Skal reise Munch-museet i rekordfart i Bjørvika

Etter årelange dragkamper om det nye Munch-museet i Bjørvika er grunnsteinen nå lagt. Fremover skal bygget reises med to meter i døgnet.

Kronprinsesse Mette-Marit og ordfører Marianne Borgen (SV) la fredag ned grunnsteinen for det nye Munch-museet som skal bygges i Bjørvika i Oslo.
  • Lars Molteberg Glomnes

I over et tiår har nytt Munch-museum vært en kattepine for Oslo-politikerne med stadige omkamper om plassering, kostnader og utforming.

Frp-nestor og Oslo-politiker Carl I. Hagen manet så sent som denne uken til ny omkamp om museet. Men kronprinsesse Mette-Marit satte ettertrykkelig stans på debatten da hun, sammen med Oslos ordfører Marianne Borgen (SV), la ned grunnsteinen til det bølgeformede Lambda-bygget i Bjørvika fredag.

Langt færre besøker Munchmuseet

Fremover lover byggherrene en skrikende hurtig reisning av det 13 etasjer høye museet. Bygget skal vokse to meter i døgnet og nå full høyde på 50 meter allerede innen fire-fem uker.

Museet blir nærmeste nabo til Operaen og skal etter planen åpne dørene i 2020.

Historisk dag

– Munch testamenterte en samling på nær 28.000 kunstverk til Oslo kommune. Det er en gave som er så rik og så stor at det er vanskelig å fatte. Vi gjør ære på den ved å dele den på flest mulig, slik at folk kan få oppleve de sterke inntrykk som denne kunsten gir, uttalte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) under grunnsteinsnedleggelsen.

– Det nye Munch-museet har potensial for å bli en av Nord-Europas mest betydningsfulle samlinger, mener Munch-museets direktør Stein Olav Henrichsen.

I dag får han bare vist en liten del av samlingen i museet på Tøyen.

Dyrt å bygge og drive

Museet har en kostnadsramme på hele 2,7 milliarder kroner. Johansen sier han setter sin ære i at prosjektet ikke skal overskride budsjettet.

– Det er helt skammelig hvordan budsjettene har blitt overskredet i en del tidligere tilfeller, med utbyggingen av Holmenkollen som et av de verste eksemplene. Dette handler om demokrati. De som sitter i bystyret har bestemt at noe skal bygges til 2,7 milliarder kroner, ikke til 5 milliarder. Da er det ikke sikkert de hadde valgt det, sier Johansen til NTB.

Halv million besøkende

Det vakte også reaksjoner da det ble kjent at det nye museet vil komme til å ha hele 300 millioner kroner i årlige driftsutgifter, nær 100 millioner kroner mer enn på Tøyen. Johansen sier han har tro på at Munch-museet vil klare å få nok inntekter fra besøkende og andre aktiviteter til å matche dette.

Museet har estimert med minst 500.000 besøkende første året, samt betydelig inntekter fra butikk, kafédrift, utlån av kunst og annen aktivitet på museet, opplyser museumsdirektør Stein Olav Henrichsen. (©NTB)

Bygger boliger i Bjørvika spesielt for «kultureliten»