Oslo

Topp stemning i solfylte Holmenkollen: – Nå skal vi bare nyte!

-Drømmevær og drømmeplass! De første teltboerne har allerede sikret seg de beste plassene til helgens skifest i Holmenkollen. Og finværet fortsetter - helt til lørdag kveld.

Tina Ørstenvik og Vidar Lang lager toast over bålpannen og nyter det fabelaktige været ved inngangen til årets store skifest i Holmenkollen. KLIKK PÅ BILDET OG PILEN FOR Å SE FLERE BILDER.
  • Hilde Bjørhovde
    Hilde Bjørhovde
    Journalist
Strålende vintervær preger inngangen til helgen over hele Østlandet. Her skinner solen på Frognerseteren fredag formiddag.
«Team Odal’n» er glade gutter som skal tilbringe hele helgen ved langrennstraseen nedenfor Sporten på Frognerseteren. Foran: Lasse Ringkilen, Edvin Lyngstad Sondre Skjerven, Kristian Thesen og Kristoffer Østli.
Kristoffer Østli og kameratene fra «Team Odal’n» på vei til sin faste plass ved skiløypa med utstyr til å telte hele helgen.
Vintereventyret venter på Frognerseteren, og solen skinner over «verdens beste skifest» - Holmenkollen skifestival både fredag og lørdag.

– Nå sitter vi bare her og nyter og tar livet med ro, sier sier Vidar Lang, Per Olav Ruud og Tina Ørstenvik fra Nannestad. Allerede torsdag var de på plass med sitt store, grønne telt som troner høyt over løypa ved Frognerseteren.

– Vi er her for å oppleve skifesten. Kollen er noe helt eget, smiler de fornøyd. Solen steker, solbrillene er på plass, og utsikten er formidabel.

Da de kom til sin faste plass ved Frognerseteren torsdag ettermiddag, var tåken tykk og sikten null. Nå bader Holmenkollåsen i sol. En riktig drømmestart på det arrangøren liker å betegne som «verdens beste skifest».

  • I denne løypen møter du garantert ikke Petter Northug i helgen!
Pappa Sigmund og sønnen Sondre Straand kommer fra Vrådal for å oppleve skifest i Kollen. De bor i telt hele helgen.

På naboplassen er far og sønn Sigmund og Sondre Straand fra Vrådal i Telemark i full gang med å rigge seg til for helgen. Enda en pappa og to jenter er ventet til leirplassen med den flotte utsikten.

– Vi foretrekker å være her i nærheten av familiecampingen. Det er roligere for barnefamilier her, sier Sigmund Straand.

Martin Berg og Lasse Ringkilen har utstyret i orden og er klare for en lang helg i Nordmarka ved skitraseen nedenfor Sporten.

Finvær helt til lørdag kveld

Værmeldingen er løfterik for alle som skal opp i Holmenkollen fredag og lørdag. Meteorologisk institutt lover solskinn til godt utpå lørdag ettermiddag. Men så kommer skyer og klam tåke sigende fra sør og kan true idyllen. Størst fare for tåke blir det under søndagens hopprenn.

– Det nydelige vinterværet vil vare hele fredag,og til natten blir det kuldegrader og klarvær, melder statsmeteorolog Mariann Foss.

Lørdag blir det sol og mildt, og solen skal holde stand ganske lenge, før det skyer til utpå kvelden og kommer noen mm nedbør i løpet av natten. Det betyr snødryss i høyden.

Sørlig vind kan gi tåkefest

– Søndag fortsetter det med sørlig vind og en mer skyet værtype, men nedbøren har gitt seg, sier meteorologen, som er litt redd for at den sørlige vinden gir tåkefare i høyden.

Størst fare for tåke blir det under damenes hopprenn i Holmenkollen kl 10. 30. Når herrene setter utfor i 14-tiden, er det større sjans for lettere vær, sier hun.

– Hvorfor er det så ofte tåke i Holmenkollen under hopprennet?

– Vindretningen har veldig mye å si. På sørlig vindretning på denne årstiden er det litt fare for tåke, forklarer Foss.

Når sørlig vind fra Skagerrak kommer inn Oslofjorden og inn mot Holmenkollåsen, stiger fuktig luft opp og kondenserer til små vanndråper. - Egentlig er dette skyer som blir liggende lavt på bakken, forklarer Foss.

Ikke en sky i sikte nærmeste døgn

For kameratflokken fra Odalen er søndagens tåkevarsel ikke egnet til å skape uro, der de svetter i solsteken med å bygge leir langs skitraseen.

-I fjor var det guffent vær da vi etablerte leiren. Dette er jo helt fantastisk, sier de og myser mot en skyfri himmel.

Kameratene gleder seg til både tremil og femmil, men aller mest til kveldens og nattens fest. Leirplassen i lia bak Sporten på Frognerseteren er populær blant festglad ungdom. God nattesøvn er ikke øverst på prioriteringslisten.

– Her blir det liv i leiren, sier de og smaker på medbragte drikkevarer mens de tråkker i løssnøen for å gjøre klar til telt og campingstoler.

-Vi heier på Martin og Northug. Og på Stina Nilsson, hvis hun er med da, fleiper «Team Odal’n».

Finvær over hele Østlandet

Først lørdag kveld kommer lavtrykket inn over Oslo og Østlandet.

Også i fjelltraktene blir været fint frem til ut på lørdag. Da dukker det opp skyer, først i vestlige fjelltrakter. Så kommer det et snødryss lørdag kveld, mens søndag får oppholdsvær og litt høyere dagtemperaturer.

Meteorologen melder vind og regn i lavlandet på Vestlandet lørdag og søndag. Nord-Norge får snøbyger, og i Finnmark blir det mye vind. I Trøndelag starter helgen med finvær. Nedbør og vind kommer først søndag, hvis helgevarselet fra Meteorologisk institutt slår til.