Oslo

Skulle tine vannrør med hårtørker - utløste brann til 23 millioner

En 35 år gammel mann er i Oslo tingrett dømt til 30.000 kroner i bot etter at han forsøkte å tine et frosset vannrør med en hårføner.

16 biler og 42 brannmenn rykket ut til brannen på Fagerborg 14. januar i år.
  • Kristjan Molstad

Forsøket endte med brann, full evakuering og store skader på en bygård på Fagerborg.

Brannen startet på et kjøkken i fjerde etasje i August Cappelensgate 2 den 14. januar i år. Det var 35-åringens kjæreste som eide leiligheten.

Vannrøret på kjøkkenet lå skjult inne i en trekasse langs ytterveggen, og hadde frosset før. Det var derfor laget et hull i kassen, som tidligere var brukt til å tine rørene.

Brannmannskapene måtte sage hull i taket på bygården for å få kontroll over brannen.
  1. januar var en av de kaldeste vinterdagene i Oslo, med temperaturer rundt 10 kuldegrader. 35-åringen har forklart at det ikke var vann i kranen da han kom tilbake fra jobb, og at han derfor grep til hårtørkeren og blåste varmluft gjennom hullet i trekassen for å tine rørene — noe han for så vidt lyktes med.Isolasjonen i rørsjakten tok fyr, og flammene spredte seg gjennom kanalen. Dette utløste en brann som førte til at 40 beboere måtte evakueres.

16 biler og over 40 brannmenn deltok i slukningsarbeidet. Mannskapene måtte skjære hull i taket på bygården, og det ble brukt store mengder vann for å få kontroll over brannen.

Ingen ble skadet, men forsikringsselskapet anslår at gården har fått brann- og vannskader for 23.710.000 kroner.

35-åringen tok selv kontakt med politiet på åstedet, men mente at han ikke hadde opptrådt uaktsomt. Rettens sakkyndige mente imidlertid at hårtørkeren må ha blitt stukket inn i selve rørsjakten og holdt der over lengre tid.

Tingretten slo derfor fast at mannen har opptrådt uaktsomt og i strid med brann- og eksplosjonsvernlovens § 42.