Oslo

Bråket fra i fjor er glemt – her sages årets juletre til Reykjavik

Julen er ikke i gang i Reykjavik før «Oslo-treet» lyser opp i sentrum.

Varaordfører Khamshajiny Gunaratam og Reykjaviks ordfører Dagur B. Eggertsson sager ned årets tre til Reykjavik. Et 55 år gammelt tre fra Nordmarka er årets Oslo-tre, som skal pryde et torg i Reykjavik. Treet fraktes i en container over havet, og kan derfor ikke være høyere enn 12–13 meter.
  • Sol Sigurjonsdottir

Onsdag ble årets julegave fra Oslo til Reykjavik hentet i Nordmarka: Et 13 meter høyt og 620 kilo tungt grantre, som tradisjonen tro skal pryde den offentlige plassen Austurvöllur i Reykjavik sentrum.

— I Reykjavik sier vi at julen ikke kommer før lysene er tent på Oslo-treet. Dette er en tradisjon vi setter stor pris på. Lysene på treet tennes første søndag i advent, og treet markerer at adventstiden er i gang. Et barn som både har islandske og norske foreldre hjelper til med å tenne på lysene, forteller Dagur B. Eggertsson, ordfører i Reykjavik, som selv er født i Norge.

Det var Eggerson sammen med Oslos varaordfører Khamshajiny Gunaratam som deltok under årets huggeseremoni ved Maridalsvannet i Nordmarka.

— Det er hyggelig at det settes så stor pris på juletreet, det er jo nesten en «kjendis» i Reykjavik. Jeg gleder meg til å dra til Island om tre uker for å tenne lysene på treet, sier Gunaratam, som debuterte som huggmester.

  • Boligprisfall sa du? Dette oppussingsobjektet gikk 6 mill over takst!

Tradisjonsrikt juletre

Hvert år sender Oslo kommune en julegran til Reykjavik og London. Juletreet til London er en tradisjon som stammer fra 1946, mens det første juletreet til Island ble sendt i 1951. Oslo ville gi en gave til Londons befolkning som takk for hjelp og støtte under 2. verdenskrig.

At det er blitt sendt et tre til Island begrunnes med de historiske og kulturelle båndene og at Island har langt færre grantrær enn Oslo.

Selfie foran årets «Oslo-tre» som skal sendes til Reykjavik.

I fjor ble det foreslått å droppe den tradisjonsrike julegaven til Reykjavik og Rotterdam, til stort rabalder. Ordningen er både dyr, komplisert og lite miljøvennlig, mente kommunen før påske i fjor.Såpass mye støy ble det, at tidligere ordfører Fabian Stang (H) så seg nødt til å sende leserbrev til den islandske avisen Morgunblaðið. På grunn av all den negative oppmerksomheten så kommunen seg nødt til å snu i saken, og det ble juletre på Austurvöllur også i fjor.

Skogplanterne reddet julen

Men sagaen om det vanskelige juletreet fra Oslo endte dessverre ikke der i fjor. Før lysene på juletreet skulle tennes, brakk rett og slett øverste del av Oslo-treet av, etter et forferdelig uvær. Islandske medier skrev om stormen, som ikke bare tok trampoliner og løse objekter, men «selveste Oslo-treet» ble også ødelagt.

Det var et trist syn på Austurvöllur, hvor julestjernen hang midt på det ødelagte treet. Ordføreren spurte til råds på Facebook om forslag til hvordan «julen kunne reddes», og forslagene rant inn.

De fant en løsning og julen ble reddet likevel: Ordfører Eggertson i samarbeid med Skogræktinn, «Skogplanterne» i Reykjavik, fikk hugget ned et nytt tre i siste liten. Selv om det nye treet ikke kom fra Norge, ble det fortsatt kalt for Oslo-treet.

Kanskje siste tre som er hentet i Oslo?

Da Oslo begynte å gi Reykjavik et juletre for mer enn seksti år siden, var det dels fordi byen manglet egne trær. Nå er situasjonen en annen.

— Å sende et tre fra Oslo stammer fra en tid hvor det ikke var noen trær på Island. Mye er forandret siden 1951. Vi vurderer om vi nå, i samarbeid med Oslo, skal begynne å hente ut treet fra et norsk felt i de islandske skogene som ble plantet av nordmenn for over 40 år siden, sier Eggertsson.

Les også

  1. Oslo vil kutte julegran-gaven

  2. Islendingene kan fortsatt få juletre fra Oslo

  3. Kutter ut juletre til Washington

  4. Fabian Stang måtte forklare seg i islandske medier etter juletrestopp

  5. Sender juletre til Island likevel