Veireno trolig konkurs - kommunen overtar søppelhentingen

Oslo kommune overtar søppelbiler og 170 ansatte fra Veireno og skal tømme søppelet selv. Renovasjonsgebyret for den enkelte vil øke med over 200 kroner for å dekke de økte kostnadene, fra neste år.

Byråd Lan Marie Berg (MDG) og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) holdt søndag pressekonferanse i Oslo rådhus.

Veireno begjærer trolig konkurs mandag, og Oslo kommune overtar materiell, ansatte og overtar selv ansvaret for søppeltømmingen fremover, opplyser byrådsleder Raymond Johansen.

– De siste ukene har vi jobbet med å avvikle forholdet til Veireno, sier byrådsleder Raymond Johansen.

– Lite og uerfarent selskap

Johansen sa søndag at problemene med søppeltømmingen er arvet fra det forrige byrådet.

– Et lite og uerfarent selskap fikk ansvaret for avfallshåndteringen i Oslo. Det forrige byrådet la alle eggene i én kurv, sa Johansen på pressekonferanse søndag.

– Vi har arvet en kontrakt som viste seg ikke å være gjennomførbar. I dag er det lett å si at Veireno aldri burde ha levert inn dette tilbudet, og kommunen burde aldri ha akseptert det. Dette er en kontrakt som aldri burde vært inngått, sa han.

Lan Marie Berg, Raymond Johansen og Arild Sundberg ankommer pressekonferansen søndag.

– Må snu trenden

Han fremholdt at renovasjon er en samfunnskritisk oppgave og kommunen derfor måtte gripe inn.

– Selv et kortvarig opphold i innsamlingen vil få alvorlige konsekvenser, sa han.

– Vi må snu trenden de siste tyve årene der politikerne har holdt seg på avstand, sa Johansen videre.

Selskapet Veireno begjærer oppbud trolig allerede mandag, ifølge byrådsleder Raymond Johansen, fordi de har økonomiske problemer og ikke er i stand til å betale ut lønn. Veireno har måttet bruke langt flere ansatte enn forutsatt i anbudet til kommunen.

Byråd: Forstår sinne

Byråd Lan Marie Berg sa at hun forstår at folk har vært forbannet på problemene med avfallshentingen.

– Det har også jeg vært, sa hun.

– Nå tar vi over mannskapet, bilene og driftsmodellen som Veireno har brukt. Det betyr at det ikke vil være perfekt fra første dag. Men vi vil nå ha en mye større mulighet til å kunne endre på det som ikke har vært i orden, blant annet bruddene på arbeidsmiljøloven, sier Berg til Aftenposten.

Byrådet vil i denne bystyreperioden ikke igjen sette ut søppeltømmingen på anbud. Raymond Johansen utelukker imidlertid ikke at det vil skje i neste bystyreperiode, men sier det ikke vil skje på samme måte som nå.

Vil koste mer

Konstituert direktør i Renovasjonsetaten, Arild Sundberg, sier Veireno ville tapt 18–20 millioner årlig ved videre drift. Han tror det nye opplegget vil koste kommunen omtrent 40 millioner mer i året enn det som var forutsatt i anbudet.

Ifølge Sundberg og Berg vil renovasjonsgebyret øke med fem prosent.

Om du betaler 4000 kroner i dag, øker det med 200 kroner.

– Hva vet dere om arbeidsforholdene til de midlertidige ansatte i Veireno?

– Vi har først nå fått alle kontraktene, og vil starte å gå gjennom dem mandag. Da vil vi ser hva som står i dem og hvilken varighet de har, sier Sundberg til Aftenposten.

Han varsler at etaten nå vil se om de kan justere noen av rutene, og forsikrer om at kommunen har gode rutiner for å overholde arbeidsmiljøloven.

– Vil dere ansette flere personer?

– Det kan være. Jeg vet ikke det nå, men vi kommer til å gå gjennom rutene. Jeg har mer tro på at vi vil bruke de bilene vi har leid inn, til å ta unna det som hoper seg opp, enn at vi vil ansette flere permanent.

Var fjernet fra nettsidene

Søndag var selskapet Veireno fjernet fra nettsiden til morselskapet VT Gruppen, melder VG. Så sent som fredag var Veireno listet opp som en del av konsernet sammen med selskapene Veitransport og Østkran.

En kilde opplyser overfor Aftenposten at det har vært hektisk møtevirksomhet på politisk nivå og på øverste nivå i renovasjonsetaten siden fredag.

Veireno også i Vestfold og på Romerike

Avfallet i Vestfold og på Romerike vil bli hentet som vanlig framover, selv om Veireno slår seg konkurs, skriver NTB.

– Søppelhentingen i Vestfold vil fortsette som vanlig, sier styreleder Hans Hilding Hønsvall i Vestfold Avfall og Ressurs (Vesar) til NRK og Tønsbergs Blad.

Også på Romerike vil søppelhentingen gå som normalt framover, skriver Romerikes Blad.Veireno jobber på oppdrag for Romerike avfallsforedling (ROAF) i deler av Skedsmo og Nittedal, men nå påtar ROAF seg midlertidig ansvar for sjåførene og bilene på de aktuelle rutene.

Der Aftenposten har tegnet inn en rød sirkel, sto det fredag om Veireno.
Slik så VT Gruppens nettside ut klokken halv ett natt til lørdag. Søndag er punktet om Veireno fjernet.

Titusener av klager

Selskapet Veireno overtok i oktober i fjor avfallshåndteringen i Oslo etter å ha vunnet anbudet. Siden da har kommunen mottatt titusener av klager. Mange steder har søppelet hopet seg opp i søppelrom og søppelkasser fordi det ikke er hentet som planlagt. I november begynte kommunen å gi dagmulkter for søppel som ikke ble hentet i tide. Siden har miljøbyråden sagt at de vurderer alle sanksjonsmuligheter, inkludert å heve kontrakten med Veireno.

Rødts Bjørnar Moxness har tidligere varslet mistillit mot byråden om kontrakten men Veireno ikke blir sagt opp. Han opplyste overfor Aftenposten søndag ettermiddag at han ikke visste hva kommunen hadde i ermet søndag.

Selskapet Veireno har overtatt avfallshentingen i Oslo siden i fjor. Siden har problemene vært store.

Saken har rullet videre

Den siste tiden har klagene sunket noe, men saken har rullet videre. Prosessen med anbudet er til granskning hos et stort revisjonsfirma, som skal komme med sin rapport etter påske. Likevel kommer det stadig nye omdreininger i saken. Kommunen har innrømmet at de var for opptatt av prisen i anbudet, Veireno-sjef Jonny Enger har flyttet inn i 45 millioners-leiligheten på Tjuvholmen, og Arbeidstilsynet har politianmeldt bedriften for grove brudd på arbeidsmiljøloven.

Aftenposten vet at Arbeidstilsynet dessuten i nær fremtid vil sende Oslo kommune et brev hvor det varsler gransking av om kommunen har fulgt opp sine forpliktelser overfor Veireno etter at kontrakten ble inngått høsten 2015.

Søppelsjefen gikk av

Midt i januar gikk Oslos søppelsjef av på dagen.

– Det er viktig for meg å raskt få gjenopprettet tilliten til avfallsinnhentingen hos innbyggerne i Oslo, sa samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg til Aftenposten da direktør Pål Sommersnes gikk av.