Oslo

Helseministeren åpner for å overkjøre Oslo i Ullevål-saken

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) avviser ikke å bruke statlig tvang for å få nytt sykehus på Gaustad.

80 år gamle Synnøve Haraldsen demonstrerte tirsdag foran Stortinget mot nedleggelse av Ullevål sykehus. Demonstrantene ber Stortinget si nei til å bruke statlig tvang for å legge ned sykehuset. Foto: Heiko Junge / NTB
  • Birgitte Iversen
    Journalist

Bystyrepolitikere fra nesten samtlige partier i Oslo møtte mannsterke opp foran Stortinget tirsdag morgen.

Omkranset av demonstranter med slagordet «Nei til statlig regulering» og «Redd Ullevål sykehus» overleverte de et vedtak fra bystyret til medlemmer av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

I vedtaket fra desember, som alle partiene bortsett fra Høyre i Oslo står bak, oppfordres det til at lokaldemokratiet i Oslo må respekteres i sykehussaken.

Et stort flertall i bystyret ønsker ikke å legge ned Ullevål sykehus til fordel for et nytt sykehus på Gaustad.

Bystyrepolitikere fra flere partier møtte opp for å be Stortinget la Oslo selv får bestemme Ullevål sykehus’ skjebne. Fra venstre Sps Morten Edvardsen, MDGs Eivind Trædal og Bjørn Revil fra Folkets parti FNB. De møtte blant annet Frps Bård Hoksrud (nummer fire fra venstre), Sps Hans Inge Myrvold og Aps Cecilie Myrseth fra helse- og omsorgskomiteen. Venstres stortingsrepresentant Ola Elvestuen var også til stede.

Krevde klart svar om statlig tvang

De omstridte sykehusplanene i Oslo ble nok en gang behandlet på Stortinget tirsdag. Bakgrunnen var et representantforslag fra Rødt om å bevare Ullevål sykehus, samt å bevare Gaustad psykiatrisk sykehus.

I debatten ble helseminister Ingvild Kjerkol utfordret fra en rekke partier om regjeringen virkelig vil komme til å overstyre Oslo kommune i saken.

Planmyndighetene i Oslo har vært svært kritisk til den opprinnelige reguleringsplanen for Gaustad. En revidert plan ligger nå til behandling. Rødts stortingsrepresentant Seher Aydar pekte på at hvis den blir avvist, kan planene kun gjennomføres ved statlig overstyring.

Hun ba Kjerkol om et klart svar på om regjeringen vil komme til å gjøre det.

Ønsker fremdrift

Kjerkol sier de vil følge prosessen i Plan- og bygningsetaten nøye, og gjøre løpende vurderinger, men understreket samtidig:

– Hurdalsplattformen er klar, og Stortingets vilje er også veldig klar. Stortinget har behandlet den saken mange ganger, og flertallet har ikke endret seg en eneste gang. Det er en marsjordre for en mindretallsregjering, intet mindre. I tillegg så er det her også planer vi ønsker å gjennomføre i vår egen regjeringsplattform, sa hun.

Hun pekte på at Oslo har landets dårligste sykehusbygg, og det haster med å bygge mer moderne bygg. Kapasiteten må også økes kraftig i en by med en stadig voksende befolkning.

Kjerkol la til at regjeringen ikke er noen prinsipiell motstander av statlig plan. Det er i Oslo brukt blant annet i forbindelse med det nye regjeringskvartalet.

– En statlig plan er et verktøy enhver regjering har. Vårt mål er å følge den fremdriften som er vedtatt. Det er viktig, for det vil påvirke alle andre investeringsprosjekter i Helse sørøst, sa hun.

Helseminister Ingvild Kjerkol sier det viktigste er å få fremdrift i planene for nye sykehus i Oslo.

– Tomme setninger

Flere representanter viste til at regjeringen i Hurdalsplattformen skriver at «tiden for lokal overkjøring er over».

– Det er tydelig at det aldri har vært fremsatt en tommere setning fra en regjering noensinne, mente Venstres Ola Elvestuen.

Seher Aydar (R) er skuffet over signalene fra helseministeren.

– Det er dypt problematisk at en regjering som sier at tiden for å overkjøre lokalsamfunn er over, samtidig ved første korsvei åpner for å gjøre nettopp det, sier hun til Aftenposten.

Sps bystyrerepresentant Morten Edvardsen var den som overleverte vedtaket på vegne av bystyret i Oslo. Han sier han forventer at regjeringen lever opp til egne løfter om å ikke overkjøre lokaldemokratiet.

«Her må helseminister Ingvild Kjerkol holde fingrene av fatet», skriver han i en e-post til Aftenposten.

Rødts stortingsrepresentant fra Oslo Seher Aydar er skuffet over at helseministeren åpner for statlig tvang.

Representantforslaget til Rødt ble som ventet stemt ned av et flertall fra Ap, Høyre, Senterpartiet og KrF.

– I dag stemte Sp-representantene mot sin egen overbevisning og mot dem som har stemt dem inn, sier Aydar

Hun appellerer like fullt til Sp, enten i regjering eller på Stortinget, om å stanse et forslag om statlig reguleringsplan dersom det skulle komme.

– Det eneste håpet ligger nå hos Sp, fastslår hun.

Hun viser til at barne- og familieminister Kjersti Toppe (SV) tidligere har uttalt at det er «totalt uaktuelt» for Sp å godta en statlig plan på tvers av det kommunen ønsker.

Sps representant Per Olaf Lundteigen gjorde det også klart i sitt innlegg at han mener Oslo kommune selv er best skikket til å ta avgjørelsen.

Han ble samtidig utfordret av Frps Carl I. Hagen om å svare på hva han selv og Senterpartiets stortingsgruppe vil gjøre dersom regjeringen sier ja til statlig reguleringsplan.

«Jeg sa tydelig hva jeg mente om statlig reguleringsplan. (..) Det var viktige og sikkert nyttige signaler til regjeringen. (...) Hvis saken utvikler seg annerledes, blir det et spørsmål å ta stilling til da», svarer Lundteigen i en SMS til Aftenposten.

Les også

  1. Krisestab på Oslo universitetssykehus. Viktige datasystemer er nede på fjerde dagen.

Les mer om

  1. Ullevål sykehus
  2. Ullevål
  3. Sykehus
  4. Ingvild Kjerkol