Oslo

Brann- og redningsetaten advarer mot bading i Akerselva – to reddet opp av elven

Vann- og avløpsetaten har økt vannføringen i Akerselva. En mann ble dratt 300 meter nedover da han badet.

Det var mange som badet i vannkulpen i Nydalen da Aftenposten var innom stedet i 16-tiden fredag ettermiddag. Her er det fortsatt lov å bade, mens bading i selve elven nå frarådes.
  • Olav Eggesvik
    Journalist

Strømmen er sterk i Akerselva ved Nydalen og Bjølsen, skriver Oslo Brann- og redningsetat på Twitter. Redningsdykkere har så langt plukket opp to personer fra vannet.

Vannføringen er økt fra 10 til 15 kubikkmeter i sekundet, ifølge Vann- og avløpsetaten. Ifølge Oslo byleksikon, er vanlig vannføring på 1,5 kubikkmeter pr. sekund.

Dratt 300 meter

Ved 10-tiden meldte Brannvesenet om flere personer som måtte reddes opp fra elven. Det var ved Bjølsen.

– Der var det en som ble tatt 300 meter ned elven. Det er bra fart i elven nå, sier vaktkommandør Morten Bergh til Aftenposten.

Det andre tilfellet var ved badeplassen i Nydalen ved 14.30-tiden.

– Der var det en som klamret seg fast til en stige, sier Bergh.

Begge de to som ble reddet opp av vannet var voksne.

Brannvesenet satte opp sperrebånd langs Akerselva ved Nydalen fredag ettermiddag.

Da Aftenposten var innom stedet i 16-tiden fredag ettermiddag var det mange som badet i badekulpen i Nydalen. Her er det fortsatt tillatt å bade, mens Brannvesenet fraråder bading i selve elven på grunn av den sterke strømmen.

Det var ingen som trosset rådet om å holde seg unna bading i elven da Aftenpostens fotograf var i Nydalen.

– Han er en dyktig svømmer

Brannmester Henrik Aakre ved Sagene brannstasjon har flere detaljer fra hendelsen hvor mannen ble dratt ned elven.

– Det var en kar som la på svøm i elven, slik han vanligvis gjør. Det ser ikke så skummelt ut, men det er først når man kommer uti at man kjenner hvor sterke kreftene er, sier Aakre.

Mannen er tidlig i 30-årene, og betegnes som en dyktig svømmer av Aakre.

– Han ble tatt med ned elven og ned en liten foss. Han havnet videre nedover og slo seg. Til slutt ble han dratt i land med en livbøye, som heldigvis var der, sier Aakre.

Brannvesenet har nå sperret av flere steder ved Akerselva. De anbefaler ikke å legge på svøm eller bade der sperringene er satt opp.

– Men andre steder langs elven der det åpenbart er rolig, er det helt greit å bade, presiserer han.

Økte vannføringen

Akerselva renner fra Maridalsvannet og ned til Bjørvika. Det er Vann- og avløpsetaten som kontrollerer vannføringen fra Maridalsvannet.

– Vannføringen i Akerselva ble økt fra 10 kubikkmeter i sekunder til 15 kubikkmeter i sekundet klokken 08.30 fredag. Vi forventer denne vannføringen i hele helgen, skriver kommunikasjonssjef Kjetil Bjørnsrud i Vann- og avløpsetaten i en SMS.

– Vi får dermed ønsket nedgang i magasinfyllingen i Marka. Tilsiget avtar også gradvis, men det er også ventet nedbør fra søndag, skriver Bjørnsrud videre.

– Har dere rutiner for å varsle andre etater eller badende når vannføringen økes?

– Vi har en rutinemessig varsling til en rekke etater, statlige organer og virksomheter som kan bli berørt hver gang vi gjør noe med vannføringen i elven.

– I lys av dagens hendelser, vil dere vurdere å varsle badende også?

– Vi kan aldri si at det er trygt å bade i Akerselva. Det er stor vannføringen i elven nå og enorme krefter i sving. Det må være opp til den som bader å vurdere om det er trygt for den enkelte. Vi oppfordrer publikum til å være forsiktige og ta kreftene i Akerselva på alvor.

Årsaken til at etaten økte vannføringen er den store nedbørsmengden den siste tiden. Det er også varslet mye nedbør fremover.

– Det er mye vann i Marka nå, og vi øker vannføringen for å få ned fulle magasiner. Det er helt nødvendig, skriver Bjørnsrud.

Ring 110 ved drukning

Ved drukning i Oslo skal man ringe Oslo Brann- og redningsetat på 110.

– Da kommer du rett til oss. Vi har redningsdykkere på to stasjoner i Oslo, som ofte er kjapt på plass. I dag var det snakk om minutter før vi var på stedet, sier Bergh.

Les mer om

  1. Akerselva