Oslo

Rekordhete i Oslo, og hele september kan også bli historisk

Øyvind Wiborg stupte ut i Sognsvann i Oslo tirsdag ettermiddag. Få september-måneder har vært så varme i hovedstaden som den anno 2016.

24,4 grader var det torsdag i Nordmarka – den varmeste temperaturen målt så sent på året i hovedstaden.

  • Arild Færaas

Det er Meteorologisk institutt som melder om rekordvarmen på Bjørnholt i Nordmarka i Oslo.

Den forrige rekorden for Oslo med så høy varme så sent på året var på Blindern i 1947 med 23,7 grader.

Men det har vært mange dager med varme i september, noe som gjør at første halvdel av september har det vært 16,2 garder i snitt på Blindern. Det er over fire grader varmere enn normalt, og bare 0,2 grader kaldere enn hva det normalt er i juli.

Ni av 15 dager så langt i september har gradestokken passert 20 grader, og alle dager har det vært over 18 grader.

Siden målingene begynte på Blindern i 1937 har det bare vært ett år hvor første halvdel av september var varmere enn årets. Det var i 2002.

Særlig Vestlandet og det vestlige Østlandet har hatt det varmt de siste dagene. Bergen satte for eksempel varmerekord for september fredag.

Norgesrekorden for september på 28,5 grader har vært i nærheten av å bli slått. Flere steder har det vært over 27 grader denne uken.

Varmen fortsetter i litt mindre grad

Varmen fortsetter iallfall for Sør-Norge sin del lørdag, om enn i litt mindre grad. Og i Nordland og Troms vil det flere steder bli over 15 grader som også er bra til denne årstiden å være.

Hva sier Meteorologisk institutt om utsiktene fremover.

– Det vil fremdeles være relativt varmt i dagene fremover, men slike rekorder som vi har sett de siste dagene vil nok ikke komme, sier statsmeteorolog Nina Larsgård.

For Østlandets del vil det stort sett være oppholdsvær med perioder av sol i helgen, men det er også en liten fare for tåke

Årsaken til varmen de siste dagene forklarer hun slik:

– Vi har ligget under et høytrykk som har trukket varm luft fra Europa, hvor det også har vært veldig varmt til å være september.

  • Reportasje fra Svalbard: Klimaendringer tvinger døde hvalfangere opp av gravene

Kan det bli september-rekord?

Det er heller ikke umulig at det kan bli ny rekord for hele september.

Da må 2006, hvor det var hele 15 grader i snitt, slås. Det betyr at de siste 15 dagene må være 13,9 grader i snitt eller høyere.

Inneværende fredag vil det bli mye varmere i snitt, men vi er avhengig av varmluft i de neste to ukene for å snuse på den rekorden.

Andreplassen, som 1999 innehar, med 14,4 grader er litt mer realistisk, men også da kreves det temperaturer godt over normalen resten av måneden.

Les mer om

  1. Vær
  2. Meteorologisk institutt