Mann (41) siktet for grove overgrep mot småjenter for 16 år siden - pågrepet etter DNA-treff

Etter et nytt DNA-treff i en spritsmuglersak har politiet i Oslo pågrepet og siktet en nå 41 år gammel mann for grove seksuelle overgrep mot to jenter i 2000. - Han stiller seg uforstående til siktelsen, opplyser mannens forsvarer.

Politioverbetjent Kari-Janne Lid (t.v), leder ved avsnitt for seksuallovbrudd, og politiadvokat Lene Hammersland under en pressebrief på politihuset på Grønland i Oslo mandag ettermiddag. Oslo politidistrikt har pågrepet en 41 år gammel mann og siktet ham for seksuell omgang med to jenter som på gjerningstidspunktet var henholdsvis 6 og 7 år gamle.

Mannen ble pågrepet mandag formiddag etter at han frivillig møtte opp på sitt lokale lensmannskontor på Romerike etter å ha blitt kontaktet av politiet.

Jentene var seks og syv år da overgrepene skal ha funnet sted om ettermiddagen 20. juni i et skogholt ved Tiurleiken skole på Romsås i Oslo i 2000.

– Han er siktet for voldtekt av barn under 14 år. Ved pågripelsen stilte han seg uforstående til siktelsen, sier politiadvokat Lene Hammersland i Oslo politidistrikt.

Den siktede er en 41 år gammel norsk mann bosatt på Romerike.

Han var 25 år på tidspunktet handlingen skal ha skjedd.

Mannen er ikke registrert med fast jobb, men driver med frivillighetsarbeid. Politiet ønsker ikke å utdype hva slags arbeid det dreier seg om, blant annet av hensyn til mannens familie.

Fikk treff i DNA-registeret etter dom i Sverige

Den 30. juni i 2000 opplyste politiet at det var sikret en DNA-profil i overgrepssaken, men den ble henlagt 23. november samme år.

16 år senere skulle de få treff. Etter at den nå siktede 41-åringen ble domfelt i en spritsmuglersak i Sverige 17. mars i år, ble han overført til soning i Norge.

I juni ble det tatt DNA av mannen og torsdag i forrige uke ble det gjort treff i DNA-registeret på vedkommende.

– Mannen er tidligere bøtelagt og ilagt dom i mindre alvorlige saker og er kjent for politiet, sier politioverbetjent Kari-Janne Lid, leder ved avsnitt for seksuallovbrudd ved Oslo politidistrikt.

Kari-Janne Lid, leder ved avsnitt for seksuallovbrudd ved Oslo politidistrikt på mandagens pressekonferanse på politihuset på Grønland.

Varsler full ny gjennomgang av saken

Ifølge politiet var etterforskningen i 2000 omfattende. Det kom inn over 100 tips, det ble foretatt rundspørring og vitneavhør.

Politiet har ikke rukket å gjennomgå alle tipsene i saken, men de har ikke funnet noe ennå som tilsier at han var i søkelyset den gang.

– Vi vil nå ha en full ny gjennomgang av saken og det vil også gjøres nye etterforskningsskritt, sier Hammersland.

Forsvarer: - Han stiller seg uforstående til siktelsen

Politiet mener sakene ikke er foreldet og de vil nå vurdere behovet for varetektsfengsling av mannen.

– Politiets videre arbeid vil involvere avhør av siktede, og
vitner. Det er viktig at saken blir gjennomgått fullt med nye øyne, sier politioverbetjent Kari-Janne Lid.

Det ble mandag gjennomført ransakelse av mannens bolig, parallelt med ransakelse av hans andre oppholdssteder, og han blir avhørt.

Senere vil det også bli gjennomført avhør med personer i den siktede mannens nettverk for at politiet skal kunne danne seg et bilde av ham.

Den siktedes forsvarer, Frode Sulland, kommenterer siktelsen slik:

– Avhøret fortsetter tirsdag. Klienten har mandag stilt seg uforstående til siktelsen.

Familien lettet

Familienes umiddelbare reaksjon etter pågripelsen var lettelse, ifølge politiet.

– Vi har etter hvert fått beskjed om at det er ganske voldsomme følelsesmessige reaksjoner og mange gamle inntrykk som rives opp igjen, sier Lid.

Hun sier de vil bli fulgt opp hos politiet og tildelt bistandsadvokat.

Beskrev gjerningsmannen i 2000

Da politiet i slutten av juni 2000 gikk ut med informasjon om en overgrepssak på Romsås, ble gjerningsmannen beskrevet som trolig norsk og i alderen 30–40 år.

Han skal ha hatt mørkt, kort hår og brune øyne. Det ble også etterlyst en hvit Volvo stasjonsvogn, som politiet mente kunne settes i sammenheng med saken.

Lekeplassene på Romsås stod tomme etter overgrepene mot to småjenter. De fleste valgte å leke innendørs i blokkene i drabantbyen. Bildet ble tatt 26. juni 2000.

Politiet fikk inn rundt 25 tips

23. juni 2000, tre dager etter overgrepene skal ha skjedd, skrev Aftenposten at politiet hadde fått inn rundt 25 tips.

De mente gjerningsmannen hadde oppholdt seg i området rundt lekeplassen ved Tiurleiken skole på Romsås i Oslo i flere timer før overgrepene skjedde.

Etter hvert tok mannen kontakt med de to jentene på lekeplassen, og oppholdt seg en stund sammen med dem der.

Deretter fikk han dem med seg inn i et skogholt i nærheten, der overgrepene skjedde, ifølge politiet den gang.