Urbygningen tikker igjen

Etter to og et halvt års stillstand er Karl Johan blitt tidsriktig. Uret som dikteren Henrik Ibsen daglig stilte klokken etter, begynte å gå igjen i går.

  • Forf>ingar Storfjell (foto)
  • <forf>einar Haakaas <

Nu! utbryter Alf Heitmann, og hekter loddet til det snart 150 år gamle uret på plass bak vinduet i Urbygningen i det gamle Universitetet. Og ganske riktig; klokken 11.12 er det i gang. Heitmann fra Sverre Dahls storurmakeri i Moss gnir seg fornøyd i hendene. Med eget fagbrev som nettopp storurmaker har han hatt hånd om det tradisjonsrike uret fra 1853 siden Statsbygg startet oppussingen av Urbygningen. Klokken har gitt navn til Urbygningen. Mest kjent er uret for tegningen av Henrik Ibsen, der han står på Karl Johans fortau og stiller klokken før sitt daglige besøk på Grand café.

Vasket og renset

Storurmakeren begynte forberedelsene til installasjonen allerede i mars. Da ble alle deler tatt fra hverandre og renset etter alle kunstens regler i flere bad med ulike vaskemidler.— Det holdt ikke med en vanlig oppvaskmaskin?- Haha, ja noen bruker til og med hårføner til tørking. Nei, det må gjøres ordentlig, sier Heitmann.Nå skinner urets tannhjul i messing og stål, og forsiden ut mot gaten har fått nytt bladgull. Men det er en liten forandring. Loddet var opprinnelig en glassbeholder med kvikksølv i. Nå er det et lodd av stål som driver klokken sammen med pendelen.- Kvikksølv ga litt trøbbel med arbeidsmiljøloven, forklarer seniorarkitekt Bent Aaby ved Universitetet i Oslo.Alf Heitmann legger øret tett inn til uret og lytter mens han stiller på en skrue. - Du må bruke øret for å få presisjon. Her er det viktig å være musikalsk.Han skryter uhemmet av det presise uret laget av urmaker Mikael Paulsen i Christiania, og som opprinnelig kostet 200 speciedaler. Det er ikke uten grunn at Henrik Ibsen stilte sitt eget lommeur etter det i Urbygningen. - Jeg testet det før jeg satt det opp. Det sakner rundt to sekunder i løpet av en uke. Ikke verst, mener Heitmann.Han regner med å måtte foreta noen små justeringer når uret har tilpasset seg sin posisjon bak vinduet. Med en spesialnøkkel trekker Heitmann opp loddet som driver klokken. - Nå går det en uke før det må trekkes igjen.

&lt;b&gt;På plass igjen. &lt;/b&gt;Storurmaker Alf Heitmann (t.v.) får hjelp av Heiki Røsvik til å sette det 150 år gamle uret på plass igjen i Urbygningen.