Ble kastet ut av nominasjonslisten etter å ha utfordret listetopp. Torsdag kveld ble hun valgt inn igjen.

Ylva Holm-Torsteinsons lokallag aksepterte ikke at hun var fjernet fra Oslo Rødts liste. Det ble omkamp i lukket møte.

– Det har selvfølgelig vært tøft, sier Ylva Holm-Torsteinson, om uroen. Nå vil hun se fremover mot valget.

Torsdag kveld samlet Rødt i Oslo seg for å endelig vedta hvem som skal stå på bystyrelisten til valget neste år.

Det var siste omdreining i det som har vært en svært dramatisk nominasjonshøst for Oslo-partiet.

Den startet med at tidligere listetopp Eivor Evenrud i september gikk hardt ut mot at Siavash Mobasheri var foreslått på førsteplassen. Kort tid etter gikk hun ut av partiet. Senere meldte hun overgang til Ap.

Samtidig varslet Ylva Holm-Torsteinson at hun ville utfordre Mobasheri. Hun var foreslått til tredjeplassen på listen. Holm-Torsteinson er vara til bystyret og leder for Rødt Grünerløkka.

I et intervju med Avisa Oslo begrunnet hun det med at hun var overrasket over at det var foreslått en mannlig toppkandidat når kvinner hadde stilt seg disponible for plassen. Hun pekte på at Rødt er et feministisk parti.

Siavash Mobasheri ble valgt som Oslo Rødts listetopp torsdag.

Kampvotering i kveld

Da nominasjonskomiteen én og en halv måned senere kom tilbake med sitt endelige utkast, var plutselig Holm-Torsteinson helt ute av listen. På tredjeplass foreslo nå komiteen fylkesstyreleder Mari Rise Knutsen.

Torsdag kveld ville lokallaget hennes, Rødt Grünerløkka, ha omkamp.

– Det kommer et benkeforslag fra vårt styre i kveld om å gi tredjeplassen tilbake til Ylva. Vi mener hun hører hjemme på denne plassen, sa styremedlem og kasserer Jacob Erstad til Aftenposten før møtet.

Benkeforslaget førte til en kampvotering om tredjeplassen mellom Mari Rise Knutsen, som var innstilt av valgkomiteen, og Ylva Holm-Torsteinson.

Holm-Torsteinson tapte til slutt denne, men det ble jevnt, opplyser en kilde som var til stede på møtet, til Aftenposten. Siavash Mobasheri ble valgt til topplasseringen.

Valgt inn likevel

Men Ylva Holm-Torsteinson kom likevel inn på listen igjen. Hun fikk femteplassen etter at Stine Westrum onsdag kveld trakk sitt kandidatur.

Westrum er også medlem i Rødt Grünerløkka. Hun skrev på sin Facebook-side at hun håpet beslutningen ville bidra til at Ylva Holm-Torsteinson fikk en plass blant topp ti, uten at andre innstilte ble fjernet.

– Jeg synes selvfølgelig at det har vært tøft, sier Holm-Torsteinson på spørsmål om hvordan det er å bli valgt inn etter så mye uro.

– Samtidig tenker jeg at det beste vi kan gjøre nå, alle sammen, er å se fremover mot neste valgkamp og tenke at den skal vi gjøre så bra som mulig. Motivasjonen for å få valgt inn flere representanter fra Rødt enn forrige gang, blir stor, sier hun.

Krever forklaring

Rødt Grünerløkka hadde også bedt nominasjonskomiteen redegjøre for den overraskende vrakingen av Holm-Torsteinson.

Nominasjonskomiteen har begrunnet det med en «helhetsvurdering». De har ikke villet utdype dette overfor Aftenposten.

Etter det Aftenposten kjenner til, tolkes vrakingen av flere som en straff av Holm-Torsteinson for å ha utfordret Siavash Mobasheri.

Jenny Eiksund i nominasjonskomiteen sa til Aftenposten at de ville redegjøre for begrunnelsen under møtet.

– Det ble lagt frem en redegjørelse, men den har jeg ikke lyst til å gå inn på, sier Holm-Torsteinson til Aftenposten etter møtet.

– Men var det en forklaring som du kan akseptere?

– Jeg tar den til etterretning. Så velger jeg å legge ting litt bak meg og heller se fremover.

Også nominasjonskomiteen er taus etter møtet.

– Jeg har ikke lyst til å si noe om dette akkurat nå. Nå må de som er blitt valgt, få ro til den jobben de skal gjøre videre, sier Eiksund til Aftenposten torsdag kveld.

Lukket møte

I motsetning til alle andre partier i Oslo har Rødt valgt å lukke nominasjonsmøtet for pressen. Jenny Eiksund avviser at det har sammenheng med alt bråket underveis i nominasjonsprosessen.

– Nei, det har vært bestemt lenge. Vi har alltid hatt det. Vi er et lite parti, sier Eiksund.