Myntgata 2: Rød-blå kamp om gammelt forsvarsbygg midt i sentrum

Byrådet vil dekke kommunens behov, det kan bety skole, barnehage, boliger. Høyre mener private bør få bygge boliger. Det er duket for politisk strid om Myntgata 2 – hvis Oslo kjøper eiendommen.

Myntgata 2 er både staselig og forfallent. Se flere bilder fra kvartalet ved å trykke på dette bildet og deretter på pilen.
Her ligger kvartalet.
Myntgata 2 er en unik idyll midt i sentrum.
Det er mange vernede bygg på eiendommen, men det er rom for nybygg.
Forfallet er mange steder kommet langt.

Forsvaret skal selge, og Oslo kommune har fått tilbud om å kjøpe Myntgata 2. På prislappen for eiendommen mellom Christiania torg og Akershus festning står det 338,2 millioner.

Forsvarsbygg Skifte eiendom la i første omgang eiendommen ut for offentlige institusjoner. Fristen for å melde interesse gikk ut midt i februar.

Fast pris

– Den eneste som har meldt interesse, er Oslo kommune. Vi har nå oversendt kommunen et tilbud med svarfrist 24. mars, sier prosjektleder Eli Heggelund i Forsvarsbygg Skifte eiendom.

Her ligger Myntgata 2 (Se bilder i feltet over artikkelen):

– Med én interessent høres det ut som om det kjøpers marked og muligheter for å få prisen ned ...

– Nei, her er det fast pris. Aksepterer ikke Oslo kommune tilbudet vi har sendt ut, vil eiendommen bli lagt ut for åpent salg. Og så kan selvfølgelig kommunen igjen melde sin interesse, sier Heggelund.

Vil dekke kommunale behov

– Vi er interessert i en krevende, men veldig kul tomt. Brukt på den rette måten kan den bli veldig viktig for en positiv utvikling av Kvadraturen, sier byråd Hanna Marcussen (MDG).

Men aller først må hun og byrådet gå nøye gjennom tilbudet og vurdere om det skal innstille på at kommunen skal kjøpe tomten. Bystyret avgjør.

Og så er det klart for neste runde: hva skal tomten fylles med? Byrådet har tidligere antydet videregående skole.

– Tomten er så stor at det er mulig å få inn flere ting, vi bør få inn flere ting. Skole er én mulighet, andre er barnehage, næringsvirksomhet og boliger. Vi må vurdere kommunens behov opp mot hva som kan virke positivt inn på nærmiljøet. Dette må vi jobbe mer med. Men uansett, så må grøntområdet åpnes for allmennheten mye mer enn i dag, sier Marcussen.

Forfallet er mange steder kommet langt. Hvis kommunen kjøper Myntgata 2, står den foran en betydelig oppussingsjobb.

Høyre vil la private bygge boliger

Høyre ønsker ikke at kommunen først skal bruke over 300 millioner på tomt og deretter et ukjent antall millioner på å tilrettelegge for skole.

– Nei, vi ønsker å la private få kjøpe området og utvikle det til boliger, sier bystyremedlem Pia Harstad von Hall som ønsker seg 5000 boliger i Kvadraturen. Hun mener det er god plass til 300 av dem i Myntgata 2.

– Det er politisk enighet om at vi ønsker folk, liv og røre i kvadraturen. Her har vi muligheten til å få akkurat det. Tenk hva boliger her kunne betydd, de blir liggende rundt et stort grøntområde midt i sentrum! Vi vet at flere aktører er interesserte i et slikt prosjekt. Det er mulig det er noen praktiske problemer med vern og antikvariske og arkitektoniske verdier, men de får vi løse.

– Er ikke videregående skole et godt forslag?

– Jo, men det er ikke best akkurat her. Skolen kan vi bygge et annet sted i Kvadraturen, det er flere muligheter, sier Farstad von Hall.