Oslo

Skinnende kapell venter tronarvingen

Døpefonten er nyforgylt og vegger, tak og gulv er restaurert. Nå mangler kun pynten før Slottskapellet er klart for prinsesse Ingrid Alexandras dåp på lørdag.

  • Forf>rolf Øhman (foto)
  • <forf>hanne W. Lier<

Nesten fire måneder og 4 millioner kroner er gått med til oppussingen av Slottets eget kirkerom — Slottskapellet i kjelleren i byggets nordfløy. Egentlig var oppussingen tenkt utført senere i år, men ble fremskyndet på grunn av tronarvingens dåp.- Egentlig sto et annet rom på tapetet, men da barnet kom, syntes vi det var fint å kunne ta Slottskapellet først. Etter tidligere arbeider så rommet stedvis ganske shabby ut, forteller slottsforvalter Ragnar Osnes. Slottskapellet rommer 300 sitteplasser. Det har to sideskip og et galleri hele veien rundt, og preges av mange firkantede søyler. Koret er utført i blankpolert stukkmarmor, et nytt materiale i norsk sammenheng da det ble bygget på 1840-tallet.Rommet har ikke vært restaurert siden 1967, og flere store endringer er gjort: Gulvene har fått ny farge, veggene har skiftet farge fra gulgrønt til pastellgrønn, flere partier med rødt er tatt bort og blant annet erstattet med forgyllinger og grønt. - Vi føler oss meget sikre på at disse er de riktige fargene i forhold til det som var her da Linstow oppførte rommet. Det har vært et ordentlig detektivarbeid, men vi mener nå at den rette harmonien i rommet er på plass, sier slottsforvalter Osnes. Både kong Harald og dronning Sonja har deltatt i jobben med å bestemme hvordan rommet til slutt er blitt seende ut.

Seks faddere

Når prinsesse Ingrid Alexandra bæres til dåpen lørdag, får hun seks faddere, blant dem én konge og tre tron-arvnger. I tillegg til dåpsbarnets mormor, Marit Tjessem, og farfar, kong Harald, skal prinsesse Märtha Louise og Sveriges kronprinsesse Victoria være faddere. Også kronprins Haakons kongelige kompiser, kronprins Frederik av Danmark og kronprins Felipe av Spania, skal være faddere for den norske tronarvingen.

Kongelig døpested

Kronprins Haakon ble selv døpt i Slottskapellet. Det samme ble hans søster, prinsesse Märtha Louise, og hennes datter, prinsesse Maud Angelica ble døpt av biskop Gunnar Stålsett 2. juli i fjor.Også kong Harald og hans to søstre, prinsesse Ragnhild og prinsesse Astrid, er døpt i Slottskapellet. Kong Haakon 7 og kong Olav 5 lå begge på lit de parade i kapellet, mens de fremmøtte tok et siste farvel.Det holdes vanlige søndagsgudstjenester i Slottskapellet året rundt. Gudstjenesten er åpen for alle, og interesserte kan oppleve det nyoppussede kapellet førstkommende søndag, dagen etter Ingrid Alexandras dåp.

Les også

Fadder Felipe kommer

&lt;b&gt;Alt klart. &lt;/b&gt;Slottsforvalter Ragnar Osnes forsikrer at alt er klappet og klart til lørdagens dåp. 4 millioner kroner har oppussingen av Slottskapellet kostet.