Oslo

Her er årets Michelin-favoritter

– Inspektørene til Michelin har vært her flere ganger, sier kjøkkensjef Ulrik Jepsen ved À L’aise. Mandag kan Majorstuen-restauranten havne i den prestisjetunge guiden.

Får Oslo flere stjernerestauranter? À L’aise er en av favorittene.
 • Erik Gulbrandsen
  Erik Gulbrandsen
  journalist

– Jeg håper selvsagt at Michelin-inspektørene verdsetter den innsatsen vi har lagt ned gjennom tre år, forteller kjøkkensjef Ulrik Jepsen på restauranten À L’aise.

Spisestedet har høstet gode anmeldelser i en rekke aviser siden åpningen og er blant favorittene til å motta en Michelin-stjerne mandag.

 • Her leser du vår anmeldelse av spisestedet fra i fjor!

– Mange restaurantanmeldere tror dere får en stjerne i år igjen. Hva har dere gjort annerledes i forhold til de første to årene?

– Tre år med høy stabilitet håper jeg de verdsetter. Inspektørene til Michelin har vært her flere ganger, og tilbakemeldingene fra gjestene våre har vært meget gode, sier Jepsen.

 • Her er alle restaurantene i Oslo som er nevnt i Michelin-guiden 2019!

Færre stjerner enn tidligere

– Vil dere gjøre noe annerledes fremover om dere får en Michelin-stjerne?

– Nei, vi kommer til å fortsette akkurat som før. Vi har stor tro på det vil holder på med og mener vi holdet et jevnt, høyt nivå. Får vi en stjerne, er det bare en ekstra bonus og inspirasjon, forteller kjøkkensjefen.

For 11 år siden hadde Oslo seks Michelin-restauranter. I dag har byen fire. Oslo by vokser, men stjernene går til Stockholm, København, Stavanger, Trondheim, Helsinki og Göteborg.

– Hva skjer med hovedstaden?

– Michelin-restauranter er en kostbar affære, og i Oslo har det i endel år vært mer low casual dining. Jeg har likevel sett en liten dreining mot fine dining igjen den siste tiden. Jeg tror vi vil ha noen flere spisesteder med Michelin-stjerne om to–tre år, mener Jepsen, som tror at en stjerne vil føre til 25 prosent økt omsetning.

Det finnes kun et spisested i Oslo med egen champagnetralle: A'L'aise.

Stallen har også hatt besøk

Blir det Michelin-stjerne på Stallen etter kun et halvt års drift?

Stallen på Majorstuen åpnet dørene i fjor høst og drives av Sebastian Myhre.

– Vi vet vi hadde besøk av en Michelin-inspektør dagen etter offisiell åpningsdag. Vi vet ikke om de har vært her siden, men vi har hatt noen suspekte besøk, forteller Myhre.

Han har selv jobbet ved flere Michelin-restauranter, blant annet Per Se i New York.

– I mange år dagdrømte jeg om å starte en stjernerestaurant. Jeg ville være del av en liten, eksklusiv gjeng i Norge. Som nyoppstartet restaurant tenker vi veldig lite på den stjernen, men jeg hadde naturligvis ikke blitt skuffet om vi skulle fått en anbefaling i guiden.

 • «Godlukt i Stallen» – les vår anmeldelse her!

– Guiden snakkes ned

I 2016 fikk Maaemo sin tredje stjerne i Michelin-guiden.

Når det gjelder statusen til Michelin-guiden i dag, har Myhre klare meninger.

– Akkurat nå føler jeg mange liker å snakke ned guiden av ymse årsaker. Dette tror jeg er fordi de fleste blir litt provosert av ikke å vite hva kriteriene egentlig er, og kanskje føles den ikke helt konsekvent. Jeg tror alle innerst inne respekterer Michelin-guiden ennå, men den har fått litt mer konkurranse når det gjelder å være guide for restaurantverdenen. For meg er den fortsatt ledende hva gjelder kvalitet og gode valg av spisesteder, avslutter Myhre.

Mandag klokken 17 deles Michelin-stjernene for de nordiske landene ut i Trondheim. I tillegg til À L’aise og Stallen i Oslo har flere restaurantanmeldere pekt på at speilsalen i Britannia Hotel i Trondheim og Under på Lindesnes kan få én stjerne hver, mens Credo i Trondheim og Renaa i Stavanger begge kan få sin stjerne nummer to.

 • Aftenposten anmeldte Under restaurant først. Her er dommen!
 • Får Noma endelig sin tredje stjerne? Les vår anmeldelsene her!

Les mer om

 1. Michelin
 2. Restaurant
 3. Oslo