Oslo

Tom varebil hadde over ett tonn snø på taket - sjåføren mistet førerkortet på stedet

Både politiet og sjåføren av varebilen ble overrasket da kjøretøyet ble veid. Den var tom, men vekten viste 400 kilo i overvekt. Svaret på mysteriet ligger på taket.

Varebilen hadde lov til å frakte cirka 800 kilo, men var ikke lastet med noe annet enn snø og is på taket. Her viser vekten på Risløkka trafikkstasjon en overvekt på 400 kilo.
 • Wasim Riaz
  Wasim Riaz
  Journalist

– Vi valgte å stoppe varebilen fordi den så litt tung ut. Da den ble veid på Risløkka trafikkstasjon, endte vekten på 3,9 tonn. Det er 400 kilo mer enn tillatt totalvekt, sier Alexander Hevde, politibetjent i trafikkorpset ved Oslo politidistrikt.

 • LES OGSÅ: Storkontroll hele uken

Både sjåføren og politimannen ble overrasket fordi varebilen var helt tom. Men så viste det seg at den hadde nesten en halvmeter med snø og is på taket.

– Sjåføren fortalte at han hadde vært på ferie i tre måneder. Varebilen sto parkert utendørs. Flere lag med snø er nok blitt til is. Vi anslår at snøen og isen på taket veier 1,2–1,3 tonn, sier Hevde.

Ved hjelp av stige og tommestokk kunne politiet måle snødybden til nesten 50 centimeter på taket av en Mercedes varebil. Snøen og isen veier trolig mellom 1,2 og 1,3 tonn.

Mistet lappen ...

Hele denne uken skal politiet, Statens vegvesen og flere andre etater kontrollere tyngre kjøretøy i Oslo. I den forbindelse ble den store Mercedesen stoppet på Østre Aker vei torsdag morgen ved 08-tiden.

Den var på vei til Haugenstua da sjåføren fikk beskjed om på svinge innom Risløkka trafikkstasjon. Der ble flere enn sjåføren overrasket da vekten viste 3,9 tonn.

– Selv jeg ble overrasket over vekten på taket. Dette viser hvor viktig det er å børste bort snøen på taket før man kjører. Is og snø kan løsne under kjøreturen og falle på andre kjøretøyer eller fotgjengere. Det kan være veldig farlig, sier Hevde.

Mannen i 30-årene mistet lappen på stedet på grunn av farlig kjøring med is og snø på taket. Han er også anmeldt.

Og så ble bilen avskiltet

Etter nærmere kontroll av det store kjøretøyet viste det seg at det heller ikke var EU-godkjent. I tillegg hadde eieren ikke betalt forsikring. Dermed ble varebilen avskiltet på stedet.

– Sjåføren samtykket både til førerkortbeslag og viste forståelse for hvorfor varebilen ble avskiltet, sier Hevde.

Hele denne uken er det storkontroll av varebiler og større kjøretøy på Risløkka trafikkstasjon. Her fra kontrollens første dag da Aftenposten besøkte Risløkka mandag.

Politiet og veimyndighetene vil også fredag være på plass ved Risløkka for å kontrollere varebiler og lastebiler.

Les også

 1. Mistet lappen etter dette:

 2. Skrapte ikke rutene - fikk kraftig skrape av politiet

Les mer om

 1. Statens vegvesen
 2. Politiet
 3. Bil
 4. Snø