Tunnelras, eggevarmer-luer og kø i kuvogna
Her får Kong Oscar II en prøvetur med den nye banen fra Majorstuen til Slemdal, 3. februar 1898. Se de historiske bildene av T-banens 115 år lange historie.
Osloby har i samarbeid med Oslo Museum fått tilgang til flere unike historiske fotografier som viser livet i det gamle Oslo. Vi vil presentere dem gjennom flere kommende bildeserier.
Se bildene i bildekarusellen over.
Har du noen historiske Oslo-bilder du vil dele? Har du forslag til gallerier vi kan lage? Send oss en e-post!
Oslo har hatt kollektivtrafikk i nesten 140 år. Fra 1875, da byens første hestesporvei ble anlagt i sentrum, har det vært en lang utvikling.
Kristiania Elektriske Sporvei åpnet i 1894 Skandinavias første elektriske sporveislinje, blåtrikken, som gikk fra Jernbanetorvet via Briskeby til Majorstuen. Historien til det som senere ble hetende T-banen begynner i 1898, da kong Oscar II åpnet den første forstadsbanen fra Majorstuen til Holmenkollen, som nå er Besserud stasjon.
I 1899 la også Kristiania Sporveisselskab over til elektrisk drift. De hadde til da benyttet seg av hester, og året etter gikk hestesporvognen sin siste tur.
På begynnelsen av 1900-tallet ble det stadig flere linjer, og trikkeskinnene strakk seg strakk seg til blant annet Grefsen, Smestad, Ekeberg og Øraker.
Skandinavias første T-bane
De første 30 årene hadde Oslo strengt tatt ikke T-bane. Den første tunnelen ble nemlig først åpnet i 1928, da A/S Holmenkollbanen klippet snoren til Skandinavias første undergrunnsbane mellom Majorstuen og Nationaltheateret. Banesystemet var delt mellom øst og vest frem til 90-tallet, og vest for Majorstuen er det fortsatt tynt med tunneler. Det er nok noe av grunnen til at vestkantfolk flest fortsatt omtaler banen som "trikken".
På Valkyrie plass kan man fortsatt se nedgangen til gamle Valkyrie plass stasjon. Denne stasjonen skulle egentlig ligge midt mellom Nationaltheateret og Majorstuen, men ble flyttet hit etter et uhell under byggingen av tunnelen i 1912, som førte til at 800 kvadratmeter av gatelegemet kollapset rett ved Majorstuen. Valkyrie plass stasjon var i bruk frem til 1985.
Røde vogner
Siden T-banen overtok for trikken på Lambertseterbanen i 1966 har vognene vært røde. Men tidens tann og utvikling har de siste årene ført til at hvitt og grått har overtatt på T— banens spor, både i øst og vest.
Dette inspirerte Nicolai Christie til å skrive Dørene lukkes , som først og fremst er en bildebok, men forteller også forløperen til T-banen: Holmenkollbanen og det som etter hvert skulle bli de vestlige baner.
De østlige og vestlige baner hadde Stortinget som felles endestasjon i flere år, men i 1993 ble Sognsvanns- og Lambertseterbanen den første gjennomgående linje. Og siden er alle T-banelinjer gjennomgående.
Se flere historiske bilder:
Les også
Snøfattige vintre skapte Holmenkollbakken
Kristianias blodige historie
«Det blir ingen filmanmeldelse i dag. Colosseum brenner»
- Da veivalsen gikk på dampkraft
Mamma mia! Mødre gjennom 150 år
Før V-stilen inntok Oslo
Tiger på tanken i Tigerstaden
Da «Svartemarja» var ordentlig svart
Staal i been og arme
Da snøplogen hadde fire ben
Oslojul i svart-hvitt
Skikkelig «Old school» mathall
På glattisen i 1870
Gutta som burde vært med på «movember»
Ut og spise i 1905
«Jeg slentret nedover Carl Johan, utså mig et offer, hilste, fikk et blidt smil og trakk av»
Da lysreklamen kunne være gigantisk
Romfolket i gamle Oslo
60-tallets moteløver
Bogstadveiens forvandling
- Unnskyld har De kjøpt billett?
På sentershopping i 1902
Her kommer polvarene til toget i 1935
Var alle sprekere før?
Frukt og grønt i gamle Oslo
Byen i røyken
Her er klassen klar for første skoledag i 1893
Historiske glimt fra Grønland
Oslo sett med historiske ølbriller
Parkliv med historisk sus
Strandløvene fra 1919-1959
Utepils anno 1925-1965
Her er Oslos tapte kinoperler