Oslo

Milliardene renner inn

Salget av Oslo Havns kremtomter kan gi en hodepine i luksusklassen: Havnevesenet har ikke bruk for milliardene, og kommunen får ikke slått kloa i dem.

Oslo havn i grålysningen i dag. Oslo havnevesen eier store, attraktive eiendommer i Bjørvika (nærmest, i midten). På nyåret selger Havnevesenet den vestvendte tomten på Sørenga (lengre ut, t.v.) med milliardgevinst. Ved Sjursøya (lengst ut, i midten) skal det bygges ny superhavn.
 • Hilde Lundgaard
  Hilde Lundgaard
  Journalist

Oslo havnevesen sitter på noen av byens desidert flotteste tomter. Tjuvholmen er solgt forlengst. Rett over nyttår står den vestvendte indrefileten på Sørenga for tur, et salg som alene er ventet å innbringe en milliard i gevinst. Både i Bjørvika og på Filipstad eier havnen store, svært attraktive eiendommer.

"Havneformål"

Men Havneloven er krystallklar på hva Havnevesenets inntekter skal brukes til: Alt skal brukes til "havneformål", det vi si utvikle og drive havnen.Her dukker problemet opp i Oslo. Havnevesenet skal investere en milliard i den nye superhavnen ved Sjursøya. Men flere eiendomseksperter anslår nå at det kommunale selskapet kan bli sittende med et betydelig høyere overskudd. Vurderinger Aften har innhentet, antyder en gevinst på rundt tre milliarder etter at ny havn er betalt. Regnestykkene kan gjøres på flere måter, og anslagene varierer. Men spørsmålet er uansett hva fortjenesten skal brukes til.Havnedirektør Anne Sigrid Hamran vil ikke engang antyde noe svar.— Spørsmålet er politisk fra a til å, sier hun, og henviser til leder av havnestyret, Bernt Stilluf Karlsen (V). Karlsen vil nødig diskutere størrelsen på eventuelle overskudd nå.- Dette er fugler på taket. Så langt har vi ikke tjent en krone i Bjørvika, sier han, og minner om at for få år siden var målet i Bjørvika ikke å tape penger. - Men nå er det gode tider og vi har jo tenkt på hvordan vi kan levere verdiene tilbake til byen. På Tjuvholmen la vi inn en gave i form av park med opplevelsessenter. På Sørenga prøvde vi oss med sosial boligbygging. Vi vil legge igjen noe for å få aksept for å bygge.

Ikke imponert

Men finansbyråd Andre Støylen (H) skulle svært gjerne sett en endring av loven, slik at milliardene kunne blitt brukt til vanlige gode formål i kommunen.- Det burde vært mulig å hente ut den verdien til kommunen som eier av havnen, sier Støylen, som understreker at mye kan skje i markedet før fjordbyen står ferdig. - Men går dette så bra som det ser ut nå, må det være bedre at pengene havner hos kommunen enn å lete etter havneinvesteringer ingen trenger.Han er ikke imponert over "gaven" som ble lagt igjen på Tjuvholmen. - Det handlet jo om å regulere inn park og andre ting som reduserte salgsprisen. Det ville vi som politikere sørget for uansett, sier han. Ifølge Fiskeridepartementet skal ny havnelov sendes på høring på nyåret.

Les også

 1. SV krever omkamp om Sørenga

 2. Lover mer luft rundt operaen

 3. Slakter Bjørvika-plan

 4. Vil kjøpe fri opera-naboer

 5. Bystyreja til kulturøy

 6. Slik blir det på Sørenga

 7. Her vil Frp ha skyskrapere

 8. Senketunnel i havn