Ikke flertall for mistillit mot byråd Lan Marie Berg

Lan Marie Berg (MDG) blir ikke kastet som byråd. Rødt vil ikke støtte mistillit mot henne.

I september 2019 måtte miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) orientere bystyret om situasjonen, etter en serie avsløringer av NRK. Flere partier i bystyret kritiserte allerede da at de ikke hadde fått mer og tidligere informasjon.

I midten av november fremmet Fremskrittspartiet (Frp) og Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) mistillitsforslag mot Lan Marie Berg. Hun er byråd for miljø og samferdsel i Oslo.

Forslaget skal stemmes over i bystyret onsdag. Men tirsdag ble det klart at forslaget ikke får det nødvendige flertallet.

I bystyret har opposisjonen flertall. Men da er de avhengige av at minst Frp, FNB, Høyre, Venstre og Rødt stemmer sammen.

Rødt støtter imidlertid ikke mistillitsforslaget, skriver de lokale Rødt-toppene Siavash Mobasheri og Eivor Evenrud i en kronikk som ble publisert tirsdag ettermiddag hos Dagsavisen. De skriver:

«Vår påstand er at vi vil kunne kaste enhver byråd på et likende grunnlag, uten at det bidrar til å løse problemet. Oslo Frp må slutte å spre illusjoner om at det hjelper å bytte ut en byråd når det er systemet som er problemet. Derfor vil Rødt ikke stemme for dette mistillitsforslaget».

Høyre, Venstre og KrF har ennå ikke bestemt seg for hva de vil stemme. Partiene har varslet at de først vil ta stilling til det onsdag, i forkant av bystyremøtet.

Gruppeleder Øystein Sundelin i Høyre sier han ønsker mer ydmykhet fra byråd Bergs side.

– Vi krever en beklagelse og en innrømmelse. Det kan være med på å bygge tillitsbånd opp igjen, sier Sundelin til Avisa Oslo.

Les også

Tusenvis av brudd på arbeidsmiljøloven ble aldri rapportert oppover i systemet

Slik er stemmene fordelt

Bystyret har 59 representanter. Tirsdag kveld var dette situasjonen:

  • FNB (3) og Frp (3) har 7 stemmer til sammen. De vil stemme ja til mistillit.
  • Byrådspartiene Ap (12), MDG (9) og SV (6) vil selvsagt stemme nei.
  • Nå har de støtte fra Rødt (4). I tillegg har Sp (1) varslet at de vil stemme nei.

Det utgjør tilsammen 32 nei-stemmer. Siden det trengs 30 for å ha flertall, blir ikke mistillitsforslaget vedtatt.

Disse har ikke bestemt seg:

  • Høyre (15), Venstre (4) og KrF (1) har ikke sagt hva de vil stemme. Heller ikke Danny Chaudrey (1), uavhengig representant, har varslet noe.
Les også

Har gransket Oslo kommune: Brudd på anskaffelsesregler, ulovlig overtid og uryddige ansettelser

Derfor fremmet de forslaget

Bakteppet for mistillitsforslaget fra Frp og FNB var granskningen av forhold i det som nå heter Renovasjons- og gjenvinningsetaten. Den kom etter en serie avsløringer gjort av NRK.

Granskningsrapporten fra revisjonsfirmaet PWC dokumenterte at det hadde vært en rekke brudd på arbeidsmiljøloven gjennom flere år på et område Lan Marie Berg er politisk ansvarlig for.

Den dokumenterte også ulovlige innkjøp i etaten, samt uryddighet rundt ansettelser og andre forhold. De to partiene mener Berg brøt informasjonsplikten sin til bystyret.

– Dersom dette hadde skjedd i det private næringsliv, så er jeg ikke i tvil om at sjefen måtte gå, sa Camilla Wilhelmsen (Frp) til NRK da forslaget ble stilt.

Også de andre opposisjonspartiene har vært svært kritiske til hvordan Berg har informert bystyret og hva hun ikke har sagt.