Strandløvene fra 1919-1959

Slik var Oslos yrende strandliv for opptil 90 år siden. Se bildegalleriet.

Paradisbukta på Bygdøy, 1930-tallet. Paradisbukta ligger på Bygdøy med kort gangavstand østover til Huk og vestover til Bygdøy Sjøbad.
Katten, 1959. Katten badeplass er en idyllisk perle som ligger langs Mosseveien, nedenfor Ljan.
Kø til Ingierstrandbussen fra Jernbanetorget, 1947.  Ingierstrand bad er et badeanlegg som ligger ved Svartskog i Oppegård kommune.
Ingierstrand, 1940. Ingierstrand bad ble tegnet av arkitektene Eivind Mostue og Ole Lind Schistad, og åpnet i 1933. Anlegget er bygget i funkis og fikk i 1961 en internasjonal arkitekturpris. Den første delen av anlegget sto ferdig i 1932 og besto av en restaurantbygning, garderobeanlegg med 700 garderober. I tillegg kom stupetårn, rutsjebane og parkeringsplass til 150 biler. Til Ingierstrand bad var det båtrute til Oslo i perioden 1934-40 og 1945-70.
Hovedøya bad, 1919. I juli 1914 åpnet Hovedøya bad, og publikum fikk gratis fergeforbindelse fra Akershus festning. Badet besto av separate herrebad og damebad som igjen var delt inn i betalingsbad og fribad. Det var eget basseng for ikke svømmedyktige og det var kumbad. Herrebadet hadde dessuten eget stupetårn. I følge beskrivelsen av tømrerarbeidet skulle fribadet for kvinner utføres på samme måte som fribadet for menn, "dog bemerkes, at stupetaarnet er utelatt". Hvalstrand bad ble fredet i 1996.
Hvalstrand bad, 1934. Hvalstrand badeanlegg er bygd i en gjennomført funkis-stil, ble åpnet 1. juni 1934. Den norsk-franske arkitekten André Peters ble engasjert til å tegne et moderne badeanlegg med restaurant. Det aller meste av anlegget er restaurert og restauranten er gjenåpnet.
Huk, 1940. Badestrand på Bygdøy med kort avstand til Paradisbukta og Bygdøy Sjøbad. Man har i mange år kunnet komme seg til Huk med badeferge fra Oslo havn, men nå går båtene kun til Dronningkaia og Bydgøynes. Den gamle båtbrygga brukes nå av en del yngre badende til å hoppe fra.
Bygdøynes bad, 1928. Ligger ved innløpet til Frognerkilen, på Bygdøy. Bygdøynes ble først bebygd i 1850-årene, i  1902 dukket det opp et offentlig bad med restaurant- og teatervirksomhet, men dette ble nedlagt i 1930-årene. Området ble 1937 overtatt av Norsk Sjøfartsmuseum. Bygdøynes ble offentlig bad fra 1902 og fikk etterhvert stupetårn og servering.
Badeferge fra 1936. Med ferge kunne man enkelt komme seg til badeplassene i Oslofjorden. I dag er rutene endret noe, men man kan fremdeles komme seg til mange av øyene, og enkelte badestrender på Bøgdøy via fergene.
Bygdøy Sjøbad, 1930."Bygdø Søbad" åpnet i 1880. Badingen foregikk i anstendige former, i badekummer i spesielle badeanstalter. Tilstrømningen til Bygdøy Sjøbad ble så stor at en utvidelse var nødvendig allerede i 1884-85, med et eget damebad. Etter 1923 fikk stedet et noe belastet rykte etter at bl.a. smuglervirksomhet hadde funnet sted her. Men Sjøbadet med restaurant og friluftsscene, fikk et oppsving igjen på 50-tallet. På 60-tallet ble de slitne bygningene revet, og etterhvert gjengrodd. For omkring fem år siden ble badestranden restaurert, og man kan nå bare se restene av de gamle gjengrodde murene.

Mange mener at sommeren i Oslo var bedre før, og alle lengter vel etter en lang dag med bading og sol.

Om sommeren i gamledager var bedre skal vi ikke gå inn på her. Men bildebevisene på flotte sommerdager i Oslo langt tilbake i tid har vi i alle fall.

I bildeserien over kan du se bilder fra bading og strandliv i Oslo helt fra 1919 og frem til 1959. Se de gamle fotografiene i bildekarusellen over.


Osloby har i samarbeid med Oslo Museum fått tilgang til flere unike historiske fotografier som viser livet i det gamle Oslo. Vi vil presentere dem gjennom flere kommende bildeserier.

Har du noen historiske Oslo-bilder du vil dele? Har du forslag til gallerier vi kan lage? Send oss en e-post!

Flere historiske bildegallerier: