Mannen som ble skutt på Bislett, hadde fri adgang til å forlate psykiatrisk institusjon på dagtid. Fikk permisjon flere ganger.
Oslo-politiet bekrefter at 33-åringen som tirsdag ble skutt av politiet, fikk bevege seg relativt fritt under behandlingen han fikk.
Mannen som døde etter å ha blitt skutt av politiet på Bislett tirsdag, hadde adgang til såkalt fri utgang fra institusjonen der han ble behandlet for schizofreni. Det bekrefter påtaleansvarlig politiadvokat Kari Kirkhorn fra Oslo politidistrikt til Aftenposten.
– Han var inne til behandling, og det har vært noe lemping av vilkårene rundt dette, sier hun.
Hadde flere permisjoner
Kirkhorn er også kjent med at han skal ha hatt permisjon fra behandlingen ved flere anledninger, men hun vil ikke kvantifisere eller beskrive omfanget av dette. Permisjonen mandag var altså ikke av unik karakter.
33-åringen ble 11. desember i fjor dømt til tvungent psykisk helsevern etter et drapsforsøk og trusler med kniv ved Ankerbrua i Oslo i juni 2019.4
Aftenposten får opplyst fra kilder at mannen hadde fri adgang til å gå på apoteket, butikken, restaurant eller besøke venner på dagtid. En kilde som kjente 33-åringen, har fortalt til Aftenposten at han reagerte kraftig da han møtte mannen ute på gaten forrige helg.
Torsdag opplyst politiet at 33-åringen er obdusert. Men hverken Oslo politidistrikt eller Spesialenheten vil si noe som helst om innholdet.
Dagen etter at 33-åringen fikk perm, gikk han til angrep med kniv og ble skutt og drept.
Har startet tilsynssak
Onsdag ble det kjent at Statsforvalteren i Oslo og Viken oppretter tilsynssak med helsevesenet etter hendelsen på Bislett tirsdag.
Tilsynssaken skal se nærmere på hva slags helsehjelp 33-åringen fikk i forkant av episoden.
Det er ikke kjent om personen som har vært faglig ansvarlig for behandlingen av 33-åringen, har konsultert med påtalemyndigheten rundt permisjon eller overføring til ulike sikkerhetsnivåer.
Loven sier nemlig at «dersom særlige hensyn tilsier det, skal faglig ansvarlig konsultere påtalemyndigheten før domfelte overføres mellom ulike sikkerhetsnivåer innen samme institusjon eller får permisjon».
Politiet skjøt gjerningsmannen på Bislett. Kunne de brukt andre metoder?
Etterforskes av spesialenheten
Spesialenhetens påtaleansvarlige, Alexander Fotland Iversen, leder etterforskningen mot de to polititjenestemennene som var involvert i skytingen på Bislett.
Begge har status som mistenkt, og er nå avhørt.
Iversen vil ikke gi detaljer om hva de har forklart eller hva enhetens etterforskere har funnet ut så langt.
Han vil heller ikke kommentere opplysninger om at patruljen som kom inn i situasjonen i utgangspunktet var ubevæpnet. Patruljen hadde såkalt fremskutt lagring av våpen. Det vil si at våpenet var nedlåst i bilen.
– Alt dette er så sentralt i saken at vi foreløpig vil holde det for oss selv, sier Iversen.
Spesialenheten har en hovedetterforsker på saken og flere tjenestemenn som bidrar under avhør. I tillegg er Kripos koblet inn, etter at de ble bedt om å yte teknisk bistand.
– Kripos vil etter hvert skrive en rapport om sine funn til oss, sier Iversen.
Oslo statsadvokatembete besluttet torsdag at Oslo politidistrikt fortsatt skal ha ansvar for etterforskningen av drapsforsøk ved Bislett.