Her er det plass til deg og dine i julen

Ingen å feire jul sammen med? Eller vil du og familien feire sammen med mange andre i stedet for å være hjemme? Da er det flere tilbud i Oslo.

Virksomhetsleder Sigmund Ruud i Kirkens Bymisjon som tar imot 160 gjester her på julaften.
  • Hans O. Torgersen

Størst av alle arrangementene er 50-års jubilanten Alternativ Jul, som holder døgnåpent i Folkets Hus fra klokken 15 på julaften til 2. juledag klokken 13.

Alternativ Jul kan ta imot over 2500 gjester, og 800 frivillige sørger for at alt er på stell. Noen av de frivillige har vært med hvert år i 30–40 år, og lederen for arrangementskomiteen, Henning Holstad, har vært med alle 50 årene.

Det er mindre forhold i Bymisjonssenteret i Tøyenkirken på Grønland. Der var det allerede to dager før jul pyntet og dekket på til 160 gjester.

Lys og varme innenfor vinduene i Bymisjonssenteret i Tøyenkirken.

– Det er mange som kommer igjen år etter år, folk som vi kjenner og som bruker husets tilbud ellers i året, men det er også familier, forteller virksomhetsleder Sigmund Ruud i Kirkens Bymisjon.

Julen er jo en kristen høytid, men feiringen i Tøyenkirken går på tvers av religionsgrensene.

– Vi har ganske mange muslimer som sier at dette er deres måte å feire jul på. De er med på hele pakken, sier Ruud.

«Hele pakken» på det rusfrie arrangementet i Tøyenkirken i Herslebs gate er både julegudstjeneste, middag, nissebesøk og kulturinnslag.

– Det er mange som synes dette er veldig koselig å være med på, uavhengig av hva de tror. Vi synes det er artig at vi har med flere muslimske familier fra nabolaget.

Noen av dem som feirer julaften på et av de åpne arrangementene gjør det i stedet for å sitte hjemme alene, men det gjelder langt ifra alle.

– Andre har noen å feire jul med, men sier likevel at de synes at dette er den koseligste måten å feire jul på som de vet om, sier Ruud.

Selv feirer han annenhver jul hjemme med familien og annenhver gang i Bymisjonssenteret.

– Hver gang jeg har feiret her i Tøyenkirken har jeg tenkt at dette nesten er den fineste julekvelden jeg har vært på. Av og til er jeg usikker på hva jeg synes er det fineste for meg personlig, og det vet familien om.

Kirkens Bymisjon har laget en liste over alle arrangementene i Oslo hele julen, deres egne og andre. Aftenpostens liste under er laget med den som grunnlag. Bymisjonen har også en liste over arrangementer i andre byer.

Arrangemter for alle, også dem som er ruset:

  • 11.00–13.00: Julelunsj på kontaktsenteret Fyrlyset i Urtegata. (Frelsesarmeen) Urtegata 16A
  • 17.00–22.30: Julaftenfeiring i Domkirken. Middag og gaver. Åpent for alle. Ingen påmelding, gratis. Domkirken / Stortorget
  • 23.00: Midnattsmesse (Kirkens Bymisjon/Domkirken menighet) Domkirken / Stortorget
  • 15.00: Alternativ jul i Folkets Hus. Huset er åpent døgnet rundt for hvile, mat og overnatting frem til 2. juledag klokken 13. Youngs gate 11.
  • Hele døgnet: 24SJU er åpent. Kirkens Bymisjon, Tollbugata 3.

Rusfrie julaftenfeiringer:

  • 15.00–18.00 Julaften på Det grønne hjørnet. Påmelding. (SAFIR/Kirkens Bymisjon/Røde Kors) Urtegata 50
  • 17.00–21.00 Julaften i Bymisjonssenteret, for store og små. Gudstjeneste kl. 17, fest kl. 18. Herslebs gate 43. Påmelding ved fremmøte i Bymisjonssenteret Tøyenkirken. (Kirkens Bymisjon)
  • 14.00–18.00 «minJUL», julefeiring for barn og unge i Storsalen. Påmelding tlf. 479 70 879. (Arr.: Blå Kors) Staffeldts gate

Andre artikler om jul og julefeiring: