Raymond Johansen: Utsetter gjenåpningen én uke, men vurderer da å åpne enda mer

Byrådsleder Raymond Johansen sier at Oslo må vente med neste trinn i gjenåpningsplanen til neste uke på grunn av smittesituasjonen blant russen. Men da vurderer byrådet å åpne enda mer enn først planlagt.

Byrådsleder Raymond Johansen tør ikke gå videre med Oslos gjenåpningsplan denne uken.

Det var ventet at trinn tre av Oslos gjenåpningsplan skulle tre i kraft torsdag denne uken, men den blir nå utsatt med én uke.

– Vi så forrige uke at det økte til omtrent 600 smittetilfeller. Hovedsakelig i aldersgruppen 16–19 år og knyttet til russetreff. Det gjør at vi nå utsetter gjenåpningen med én uke for å være sikker på at vi har kontroll før vi går videre, sier Raymond Johansen (Ap) til Aftenposten.

Byrådet i Oslo forlenger dagens koronatiltak til 18. juni.

Byrådet startet den gradvise gjenåpningen av byen i slutten av april. 26. mai ble hele trinn to innført, noe som gjorde at blant annet restauranter, barer og treningssentre kunne åpne igjen. Da sa Johansen at byen kunne tåle noe smitteøkning i forbindelse med åpningen.

– Men nesten 600 smittede på én uke er ikke lite. Det er en økning på mer enn 80 prosent, så det var i overkant, sier Johansen.

Større skritt neste uke

Samtidig varsler han at når byrådet går videre til trinn tre i gjenåpningsplanen, vurderer de å åpne for mer enn det som fra før er skissert.

– Når vi går videre, så ønsker vi kanskje å ta et enda større jafs, men det må vi komme tilbake til, sier Johansen.

Han sier byrådet blant annet ser på muligheter for å gi kulturlivet mer forutsigbarhet.

Også breddeidretten er noe av det Johansen håper å kunne åpne for snart.

– Vi ønsker også å se an idretten. Breddeidretten er min store bekymring, men her er vi også prisgitt nasjonale regler, sier Johansen.

I trinn tre vil byrådet åpne for å ytterligere øke antall personer på arrangementer både innendørs og utendørs. Det åpnes også blant annet for bingohaller, bowlinghaller, spillehaller og lekeland, samt en «forsiktig» åpning for mer fysisk tilstedeværelse på jobb.

Oslos gjenåpningsplan består av i alt fem trinn. I trinn 4 vil det blant annet åpnes for at flere kan slippe hjemmekontor og skjenking til kl. 24.00. I trinn fem skal alle lokale regler ta slutt og Oslo vil kun forholde seg til de nasjonale reglene.

Forbyr bruk av russebusser

Byrådet varsler også at de forbyr bruk av russebusser.

55 prosent av de smittede i forrige uke var i aldersgruppen 16–19 år, og en stor andel av smitten er i Nordre Aker, Vestre Aker, samt Frogner og Nordstrand.

– Smittevernoverlegen innførte i forrige uke en midlertidig stopp i russefeiringen for å beholde kontroll over situasjonen. Det er veldig vanskelig å kombinere rulling og russefeiring med godt smittevern. Ved å forby at russ samles inne i kjøretøy, vil risikoen for nye utbrudd reduseres, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Selv om byrådet vil vente litt lenger med neste trinn i gjenåpningen, mener byrådslederen at det også er mye som går i riktig retning.

– Det er ingen tvil om at den gradvise og forsiktige gjenåpningen i Oslo har vært vellykket. Det er bra takt på vaksineringen og det er få innlagte. Men vi må ha kontroll på dette siste smitteutbruddet, sier han.