Eirik Lae Solberg og Anne Lindboe innstilt på topp for Oslo Høyre

En erfaren politiker og et tidligere barneombud. Slik vil Oslo Høyre vinne tilbake kontrollen i hovedstaden.

Oslo Høyres nominasjonskomité ønsker at Eirik Lae Solberg og Anne Lindboe skal fronte kampen mot det rødgrønne byrådet neste høst.

Oslo Høyres nominasjonskomité vil ha Eirik Lae Solberg som byrådslederkandidat. Ordførerkandidaten er tidligere barneombud Anne Lindboe.

Nominasjonskomiteen har enstemmig innstilt de to som Oslo-partiets nye listetopper til valget neste høst.

– Med disse to får en både kontinuitet og fornyelse. Vi får kontinuitet med den erfaringen Eirik Lae Solberg har, og på den andre siden fornyelse, et enormt engasjement for byen og for barn og unge som Lindboe representerer. Vi tror dette er et veldig sterkt lag, sier komiteens leder Kristin Clemet til Aftenposten.

Anne Lindboe (50) har ingen partipolitisk bakgrunn fra før, men forteller at hun alltid har stemt Høyre.

Hun understreker at dette er komiteens innstilling. Selve valget skal skje på et representantskapsmøte i september.

Skal utfordre Raymond Johansen

Dersom Eirik Lae Solberg får medlemmenes tillit, er det han som får den vanskelige jobben med å utfordre sittende byrådsleder Raymond Johansen (Ap) om makten på Oslo rådhus.

– Han er en formidabel motstander, har Clemet tidligere sagt til Aftenposten.

Solberg tapte mot Johansen i 2019, men er ikke redd for å prøve igjen.

– Jeg tenker at han er en dyktig politiker og har gjort en god jobb for Oslo. Men nå er på tide at han får utskiftning, og at det føres en ny politisk retning for Oslo, sier Solberg til Aftenposten.

Vraket Rygg

Selv om Solberg er blitt regnet som en sterk kandidat, er valget også noe overraskende. Dette fordi han sa fra seg gruppeledervervet etter valget i 2019. Han overlot først jobben til Øystein Sundelin, men var så med i fraksjonen som kastet Sundelin som leder i fjor vinter. Heller ikke da tok han vervet tilbake. Det fikk Anne Haabeth Rygg, som har hatt det siden.

– Jeg valgte å gå ut av politikken av flere grunner i 2019, men den siste tiden har jeg blitt mer og mer motivert til å gjøre en fornyet innsats for Høyre i Oslo. At barna mine er større, gjør det også litt lettere å kombinere rollen som pappa med å være politiker, sier Solberg.

Leder i nominasjonskomiteen Kristin Clemet vil ikke kommentere hvorfor de ikke har valgt å sette dagens gruppeleder på en av de to øverste plassene.

Det har ikke lykkes Aftenposten å komme i kontakt med Rygg.

Nominasjonskomiteen ønsker ikke at dagens gruppeleder i Oslo Høyre, Anne Haabeth Rygg, skal fronte valget for partiet neste høst.

Tidligere barneombud

Anne Lindboe, som ikke har noen partipolitisk erfaring fra før, forteller at hun ble tatt på senga da hun for kort tid siden ble kontaktet av nominasjonskomiteen og spurt om hun ville stille som Høyres ordførerkandidat.

– Hadde noen spurt meg for tre uker siden om jeg hadde sett for meg å skulle bli ordfører i Oslo, så hadde jeg tenkt at det ikke var et så veldig realistisk scenario, forteller hun.

– Så jeg er en av dem som i en alder av 50 år går inn i politikken, fastslår hun med et bredt smil.

– Det er litt uvanlig, men jeg bestemte meg for at dette måtte være plass til sånne som meg i politikken. Jeg har jobbet med barn og unge, utdanning og helse i mange år, og brenner for det og ønsker å bidra til endring, sier hun.

Hun understreker at hun har stemt Høyre i alle år, og mener de har den beste politikken, blant annet på utdanningsfeltet.

– Hva slags ordfører vil Oslo få med deg?

– En frittalende, jordnær ordfører som er ekstremt opptatt av å se folk og ta folk på alvor. At Oslo skal være for alle, det brenner jeg veldig for, sier Lindboe.

Lindboe er utdannet lege, og har blant annet flere års erfaring som forsker ved Folkehelseinstituttet og som overlege.

I 2012 ble hun barneombud, og satt i seks år før Inga Bejer Engh tok over.

Etter det tok hun over rollen som direktør for Private Barnehagers Landsforbund (PBL), frem til hun gikk på dagen i januar i år. Lindboe poengterte da at avgangen var «mindre dramatisk enn den ser ut som».

Ledet finanskomiteen

51 år gamle Solberg har langt fartstid fra politikken på kommunalt og nasjonalt nivå. I 1995 ble han valgt inn bystyret i Drammen i 1999, før han ble del av i Høyres stortingsgruppe i 1997.

Han har vært statssekretær i flere departementer under både Bondevik- og Solberg-regjeringen. Han ble først valgt inn i Oslo bystyre i 2007. To år senere ble han leder for finanskomiteen, frem til 2013. I 2015 tok han over som leder for Høyres bystyregruppe, men ga seg etter valget fire år senere.

I dag er han ansatt som direktør i revisjonsselskapet Deloitte.

Utelukker ikke samarbeid med MDG

Ved forrige kommunevalg ble Høyre største parti, til tross for tilbakegang. Men med svake valg også for samarbeidspartiene Venstre og Frp, var de langt unna å ta makten.

Siden den gang har Oslo Høyre også slitt med en rekke interne konflikter.

Solberg sier han mener konfliktene nå er et tilbakelagt stadium i Oslo Høyre.

Når det gjelder fremtidige samarbeidspartnere, ønsker han foreløpig ikke å tone flagg. Flere i Oslo Høyre ønsker at partiet fremover heller skal samarbeide med MDG enn Frp.

– Det er for tidlig å si, men jeg mener det er mulig å finne gode løsninger mellom Høyre og Venstre, og jeg tror det også kan inkludere MDG. Oslo Høyre bør samarbeide med alle partier som kan gi en ny retning for Oslo, og et slikt samarbeid utelukker ikke MDG, er alt han vil si.