27 er utestengt fra VIF-kamper

Vålerenga Fotball er knallhard mot voldelige supportere, men legger forholdene til rette for ikke-voldelige ekstrem-supportere på Ullevaal.

En maktdemonstrasjon av en tifo i glansdagene. Bildet er fra 2003, på den tiden da Lyn var oppe og sørget for at Vålerenga hadde en rival i Oslo – og supporterne noen å «hate». Nå er Vålerenga-fansen delt i to grupper på tribunen.

27 supportere må stå utenfor når Vålerenga i morgen møter Bodø/Glimt i sesongens første hjemmekamp. De utestengte er nektet adgang til tribunen hele sesongen grunnet voldelige aktiviteter. De fleste var aktive i den skremmende slåsskampen mot Brann-supportere utenfor Ullevaal sist høst.

Men samtidig har klubben åpnet for et samarbeid med ekstrem-supporterne i Ikaros, en gruppe på rundt 50 såkalte ultras.

Henger det på greip?

Ja, mener supporterkoordinator Espen Knutsen i Vålerenga.

— Vi har nulltoleranse overfor vold, trusler og diskriminering. Derfor reagerer vi knallhardt mot dem som driver med sånt. Ikaros, som vi har inngått avtale med, og som skal få et eget felt på Ullevaal hvor de og andre kan utfolde seg, er uttalte ikke-voldelige fotballsupportere som liker å stå og synge og støtte laget sitt. Vi har en god dialog med dem, og har tro på at dette vil gå fint.

- Andre, ikke så hyggelige elementer, kan blande seg med de hyggelige entusiastene?

— Vi kan ikke garantere oss mot det, men jeg har god tro på at vi skal klare å takle situasjonen. Husk at de som lager kvalm og bråk rundt fotballkamper i Norge, er veldig, veldig få. Vi har fortsatt en helt annen kultur enn i Sverige, sier Knutsen.

Han legger ikke skjul på at avtalen med Ultras-gruppen har fått blandet mottagelse i gangene på Vallhall. De har hatt noen runder som kanskje minner om de politiet har hatt om holdningen til kriminelle gjenger; skal vi sette hardt mot hardt og satse på full konfrontasjon, eller skal vi forsøke dialog?

Dialog

— Det er noen som frykter at vi legitimerer voldselementene. Men vi satser på dialog med dem som er erklærte ikke-voldelige. Vi viser gruppene respekt og gir dem tillit. Men hvis de misbruker den, så er det sagt at oppsigelsestiden på avtalen er fire sekunder, sier Knutsen

Casuals-livet kan være hardt og brutalt.

Vålerenga går så langt på dialog-linjen at klubben også snakker med mer ekstreme supportere, også de utestengte.— Utestengelsen står ved lag, men vi tror at folk blir mindre aggressive når de blir inkludert enn ekskludert. Derfor snakker vi. Men vi står beinhardt på hva vi ikke aksepterer, sier Knutsen.

Supportere som tilhører den løst organiserte casuals-gruppen Isko Boys, og som har vært involvert i flere slåsskamper og voldsepisoder, vil også få slippe inn på Ultras-feltet i morgen kveld.

Klanen følger Vålerenga. Alltid. Over alt. Her svinger den flagget på Norway Cup

Knutsen vil gjerne ha de mest høylytte supporterne med på laget når Vålerenga inviterer til sesongens første hjemmefest.— Vi vil ha trøkk. Men vi vil ikke ha inn elementer som får folk til å føle seg utrygge på tribunen. Det er trygt å se Vålerenga, og det skal det være. Trygt og gøy, avslutter Knutsen.

- Vi holder med samme lag

— Vi ser på Ikaros som en ressurs som vi gjerne skulle hatt med oss. Men når de vil være for seg selv, så kan ikke vi gjøre noe med det, sier en av Klanens talsmenn, Erling Rostvåg.

- Er grupper som Ikaros et supplement eller en konkurrent til Klanen?

— Jeg håper de er et supplement. Vi holder med det samme laget, og vi i Klanen synes det er bra hvis noen ønsker å engasjere seg positivt for Vålerenga, sier Rostvåg, som ikke føler at Ikaros eller andre grupper truer Klanens posisjon.

Han har tallene på sin side. Selv om Klanen har mistet 5000–6000 medlemmer fra toppårene, har den fortsatt over 7000. Ikaros har kanskje 50.

Casual-forbud

Regjeringen jobber med et lovforslag som skal bedre politiets muligheter til å hindre casualsgrupper i å barke sammen: – Vi vil gjøre lovverket mer fleksibelt slik at politiet får bedre mulighet for å fjerne folk også fra andre steder enn selve arrangementsstedet i forbindelse med fotballkamper, sier justisminister Anders Anundsen. Det nye regelverket kan tre i kraft om et år, våren 2015.

sek@aftenposten.no

Vålerengas forskjellige supportergrupper står harmonisk på rekke og rad og følger lagets cupkamp mot Asker i fjor. Nå er de splittet på to ulike felt.