Oslo

Markering i Oslo etter Orlando-terroren: - Dette var et angrep på oss

Norske homofile inviterte til en minnestund utenfor USAs ambassade i Oslo tirsdag kveld. Flere hundre møtte frem.

- Det var et angrep på oss, mente Joakim Sollien (til v.) og Magnus Haugen. De møtte opp til minnemarkeringen for ofrene for massakren i Orlando.
  • Stein Erik Kirkebøen

Flere hundre mennesker deltok i markeringen i sommervarmen i Oslo mandag kveld. De var samlet for å minnes de 49 som ble drept etter at en 29 år gammel mann skjøt rundt seg på et utested for homofile i Orlando i Florida.

– Dette var ikke et angrep på noen amerikanere langt borte, dette var et angrep på oss. Det er derfor det er ekstra sterkt, sier Magnus Haugen. Sammen med Joakim Sollien og noen hundre andre var han samlet utenfor den amerikanske ambassaden tirsdag kveld.

Fant seg selv i Florida

Flere hundre mennesker deltok i markeringen mandag kveld.

I regi av Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI) var de samlet for å minnes ofrene for massakren i Orlando og for «å vise at vi står sammen for kjærligheten, til minne for ofrene og i solidaritet med alle involverte»

  • Han skal ha blitt sint da han så to menn kysse. Det kostet 50 mennesker livet.

Massakrene gjorde et helt spesielt inntrykk på Haugen:

– Jeg gikk på skole i Florida i et år. Det var det første stedet hvor jeg kunne stå fritt frem som den jeg er, det første stedet hvor jeg fikk aksept for å være sånn som jeg er. Det var ikke så lett på det lille stedet jeg vokste opp i Nord-Norge. Derfor er det veldig spesielt å være her i dag. Dette er vårt rosetog, sier han, med referanse til den spontane minnemarkeringen etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya i 2011.

- Det kunne skjedd her

For de to er det som skjedde i Orlando ekstra sterkt fordi det også kunne skjedd her, i Norge.

– Det er egentlig ikke noe spesifikt amerikansk over det. Det er ikke et angrep på det amerikanske, det er et angrep på mennesker som er sånn som de er og som elsker som de gjør. Akkurat som oss. Derfor kunne det også skjedd her, sier de.

Flere hundre møtte opp utenfor den amerikanske ambassaden, og mange la ned blomster.

Men selv om det er tungt, så ser de et lyspunkt:

– De 50 døde ikke forgjeves. Ugjerningen kommer til å virke mot morderens hensikt. Den kommer til å bringe alle oss som vil at folk skal få være sånn som folk er, enda mer sammen. Den fryktelige ugjerningen kommer til å knytte alle oss andre enda tettere sammen. Derfor er det fint å se at så mange helt vanlige folk samles her i kveld. Det er bare så tragisk at 50 måtte dø en meningsløs død først.

Hat skal møtes med kjærlighet

FRIs leder Ingvild Endestad sa mye av det samme i en appell hvor hun forsikret at hat skal møtes med kjærlighet og at kampen for at alle skal få lov til å være sånn som de er, fortsetter.

Etter en hilsen fra ambassaden var det ett minutts stillhet før det hele løste seg opp og folk gikk ut i et solfylt forsommer-Oslo.

Les mer om

  1. Orlando-terroren
  2. Homofili
  3. Oslo