Oslo

Nå kan denne «hytta» i Nordmarka bli din

Hvis du drømmer om å selge vafler til skiløpere eller bare bo i skogen, har du sjansen nå. Lørenseter er til salgs for nesten 14 millioner kroner.

Småbruket i Nordmarka ligger i et populært turområde rett nord for Oslo sentrum.
  • Øystein Aldridge
    Øystein Aldridge

Småbruket i Nordmarka ligger 10 kilometer nord for Tåsen/Nydalen. Eiendommen består av tilsammen åtte bygninger og har et stort behov for oppussing. De to eldste byggene antas å være fra 1700-tallet. Prisantydning er 13.690.000 kroner.

Eiendomsmegler Pål Ivar Lauritzen holder første visning lørdag. Han tror mange forskjellige typer mennesker kommer til å melde seg.

– Jeg tror kjøperen blir en som har en viss forkjærlighet for marka. Det er mange som har vært innom Lørenseter gjennom årenes løp og som har et romantisk forhold til stedet, sier Lauritzen, som jobber i Ketil Koppang landbruks- og næringsmegling.

  • Også denne markastuen er til salgs: Vil ha 22 millioner for hytte i Nordmarka

Kan åpne for gjester igjen

Når det er sagt: Kjærlighet til marka og gode minner om nystekte vafler på Lørenseter er dessverre ikke nok.

– På grunn av sin størrelse og beliggenhet er det en forholdsvis kostbar eiendom. Man må også regne med å bruke en del penger på oppgradering, alt ettersom hva man vil bruke stedet til, sier Lauritzen.

Lørenseter ble inntil for ca. 20 år siden brukt som serveringssted. De siste fire årene har stedet stått tomt.

Én mulighet for kjøper er å åpne Lørenseter for sultne skigåere igjen.

– Jeg har snakket med flere som har hatt tanker om det. Det har jo tradisjonelt vært et serveringssted, med både peisstue og en kiosk på tunet, sier Lauritzen.

Lørenseter har stått tomt de siste årene.

Sigrid Undset var fast gjest

Eiendeommen selges som dødsbo av arvingene. Familiens representant bodde selv på stedet frem til hun var 20 år. Etter hvert har eiendommen forfalt, og arvingen har ikke hatt tid og ressurser til å pusse opp. Det er derfor de velger å selge, heter det i boligannonsen på Finn.

Skiforeningen skriver på sine nettsider at Lørenseter var serveringssted allerede rundt 1900, og at Sigrid Undset i mange år var fast gjest.

Kjøper ikke selv - men håper andre gjør det

Markasjef Espen Jonhaugen i Skiforeningen ser gjerne at noen åpner Lørenseter for servering eller overnatting.

– Det er synd å se sånne steder forfalle, så jeg håper det blir kjøpt av noen som setter det i stand. Vårt ønske er at Lørenseter igjen kommer allmennheten til nytte, uten at jeg vet om stedet egner seg for sånt nå, sier Jonhaugen.

Om vinteren kjører Skiforeningen opp løyper rett ved Lørenseter. I nærheten ligger også Ullevålseter og Kobberhaughytta.

– Generelt er vi interesserte i serveringssteder i marka, men vi vurderer ikke å kjøpe Lørenseter nå, sier Jonhaugen.

Han tror potensielle kjøpere kan være både friluftsorganisasjoner, større grunneiere i marka og privatpersoner.

En eventuell kjøper må regne med å bruke en del penger på oppgradering.

Markahytte til 22 millioner fortsatt til salgs

Tidligere i sommer skrev Aftenposten om Heggelia, en hytte i Nordmarka som ble lagt ut med en prisantydning på 22 millioner kroner. Eiendommen er fortsatt ikke solgt.

Eiendomsmegler Kim Gjelseth i Sem & Johnsen sier dette blant annet skyldes uvissheter rundt Løvenskiolds forkjøpsrett på stedet.

I tillegg tygger potensielle kjøpere på både prisen og vedlikeholdsbehovet. Det er foreløpig ikke kommet noen bud på Heggelia.

– Jeg trodde at for eksempel staten eller ulike organisasjoner skulle være aktuelle kjøpere, men det er kun privatpersoner som har meldt sin interesse. Disse har ønsket å bruke stedet som bolig eller fritidseiendom. Slik jeg forstår det, har ingen vurdert å starte servering der, sier Gjelseth.

Lørenseter ligger mellom Blankvannsbråten og Skjersjøen I Nordmarka. Bildet er tatt i 1970.

Les mer om

  1. Marka
  2. Hytte
  3. Bolig
  4. Nordmarka