Ber turistbusser om å holde seg unna Oslo sentrum

Bymiljøetaten i Oslo kommune ber turistbussene holde seg utenfor Ring 1, med unntak av et par gater bak Havnelageret.

Det kommer fram i en ny brosjyre kalt « Anbefalt kjøremønster for turistbusser i Oslo sentrum », først omtalt av Finansavisen.

Sertifisert Oslo-guide Tove Gjersrud er svært skeptisk til tiltaket.

– Vi skal kjøre tunneler. Eller er det meningen at man skal kjøre opp Ekeberg og se byen derfra? Vi opplever ikke at Oslo ønsker disse turistene velkommen, sier sertifisert Oslo-guide Tove Gjersrud til Finansavisen.

Hun står på Høyres liste i det kommende lokalvalget, men presiserer overfor avisen at hun uttaler seg som Oslo-guide i denne saken.

Får ikke sett turistattraksjoner

Gjersrud sier byrådets anbefaling, gitt at den følges, gjør at turister ikke får sett verken Stortinget, Kvadraturen, Rådhuset, Festningen, Karl Johans gate, Domkirken eller Nationaltheatret fra bussetet.

I brosjyren står det at det ikke anbefales å bruke sentrumsgatene innenfor Ring 1 til trafikk, på grunn av den tette kollektivtrafikken og det pågående veiarbeidet. Dette omhandler blant annet Stortingsgata.

– Jeg skjønner at man ikke skal være i veien for kollektivtrafikken. Men hva er en buss om den ikke er kollektivtrafikk, spør Gjersrud.

Utfordrer næringen

I en epost til Finansavisen skriver byrådssekretær Kari-Anne Isaksen (MDG) at byrådet er opptatt av at alle turister i Oslo skal kunne komme seg raskt og enkelt fram.

En vekst i turistnæringen de siste årene tyder ifølge henne på at «det er lite som tyder på misnøye blant turistene, eller på at forholdene er lagt dårlig til rette».

Isaksen utfordrer heller turistnæringen til å tenke nytt, og skriver at det blir stadig mindre plass i Oslo.

«Det er ikke sikkert at store turistbusser er den mest effektive måten å frakte turister på i fremtiden», skriver hun.