Oslo

Sjelden gjest i Oslofjorden

Det som trolig er en knølhval har forvillet seg innenfor Drøbak i Oslofjorden.

  • Hilde Bjørhovde
    Hilde Bjørhovde
    Journalist

Robert Kristensen (28) var på kjøkkenet sammen med samboeren lørdag formiddag da han plutselig så noe digert i sjøen utenfor vinduet.

— Vi bor rett ved Vervenstranda i Røyken, og den digre skapningen svømte mellom fastlandet og Gråøya, sier Kristensen, som fikk tatt en videosnutt av hvalen.

— Fascinerende at et så stort dyr har funnet veien inn i Oslofjorden. Akkurat her er det et smalt og dypt sund. For meg så hvalen ut til å være 20 meter lang, sier Kristensen, som lurer fælt på hva slags hval det var. Tidligere har han sett både spekkhogger og delfiner, men aldri en hval.

Trolig en knølhval

— For meg ser det ut til å være en knølhval, sier forsker Arne Bjørge ved Havforskningsinstituttet etter å ha kikket på Kristensens video.

Knølhval fotografert på utsiden av Senja.

— Den skulle vel egentlig vært i Karibien nå som det er forplantningssesong, ikke innenfor Drøbak. Knølhvalen vandrer og er i Karibien på ettervinteren og kommer tilbake til nordlige trakter for å beite nå på senvinteren. At den er observert inne i Oslofjorden, er uvanlig. Det er sjelden så store hvaler innenfor Drøbak. Tidligere i vinter var det mange av dem utenfor Tromsø, og det finnes nok et par tusen av dem i våre farvann, sier han.

Alene og på avveie

Bjørge tror denne hvalen er alene og på avveie.

— At et individ nå har svømt helt inn i Oslofjorden, er tilfeldighetenes spill. Forhåpentligvis finner den veien ut i mer åpne farvann, sier han.

Hval i Oslofjorden

Knølhvaler kan bli 14 meter lange og lever av små krepsfisk og stimfisk, som sild.— Hva den kan finne i Oslofjorden, vet jeg ikke. sier Bjørge.

Hvalforskeren sier at knølhvaler er fredelige dyr og ikke farlige.

Les også

  1. Flipper helt ut i Oslofjorden

  2. Kan ha artsbestemt Flipper

  3. Isbadere vil ha badstue på Sørenga

  4. Helene (25) valgte fisking i Oslofjorden fremfor kontorjobb

  5. Tok med 17. mai-fløyte for å lokke delfinen