Politiet kaster ut husokkupanter i Oslo sentrum

Har bodd med politiet som nabo.

  • Jostein Ihlebæk
  • Martin Skjæraasen

Les også: Okkupanter med politiet som nabo

Oslo politidistrikt bistår namsmannen med å kaste husokkupanter ut fra Torggata 13 like ved Youngstorget i Oslo sentrum.

— Dette er en planlagt aksjon der vi bistår namsmannen i å kaste ut de såkalte husokkupantene, sier operasjonsleder Tor Grøttum i Oslo politidistrikt til til Aftenposten.no.

19 personer og en hund

Aksjonen startet klokken 09.30 i dag morges, og i alt er 19 personer og en hund tatt ut av bygget.

— De er bortvist fra stedet, opplyser Grøttum.

Ingen av okkupantene er blitt pågrepet av politiet.

— Det vil de heller ikke bli, såfremt de ikke tar seg tilbake til bygget. Nå har vi bedt selskapet som eier bygget om å sørge for god sikring av bygget, sier Grøttum.

— Vellykket

Emil Paetz har bodd i Torggata 13 siden bygården ble okkupert. Han mener okkupasjonen har vært vellykket, siden han og resten av beboerne har klart å skape oppmerksomhet rundt boligsituasjonen i hovedstaden.

- Det står en rekke tomme bygg rundt om i Oslo. Det er helt feil, med tanke på at mange sliter med å finne seg et sted å bo. Leieprisene er altfor høye, sier han til Aftenposten.no.

Han benytter samtidig sjansen til å rette kritikk mot måten utkastelsen ble gjennomført på.

— Vi fikk ingen beskjed om at utkastelsen skulle skje i dag, selv om politiet har lovt at de skal gi oss et forvarsel, forklarer han.

Etter aksjonen ble plassen utenfor Sentrum Scene midlertidig hvileplass for okkupantene. Her samlet de eiendelene sine, svarte pressen og vurderte hva de skal gjøre videre.

— Vi får vel finne oss en ny bygård, konkluderer Paetz.

Artikkelen fortsetter under bildet

Emil Paetz og resten av okkupantene i Torggata 13 ble kastet ut mandag formiddag. FOTO: MARTIN SKJÆRAASEN

— Rolig utkastelse

Ifølge innsatsleder Rune Bjørsvik gikk utkastelsen rolig for seg.

— Aksjonen var udramatisk, og okkupantene fikk muligheten til å ta med seg eiendelene sine, sier han til Aftenposten.no.

Okkupantene som nå bor i det aktuelle bygget har tidligere bodd på Skar leir og Brakkebygrenda. Den siste tiden har de levd i den nedslitte bygården vegg i vegg med Sentrum politistasjon.

Bygningen i dårlig forfatning

Aften har tidligere intervjuet okkupantene:

- Det hele startet med en løs aksjon da vi tok oss inn i bygningen i begynnelsen av mai. Da vi så hvor fett det var her, flyttet vi inn, sa Martin, som er presseansvarlig for de rundt 15 okkupantene som har bodd i bygården.

De fleste okkupantene er i begynnelsen av 20-årene. Mange har bodd ulovlig på Skar leir og Brakkebygrenda.

Det er huseieren Entra Eiendom som har sendt en begjæring til namsmannen om at okkupantene kastes ut.

— Bygningen er i så pass dårlig forfatning at vi er bekymret for de som oppholder seg i den, sa regiondirektør Jon Tallberg i Entra tidligere denne måneden.

Politiet møtte mannssterke opp utenfor Torggata 13. FOTO: MARTIN SKJÆRAASEN
Rundt 15 husokkupanter har bodd i en slitt bygård i Oslo sentrum. Her er Aaron Ara og Martin avbildet foran konsertlokalet inne i bygningen, i forbindelse med et tidligere intervju med Aften.
Okkupantene har hatt egen café og et konsertlokale i boligen sin.