er lungekapasiteten blitt merkbart dårligere siden forrige test.

Det tar heller ikke lang tid før det blir påvist forhøyet CRP i en av blodprøvene, altså en betennelse.

18. mai, dagen etter russefeiringen, er Ida Buøen på plass på Oslo Akutten for å se hvordan det står til med helsen. Buøen har sydd fem sting etter å ha falt og slått seg.

Måtte droppe løpetest

Når kun én test gjenstår, den russen har gruet seg mest til, kan de senke skuldrene, samtidig som resultatet før blodprøvene er analysert ikke er noe å juble over.

– Her har vi en halsbetennelse, en lungebetennelse og et kutt med en liten hjernerystelse, så å begynne å løpe er ikke lurt, sier sykepleier Merete Melbye.

Hennes kollega Reidun Dybwad legger til at dette er en god prøve på hvor viktig det er å leve sunt, og en test på hvordan immunforsvaret påvirkes.

– Det kunne vi si før vi begynte. Å drikke i tre uker kan umulig være bra for kroppen, sier Michaelsen.

Oppgjørets time

24. mai er jentene tilbake på legekontoret. Det er én uke siden russetiden var over. To kommer rett fra eksamen i psykologi, én hadde eksamen i matte dagen før.

– Døgnrytmen min er fremdeles litt ødelagt. Men ellers går det bra, sier Michaelsen. Ballou og Buøen merker ikke noe spesielt til russetiden lenger, men de er spent på resultatene.

Hvilke konsekvenser har tre ukers hard festing hatt for helsen?

– Umiddelbart vil jeg si at det ser ut som om dere har overlevd, sier lege Lars Grytli.

Det viser seg at det jevnt over ikke er noen særlig forskjell på prøvene tatt før og etter russetiden, forteller Grytli, til litt fnising fra de tre.

– Russetiden har ikke medført noen skader for dere. Det ingenting permanent og heller ikke noe å snakke om på kort sikt. Prøvene var normale før russetiden og er normale nå, sier Grytli.

Allmenlege Lars Grytli ved Oslo Akutten.

– Det viser at det skal mye til

Heller ikke leverprøvene viste noen endring.

– Oi, det var veldig rart, utbryter Michaelsen.

– Oi, vi kan drikke masse, sier Buøen. Mer fnising.

– Det viser at det skal mye til, sier Grytli.

– Det er en liten forskjell, men den er minimal og ikke signifikant. Det kan ha noe med tidspunktet prøvene er tatt på. Totalt sett har dere ikke tatt noen skade av russetiden.

Han er litt overrasket over at det ikke var en større forskjell, men hadde ikke regnet med at jentene ville få permanente skader.

Skadene er representativt for russetiden

Stein Meyer, allmennlege og medisinsk ansvarlig ved Volvat Nationaltheateret, spådde før russetiden at det neppe ville være store utslag i resultatene til jentene etter russetiden.

Hvor mye alkohol en person tåler over tid en viss tid er individuelt, og det er vanskelig å gi et godt svar.

– Men drikker man store mengder over tid, vil det gå galt til slutt, sier han.

Tilstandene jentene har pådratt seg i form av lungebetennelse, infeksjon og hjernerystelse stemmer godt overens med det han ser blant russen i mai.

– Jentene representerer et godt utvalg av de tilstandene russen søker lege for, sier Meyer.

Selv én uke etter russetiden kommer det fremdeles pasienter som har vært russ til legekontoret med de typiske symptomene.

Ikke en klinisk undersøkelse

Resultatene på prøvene til jentene må ikke tolkes som at russetiden og festingen er spesielt sunn. Det er heller ikke en klinisk undersøkelse som er vitenskapelig relevant, understreker legen.

Dette er unge, friske personer og det skal mer til før det blir permanente skader.

– Jeg vil ikke anbefale noen å drikke i tre uker, men for disse jentene medførte det ikke permanente skader, sier Grytli.

Han mener det er verdt å trekke frem at jentene ikke var i form til å gjennomføre løpetesten 18. mai.

Men hvordan gikk det med eksamen?

– Nja, er svaret fra de tre.

Noen av dem fikk ikke øvd så mye. En sier at det gikk helt fint. Michaelsen er forøvrig den eneste av dem som har trent etter russetiden.

– Kondisjonen var definitivt dårligere, sier hun.

Se hvordan det gikk da jentene testet seg før russetiden startet for alvor, i videoen under.