Oslo

Dropper russefeiringen for å faste når Ramadan starter 17. mai

I år er første dag av ramadan på 17. mai. Barin Ali vil droppe russefeiringen for å faste. Melika Kashani vurderer det samme.

Barin Ali (til høyre) vil merke at 17. maifeiringen i år ikke blir som tidligere. Hun må droppe den faste middagen med venninnene fordi hun skal faste. Melika Kashani har også lyst til å faste, men har ikke bestemt seg helt ennå.
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist

– Jeg har de siste årene spist ute med venninner på 17. mai. I år må vi ta middagen vår i forkant, smiler Barin Ali som er russ i år.

– Vi har snakket litt i familien om fasten og russefeiringen. Jeg skal prøve å faste på 17. mai, men skal se an formen, sier Melika Kashani.

Den muslimske fastemåneden ramadan starter i år 17. mai. Siden den muslimske kalenderen følger månen, faller fasten på forskjellige datoer hvert år.

Det er 31 år siden sist ramadan falt på 17. mai.

Under fasten kan voksne muslimer hverken spise eller drikke fra daggry til solnedgang. Dette betyr at man må klare seg uten mat og drikke i 18 timer i Oslo og Akershus. For seks år siden falt ramadan samtidig med Norway Cup. Da droppet flere muslimske spillere å drikke under kampene.

  • LES OGSÅ: – Én av fem muslimer følger Mekka-tider i ramadan

Eksamen på tom mage?

De muslimske avgangselevene på Elvebakken videregående skole som Aftenposten har snakket med, er blant flere hundre muslimske russ som nå må ta stilling til om de skal faste på 17. mai og eksamen som starter i neste uke, eller droppe fasten.

– Jeg fastet alle dager i fjor og skal prøve det samme i år. Jeg går på interiør og utstilling og har ikke vanlig eksamen. Vi skal ha en interiøreksamen der vi skal presentere oppgaven vi får et par dager i forveien. Derfor tror jeg det skal gå greit å faste, sier Barin.

– Jeg droppet fasten da jeg kom opp i muntlig eksamen i fysikk i fjor. Jeg vil nok droppe fasten under eksamen. Det blir litt for lenge uten mat og drikke under eksamen som varer i fem timer, sier Melika som går på studiespesialisering.

Melika Kashani (i midten) er aktiv i russetiden, men vil ta det med ro når ramadan starter 17. mai. Her nyter hun solen sammen med venninne på Elvebakken. Fra venstre: Runa Kierulf, Dagny Værnes, Elisabeth Haugen-Flermoe, Sanna Borgersen Svinndal, Ingrid Tryggestad Berre og Sara Brown Bergly.

Jobber på kafé

Melika har deltidsjobb på en kafé, og legger ikke skjul på at det kan være vanskelig å faste på jobben.

– Det kan være vanskelig å faste når man har mye bakervarer rundt seg, men det har gått greit jobben, sier 19-åringen.

– Hvordan er det med konsentrasjonen under fasten?

– Jeg fastet ganske mange dager i fjor, og det var vanskelig å kombinere fasten med lange skoledager. Så det hendte at jeg hoppet over noen dager, men da var det vanskelig å komme i gang igjen etter pausen, sier Melika.

– Fasten er veldig viktig for meg. Jeg fastet under eksamen i fjor og ble veldig sliten. Jeg vet at man kan utsette fasten når man har eksamen, men jeg synes likevel det er greit å faste, svarer Barin.

«Nå blir det ikke is på meg»

Zaeem Shaukat, leder i Islamsk Råd Norge (IRN), sier at IRN ikke har fått henvendelser fra muslimer angående fasten på 17. mai.

Zaeem Shaukat er leder i Islamsk Råd Norge (IRN).

– Vi har fått flere henvendelser om hvordan man skal forholde seg til fasten i Nord-Norge og andre områder der det er lyst så å si hele dagen, men ingen har spurt om fasten og 17. mai. Jeg personlig har fått noen humoristiske kommentarer fra bekjente av typen «nå blir det ikke is på meg på 17. mai», humrer Shaukat.

Han presiserer at det går helt fin an å delta på 17. maifeiringen selv om det er ramadan.

– Fasten er ikke obligatorisk for barna. De kan feire dagen som vanlig. De voksne kan også delta i aktiviteter selv om de har fastet.

– Hvordan skal du feire dagen?

– Barna skal gå i barnetog. Planen min er å ta en tur til byen for å se på barna.

Kake ved solnedgang

Imam Hamid Ali Farooq ved Islamic Cultural Centre (ICC) har heller ikke fått noen konkrete spørsmål om 17. maifeiringen.

Imam Hamid Ali Farooq mener at russ med muslimsk bakgrunn kan både feire 17. mai og faste.

– Men det hender i ny og ne at studenter ønsker veiledning i forhold til eksamener og det å faste. Hvis det å faste går ut over konsentrasjon til en elev og man er bekymret for å gjøre det svakt på sine eksamener, så kan man utsette faste og heller ta igjen når eksamensperioden er over. Dette er veldig individuelt og man må selv vurdere. Skole og eksamener er viktig, og særlig avsluttende eksamener, understreker imamen.

– Kan russ utsette fasten på grunn av 17. mai?

– Russen kan både feire 17. mai og faste, og avslutte dagen med 17. mai-kake ved solnedgang.

– Har dere grunn til å tro at færre muslimer vil være ute på 17. mai i år på grunn av fasten?

– Det gjenstår å se, men jeg tror ikke det vil legge noen demper på ferieringen. 17. mai er barnas dag med barnetog og is spising. Jeg tror heller været kan legge en demper på feiringen.

Og her er imamens råd til hvordan fastende muslimer bør takle nasjonaldagen.

– De bør ta en tidlig 17. mai frokost ved daggry, følge barna til barnetoget, be og takke gjennom dagen for alle goder man har fått i livet, inkludert friheten og avslutte dagen med 17. mai-kake og middag ved solnedgang.

Les mer om

  1. 17. mai
  2. Eksamen