Oslo

Måtte be i 13 minusgrader - fredag fikk de moderne moskebygg

Etter flere år i en kjølig idrettshall der imamen ledet bønn i vinterjakke i minusgrader, kan muslimene i Oslo sør endelig flytte til nytt hus.

Muslimske ledere fra de aller fleste moskeene i Oslo var til stede under åpningen av religions- og kulturhuset til Søndre Nordstrand Muslimske Senter fredag.
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist

– Vi har i en årrekke holdt til i midlertidige lokaler. Blant annet har vi hatt fredagsbønnen i Plasthallen (en idrettshall) de siste årene. På det kaldeste ble det målt minus 13 grader der. Derfor er dette en stor dag for muslimer i Søndre Nordstrand, sier Hafiz Mukhtar Ahmad som bor på Bjørndal.

Hafiz Mukhtar Ahmad (til høyre) delte ut mithai (pakistansk konfekt) under åpningen av de nye lokalene til Søndre Nordstrand Muslimske Senter fredag. - Nå blir det aldri minusgrader under fredagsbønnen, humrer Ahmad.

Nærmere 1000 kvinner og menn var til stede under den offisielle åpningen til religions- og kulturhuset til Søndre Nordstrand Muslimske Senter (SNMS) på Mortensrud fredag formiddag. Mange av dem som er aktive i menigheten er muslimer som er født eller oppvokst i Norge. Derfor var så å si alle talene i åpningsseremonien på norsk.

  • Stadig flere ønsker at imamene i Norge snakker norsk. Nå er også moskeene i Norge opptatt av språket.

– Dette betyr veldig mye for min familie. Nå får vi et godt tilbud både til barna og kvinnene. Mine sønner får i dag koranundervisning på internett. Nå kan de få undervisning i et muslimsk miljø. På grunn av plassmangel har vi ikke hatt aktiviteter for kvinner i menigheten. Nå blir det også aktiviteter for oss, sier tobarnsmoren Maria Yousaf som bor på Mortensrud.

Maria Yousaf er én av nesten 1800 medlemmer i Søndre Nordstrand Muslimske Senter. Fredag formiddag kunne hun smile fra øre til øre da menighetens nye religions- og kulturhus på Mortensrud åpnet.

Spilte «Ja vi elsker»

Den norske nasjonalsangen ble spilt høyt da Oslos ordfører Marianne Borgen (SV) heiste det norske flagget rett utenfor inngangen til bygningen.

– Det er veldig hyggelig å være her. Særlig med tanke på at menigheten legger opp til tett dialog med alle religioner i nærområdet og vil ha aktiviteter for flere grupper, sier Borgen.

Det ble spilt "Ja vi elsker dette landet" da ordfører Marianne Borgen (SV) heiste det norske flagget i nærvær av nesten tusen personer på Mortensrud.

Selv om bygningen har fått en liten kuppel, så skiller den seg ut fra andre moskeer i Oslo.

– Dette vil gjøre det enklere for folk å gå inn, uansett tro og bakgrunn, sier Borgen.

Det vil være plass til litt over 300 personer i moske-delen av bygningen. Prisen har kommet på nesten 50 millioner kroner. Siden det er forbudt med renter i islam, har menigheten brukt oppsparte midler, lånt penger fra medlemmer og hatt innsamlingsaksjoner i flere år. Selve byggingen har tatt nøyaktig to år.

Her får ordfører Marianne Borgen (SV) en omvisning av styreleder Tahir Mahmood Salam i SNMS. Bak dem står Bente Olafsen.

– Herfra skal vi gi riktig kunnskap om islam. Her blir det ikke bare bønn, men også andre aktiviteter som bordtennis, leksehjelp og morsmålsundervisning. Dette er for øvrig et av Nordens mest moderne religionsbygg, skryter styreleder Tahir Mahmood Salam.

Dempet arkitektur

Norges mest kjente moskéarkitekt, Frithjof Wiese, har tegnet den nye bygningen til SNMS. I motsetning til de to andre moskeene han har tegnet på Grønland, mangler signalbygget på Mortensrud minareter. Også kuppelen er ganske liten.

Arkitekt Frithjof Wiese tegnet sin første moske på Grønland på 1990-tallet. Fredag ble han hedret for den nye moskebygningen til Søndre Nordstrand Muslimske Senter på Mortensrud.

– Jeg har alltid vært opptatt av religiøse bygg og har tegnet flere både i Norge og i utlandet. Her har vi prøvd å tilpasse moskebygningen til vårt samfunn. Jeg ønsker at barna som vokser opp nå, ikke kommer til bestefars bygningsidé fra Lahore, men til en bygning som er integrert i samfunnet de lever, sier Wiese som også har tegnet An’Nafis- moskeen i Algerie.

Her blir æresgjesten Mufti Muni-ur-Rehman fra Pakistan (i midten) tatt imot av Iftikhar Mahmood som er styremedlem i Søndre Nordstrand Muslimske Senter. Til venstre for hovedgjesten: Masoom Zubair. Til høyre for hovedgjesten: Tajammal Hussain.

Les også

  1. Putin bruker milliarder på Russlands muslimer. Mål: Å hindre terrorisme.

  2. Slik dater unge muslimer

Les mer om

  1. Islam