Oslo

Ingen dom mot Metkel Betew og de 12 andre tiltalte før et stykke ut i 2018

Metkel Betew må trolig vente et godt stykke ut i 2018 før Oslo tingrett har avgjort om han på nytt må sone en forvaringsdom.

Metkel Betew (39) i retten i september, da saken startet. Betew er tiltalt for å ha ledet en liga som sto bak narkosmugling og draps- og ransplaner. Totalt har 13 menn stått tiltalt i Oslo tingrett.
  • og NTB

Fredag 15. desember ble den tre måneder lange rettssaken avsluttet i Oslo tingrett. Det vil gå lang tid før dommen kommer.

– Dommeren satte ingen dato for når en dom vil foreligge. Det blir i 2018, sier statsadvokat Geir Evanger.

For begge de hovedtiltalte, Metkel Betew og tidligere Bandidos-president Lars Harnes, har påtalemyndigheten lagt ned påstander om forvaring. De har krevd inntil 20 års forvaring for Betew, med minstetid på 14 år. For Harnes krevde de 14 års forvaring, med minstetid på 9 år.

– Under forutsetning for at de dømmes etter tiltalen, så er påstanden innenfor hva som er en rimelig reaksjon, sier Evanger.

Les også

LES OGSÅ: Nå er soningskøen i norske fengsler borte. Her er forklaringen.

Mener politiet provoserte frem lovbrudd

Straffesaken mot de til sammen 13 mennene har blitt kraftig kritisert av forsvarerne. Det er tatt til orde for at politiet har vært for ivrige etter å ta Betew for nye lovbrudd og derfor har gått altfor langt i å provosere frem ulovlige handlinger som ellers ikke ville skjedd.

– Hvis dette aksepteres, hva blir det neste? Jeg kjenner ikke noen saker som er i nærheten av dette. Her har politiet blitt for ivrige, og det er behov for en korreksjon, sa Betews forsvarer, advokat Marius Dietrichson, i sin sluttprosedyre.

Tre danske politimenn som infiltrerte miljøet rundt Betew, har vitnet anonymt under den lange rettssaken.

Les også

LES OGSÅ: Prinsippdom om filleristing av baby - Seks års fengsel

Totalt 13 tiltalte

Ved siden av Betew og Harnæs har 11 andre menn stått tiltalt i Oslo tingrett.

Tiltalen mot de 13 omfatter 14 punkter, deriblant drapsforsøk mot Imran «Onkel Skrue» Saber, narkotikainnførsel, våpenanskaffelser og planer om ran av et verditransportfly på Gardermoen.

For de øvrige 11 tiltalte ba aktor om alt fra 14 års fengsel til 2,5 års fengsel, avhengig av hvilke punkter de er tiltalt for.

Les også

LES OGSÅ: Fagfolk advarte mot å løslate Betew - domstolene lyttet ikke

Ble pågrepet bevæpnet

Lars Harnes ble tatt i juli 2016 da han bevæpnet og pakket inn i plast for å skjule DNA-spor, kom kjørende på en stjålet scooter inn i garasjeanlegget der Imran Saber hadde tilhold.

I retten svarte Harnes at han bare skulle skremme Saber på vegne av en venn og at han aldri selv hadde møtt ham.

Metkel Betew er aller mest kjent for sin rolle i Nokas-ranet. Han ble dømt til 16 års forvaring for sin deltakelse, og han ble løslatt på prøve i 2014. Etter Etter 295 dager i frihet ble han pågrepet i en storstilt politiaksjon, som ledet frem mot dem omfattende tiltalen mot ham selv og de 12 andre.

Les mer om

  1. Politiet
  2. Oslo tingrett