Oslo

Ti tips for små boliger

Alt må slett ikke være ensartet for at det skal bli harmoni i en liten leilighet. Ulikheter skaper også helhet.

- Ta i bruk soverommet som oppholdsrom, og tenk på hotellrom når du innreder det, tipser interiørarkitekten. Motivet er fra et Oslo-hotell, designet av Ramsøskar Interiørakitekter. Trykk til høyre i bildekarusellen her for å se flere bilder og tips.
  • Edel Bakkemoen
    Edel Bakkemoen
    Journalist
- Speil er et godt, men lite brukt virkemiddel for å forstørre rom, sier arkitekturprofessor Thomas Thiis-Evensen. I dette speilet ser man gjennom spisestuen med kjøkken og inn i et soverom.
Sterk farge i gangen og hyllevegg fra gulv til tak i stuen. Motiv fra møbeldesigner Kristian Erikssons hjem.
Mønstret tapet og bevisst belysning i hallen i lampedesigner Niclas Hoflins hjem.
Skaphyller med og uten dører, malt i samme farge som veggene, på sivilarkitekt Herman Fuglus hyttekjøkken.
Kjøkkenutstyr på utstilling i åpen hylle på vegg med sterk farge. Motiv fra Skaltorp klokkergård.
Interiørarkitekt Aud Dalseg ivrer for veggfast innredning. Hjemme har hun bygget videre på kjøkkeninnredningen og laget gode sitteplasser, TV-skap og oppbevaringsrom i stuen.
Her har Thomas Thiis-Evensen laget en "lugar" til barnebarnet Pernille. På fem kvadratmeter har hun det meste hun trenger. Den åpne garderoben blir som et lite klesgalleri.
Dette soverommet har arkitekt Thomas Thiis-Evensen innredet som en okerfarget hule, med oppbevaringsplass under sengen. Speilet henger midt imot vinduet og skaper en dybdeutvidende effekt.
Stadig flere lar seg inspirere av hotellrom når de innreder soverom hjemme. Dette er innredet av Ramsøskar Interiørarkitekter. Også her henger et speil midt imot vinduet.
Åpen garderobe med kaffebar, en lenestol, TV over et skrivebord. Hotellrom designet av Ramsøskar Interiørarkitekter.

Vi har bedt tre fagfolk komme med råd for små boliger, og sammenfattet dem i ti tips:

Sivilarkitekt Thomas Thiis-Evensen , professor emeritus i arkitekturteori og -historie, tar gjerne smarte grep for "å gjøre det lille stort".

Interiørarkitekt Trond Ramsøskar leder sitt eget kontor, som har gjort seg særlig bemerket med hotellinnredning, boligprosjekter og sterk fargesetting.

Lysdesigner Morten Pedersen , ansatt hos Rambøll, har jobbet mye med boligbelysning og synes små leiligheter byr på spennende utfordringer.

1.

Del boligen opp i gjennomgangsrom og oppholdsrom.

Typiske gjennomgangsrom er hall, entre, gangsoner, trapperom. Typiske oppholdsrom er stue og kjøkken, soverom er et sekundært oppholdsrom. Ta soverommet i bruk som oppholdsrom. Tenk på hotellrom når du innreder det, og mal taket i annet enn hvitt. Sett gjerne inn et møbel, tv og kanskje en minibar.

2.

Bruk farger og mønstre i gjennomgangsrom.

Ha for eksempel sorte dører. Gult og gulgrønt passer ofte godt i entreen, det er fint å ønske velkommen med litt "sollys".

3.

Lyse rom behandles lyst, mørke rom behandles mørkt.

Det er en utbredt misforståelse at rom uten naturlig dagslys må være hvite. Det motsatte er faktisk riktig. Når en entré uten vinduer males mørkere, får du en helt annen mulighet til å jobbe med kunstig lys.

4 .

Tenk kontraster når du møblerer.

Det gir rommet karakter. Har du lyse vegger og gulv, bør du velge sorte møbler eller dypt mørkt treverk. Hvite vegger, gulv og møbler er en egen stil, men det skaper ikke spenning i interiøret når alt er ensfarget. Bruk masse forskjellige mønstre og farger på puter.

5.

Gjør alle rom ulike.

I små leiligheter er ofte kjøkken og stue slått sammen. Du kan godt velge én farge på den ene kjøkkenveggen og en annen på de andre veggene, og ha en sterk farge mellom over— og underskap.

6.

Bygg på veggene, fra bunn til topp.

Dekk vegger med hyller og fastmonterte møbler som overlapper hverandre. Slik lugar- og labyrinttenkning gjør rommet i midten tomt – og det lille rommet større.

7.

Fjern unødvendige dører.

Hvorfor skal vi ha skapdører alle steder? Bruk eventuelt skyvedører, eller fjern dører stedvis. Der du har klær eller serviser, kan du ha det åpent og ryddig. La innholdet inngå som ornamenter irommet, og ha færre prydgjenstander på veggene.

8.

Bruk speileffekter – på riktig måte.

Heng speil rett imot et yttervindu, en inngang eller et åpent rom i den andre enden. Det som reflekteres, får rommet til å virke større.

9.

Plasser lamper mot vegger slik at disse belyses .

Dette gjør at rommet virker større. Unngå gjentagende, symmetrisk plasserte downlights i taket. Dette skaper et flatt, livløst belysningsmiljø.

10.

Flere mindre belysningselementer skaper helheten.

Kombiner tak-, vegg- og gulvlys. Du bør skalere armaturstørrelser etter rommet, små rom kan ha mindre lamper. Med lysstyring kan du skape forskjellige stemninger i samme rom.

Les også

  1. Hvordan kan far og tre barn bo på 55 kvadratmeter?

  2. Hule for far og sønn

  3. Her kan du få gratis arkitekthjelp