Oslo

Nå får hunder kjøre gratis på trikk, buss og bane

Fra 31. januar 2016 trenger ikke Lille og Luigi frykte billettkontroll hvis matmor går i surr med hvilken dag det er.

Halat Sophie Bjerkestrand reiser mye kollektivt med Lille og Luigi. Hundene får sitte på et skjerf på setet hvis det er god plass, ellers må de stå på gulvet - til tross for at de betaler for seg.
  • Heidi Anne Johnsen

I helger har hunder kjørt gratis på buss og bane, mens hundeeierne resten av uken har måttet punge ut med barnebillett for sine firbente. Når de har reist gratis i helgene og på helligdager, er det fordi man kan ha med inntil fire barn gratis på en voksenbillett da. Og siden hunder reiser på barnebillett, gjelder det også dem.

Men fra 31. januar 2016 lar Ruter både store og små hunder reise uten å kreve billett. Det gjelder i hele Oslo og Akershus.

— Det er en fantastisk nyhet, sier Halat Sophie Bjerkestrand, som betaler to barnebilletter for Lille og Luigi med Ruter-appen når vi treffer henne.

De to italienske myndene er reisevante, og for Bjerkestrand betyr gladnyheten mange tusen kroner spart i løpet av året.

— Hundene er med meg over alt, på jobb og i butikker. Dessuten tar vi T-bane og buss for å komme ut i skogen minst 4–5 ganger i uken. Billetten varer bare en time, så det blir 30 kroner hver vei, sier hun.

— Og så må vi alltid huske på hvilken dag det er, for i helgene er det gratis, sier hun.

  • Les om billettkontrollørenes favorittforklaringer: Noen skylder på bikkja.

Bare hunder har måttet betale for å reise

De nye billettprisene gjør slutt på en diskriminering av hunder som har vart i over 50 år. Av kjæledyrene våre er det nemlig bare hunden som blir avkrevet billett. Andre kjæledyr som ilder, katt og papegøye har kjørt gratis.

Men hvorfor ble det slik?

— Da betaling for hund ble innført på 1960-tallet, var det trolig for at ikke alle skulle ta med seg kjæledyr på buss og bane. Og det er som regel hund de reisende har med seg, sier Sofie Brun, pressekontakt i Ruter.

Hun opplyser at billettinntekter fra hund utgjør en svært liten del av Ruters inntekter.

— Vi mener det er en gammeldags ordning, og tror ikke at hunder vil utgjøre noe stort problem. Vi ønsker at både hund og hundeeiere skal få lett tilgang til fine turer i skog og mark, sier Bruun.

I 2013 gjorde Ruter en liknende regelendring. Mens rattkjelker, barnevogner, flyttelass og kofferter alltid har vært gratis å ha med om bord, måtte man tidligere løse billett for sykler. Men nå er også sykler gratis å ha med om bord – men bare å T-banen og bare utenom rushtiden.

Store hunder må fremdeles betale på NSB

Bjerkestrand og hundene har vært på julebesøk i Mjøndalen, og har allerede måttet ut med to barnebilletter for denne strekningen med tog.

Halat Sophie Bjerkestrand betaler 15 kroner hver gang Luigi skal ta buss og bane. Over nyttår blir det gratis og Luigi blir billigere i drift.

Med NSB kjører små hunder gratis, mens de som er over 40 centimeter høye må betale for seg. På lokaltogene i Oslo og Akershus må alle hunder løse barnebillett.Det må de også til neste år, for NSB endrer ikke reglene i det nye året, opplyser Håkon Myhre, pressekontakt i NSB.

Ruters skrur opp prisene

  1. januar 2016 endres også prisene hos Ruter. Enkeltbillettene går opp fra 30 kroner til 32 kroner, etter å ha ligget stått i fire år. Men prisen på ombordkjøpte billetter blir liggende på 50 kroner.

— Det er av praktiske hensyn på grunn av vekslepenger, sier Bruun.

30-dagersbillett for voksen i sone 1 øker fra 680 til 690 kroner, mens 365-dagersbillett for voksen sone 1 øker fra 6800 til 6900 kroner.

  • Interessert i alle endringene? Les mer hos Ruter (ekstern lenke).
    Billettinntektene utgjør rundt halvparten av Ruters totale inntekter, resten er tilskudd fra Oslo kommune og Akershus fylkeskommune. Prisøkningen totalt for Ruter i 2016 er innenfor en ramme på 2,7 prosent.

Les også

  1. Ullersmo-fanger trener kommende bombehunder for Forsvaret