Oslo

Anklager MDG i Oslo for bløff om klimakutt

Høyre og Venstre har lest en tabell i klimabudsjettet feil i over ett og et halvt år. Nå anklager de byrådet for å ha bløffet om egne målsetninger og for å ha trikset med tall.

Flere i partiet MDG ga uttrykk for at det skulle kuttes 241.000 tonn klimagassutslipp i Oslo i løpet av ett år. Men det var i løpet av fire år. Foto: Fotomontasje/Thomas Brun / NTB scanpix/skjermdump

 • Olav Eggesvik
  Olav Eggesvik
  Journalist

Da klimabudsjettet ble lagt frem i 2016, hevdet flere bystyrerepresentanter i MDG at Oslos utslippskutt i 2017 ville være større enn Regjeringens utslippskutt for hele landet samme år.

Utslippskuttet i Oslo var budsjettert til å være 241.000 tonn CO₂-ekvivalenter i 2017. Denne påstanden ble også publisert på partiets kontoer på Facebook og Twitter.

Også Aftenposten laget en sak, med tittelen «Oslos utslippskutt til neste år er større enn Regjeringens «grønne» skatteskifte», basert på at det beregnede utslippskuttet for det grønne skatteskiftet i statsbudsjettet var 200.000 tonn CO₂-ekvivalenter.

Men Oslos utslippskutt på 241.000 tonn skulle ikke nødvendigvis tas over ett år.

 • Se tallene: Så forskjellig tenker folk i Oslo og Akershus om bil og klima

Måtte bruke tall fra 2013

Da klimabudsjettet ble laget, var det ingen som visste hvor store utslipp det hadde vært i Oslo siden 2013. Årsaken er at SSB kun har laget statistikk for kommunene hvert annet år. Denne statistikken kommer også to år på etterskudd.

Oslos mål er å kutte 36 prosent av utslippene i 2020. Derfor ble de siste tilgjengelige tallene fra 2013 brukt som utgangspunkt for hvor mange tonn man måtte kutte frem til da.

Tidligere i april publiserte Miljødirektoratet og SSB tall som viste at utslippene i Oslo har gått ned med 327.215 tonn siden 2013.

Miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) sa til Aftenposten at dette betyr at Oslo er foran målet sitt om å kutte 241.000 tonn i 2017.

Anklager MDG for bløff

Dette fikk gruppelederne i Høyre og Venstre til å reagere. Hallstein Bjercke (V) påpeker at det ved starten av 2016 kun manglet å kutte 6500 tonn for å nå målet for 2017.

Hallstein Bjercke (V). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix/Arkivfoto

– Byrådet er strålende fornøyd med noe de har oppnådd etter tre måneder. Det er som å si at man skal løpe et maraton, og når de har løpt en kilometer, går de rett på pallen fordi noen andre har løpt 41 kilometer før dem, sier Bjercke.

De sier de ikke var klar over at kuttet skulle tas over fire år, og begge anklager MDG for å ha bløffet om egne målsettinger.

– Bløffen er at dette var kommunisert som et mål byrådet skulle nå i løpet av ett år. De har kritisert Regjeringen for bare å skulle kutte 200.000 tonn nasjonalt i 2017, og sagt at det er mindre enn det Oslo skulle gjøre samme år. Så viser det seg at det er noe Oslo skal gjøre i løpet av fire år, sier Eirik Lae Solberg (H).

Eirik Lae Solberg (H). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix/Arkivfoto

«Oslo skal kutte 241.000 tonn i 2017»

De viser blant annet til at bystyrerepresentant Eivind Trædal (MDG) skrev følgende i en av flere meldinger på sosiale medier:

MDG skrev på Twitter:

Gruppeleder Harald Nissen sa følgende under budsjettdebatten i desember 2016 (fra 39 minutter ut i klippet): «Over de neste fire årene skal Oslo kommune kutte gjennomsnittlig over 200.000 tonn i året.»

Det tilsier at kuttene skal tas i 2017, 2018, 2019 og 2020.

Det ble imidlertid påpekt hvordan tabellen skulle leses.

I en meldingsutveksling på Twitter i 2016 mellom MDG, byrådssekretær Torkil Vederhus (MDG) og Venstre-rådgiver Kristin Marken, påpekte Vederhus at byrådet viser til kutt fra 2013-nivå.

Dette hevder Marken hun ikke fikk med seg den gang.

Har tolket utslippsmål ulikt i ett og et halvt år

De to ulike forståelsene av klimabudsjettet har vedvart i over ett og et halvt år, til tross for at klimabudsjettet og målene man har satt, har vært grundig diskutert i komiteene og i bystyret, inkludert en egen høring om temaet.

I sitt alternative budsjett for 2018, som kom sent i 2017, har Høyre lagt til grunn at kuttet skal tas på ett år.

Slik så tabellen fra 2016 ut. Den har bidratt til å skape forvirring på rådhuset. Foto: Skjermdump

I klimabudsjettet for 2018 ble den endret. Foto: Skjermdump

Bystyrerepresentant Eivind Trædal (MDG) påpeker at man ikke visste hvilken vei utslippene i Oslo hadde gått da klimabudsjettet ble laget. Han mener ikke at det som ble skrevet i 2016 er direkte feil, men åpner for at han kunne tatt et forbehold om at utslippene var redusert etter 2013, slik at kuttet ikke nødvendigvis skulle tas i løpet av ett år.

– Jeg kunne kanskje lagt inn et forbehold om at utslippene hadde gått ned siden 2013. Men jeg vil påstå at det var umulig å vite, og det var ikke nødvendigvis grunn til å tro at utslippene hadde gått ned, sier Trædal.

Bystyrerepresentant Eivind Trædal (MDG). Foto: Dan P. Neegaard/Aftenposten/Arkivfoto

– Det er fint at Høyre og Venstre liker byrådets åpenhet i klimapolitikken, men dette blir en latterlig kritikk når vi sammenligner med deres egen manglende åpenhet og mislykkede klimapolitikk nasjonalt. Regjeringen har ennå ikke klart å kutte utslippene sammenlignet med 1990-nivå, sier Trædal.

Gruppeleder Harald Nissen (MDG) sier innlegget han holdt i bystyret i 2016, kunne vært mer presist. Men også han peker på at de siste tilgjengelige tallene var fra 2013.

– Kjernen i kritikken er at Regjeringen ikke har fått på plass et forpliktende redskap for å styre klimamålene. Når vi klarer å få det på plass i Oslo og man ser at det er internasjonal trend, bør også Regjeringen få det på plass, sier Nissen.

Bystyrerepresentant Harald Nissen (MDG). Foto: Tor Stenersen/Aftenposten/Arkivfoto

Byråden: – Allerede oppklart

Samferdsels- og miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) oppga selv til årsmøtet i MDG at kuttet skulle tas over ett år.

– Denne såkalte forvirringen er noe vi gang på gang har oppklart med Høyre og Venstre, skriver Berg i en e-post.

– Jeg forventer at Høyre og Venstre leser sakspapirer, hører etter når andre snakker i bystyresalen, eller i det minste leser sakene som handler om dem selv i Aftenposten, skriver byråden i en e-post.

Miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG). Foto: Jan Tomas Espedal/Aftenposten/Arkivfoto

Hun viser til flere av de skriftlige spørsmålene byrådet har besvart, de mange spørsmålene i bystyrets spørretime og en sak i Aftenposten fra 2017, hvor det ble påpekt at Høyre leste tabellen feil. Denne saken ble oppdatert etter publisering med byrådets kommentar.

– Man kan jo lure på hvem det er som egentlig bløffer her. Vi har vært åpne og transparente hele veien, og brukt det vi til enhver tid har hatt tilgjengelig av utslippsdata. Jeg oppfatter dette som en avledningsmanøver fra politikere som synes det er flaut at vi i Oslo går foran, samtidig som deres egen regjering prioriterer motorveiutbygging og oljeboring fremfor klimakutt, skriver byråden.

– Hadde vi vært klar over at tallet ikke var for 2017, men for perioden 2013 til 2017, ville vi selvfølgelig gått ut allerede i 2016, da byrådet selv sammenlignet sine utslippskutt med Regjeringens kutt for 2017. Vi trodde de da sammenlignet epler og epler, nå viser det seg at de mente epler og pærer, skriver Bjercke (V) i en e-post.

Les mer om

 1. Klimapolitikk
 2. Oslopolitikken

Flere artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Skal halvere klimagassutslippene innen 2020: «Vil bli krevende», skriver byrådet

 2. POLITIKK
  Publisert:

  MDG slakter Venstres bompenge-forslag

 3. POLITIKK
  Publisert:

  Utslippskutt: SV mener det går for sakte. Men utslippene går raskere ned enn SV krevde i fjorårets valgkamp.

 4. POLITIKK
  Publisert:

  Oslo Venstre inviterer byrådet til sjokkøkning av rushtidsavgift

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Venstre og Høyre ber Oslo-byrådet finansiere karbonfangstanlegg

 6. NORGE
  Publisert:

  Klimagassutslippene fra Norge øker. Ungdomspartilederne i krisemøte.