Oslo

Markerte avsky og sorg over terroren i Pakistan

Mange deltok i minnemarkeringen for de mer enn 140 som mistet livet i Talibans angrep mot en skole i Peshawar. Mest oppmerksomhet fikk Sakaria Hussain (7).

Fakkeltoget søndag kveld var en markering til minne om skolebarna som ble drep i Pershawar.
  • Christian Sørgjerd
    Christian Sørgjerd
    Journalist

Med rød ransel på ryggen, godt pakket inn med skjerf, lue og votter i vinterværet, hamret han løs mot Taliban i sin appell foran Stortinget.

– Kjære mine søstre og brødre. 16. desember 2014, en dato ingen vil glemme. En dag hvor hele verden felte sine tårer. En dag da 132 barn ble drept. Drept, ropte Sakaria Hussain.

Sakaria Hussain (7) var yngste taler - med solid margin.

Nei til krig, nei til terror, nei til vold

Han ga klart uttrykk for sin mening i appellen og kalte Taliban «dyr uten følelser».

— Måtte Allah hjelpe alle mammer og pappaer som har mistet barna sine. Nei til krig, nei til terror, nei til vold. Takk for meg, avsluttet han til voldsom applaus.

Bak ham sto de religiøse lederne, sammen med kulturminister Thorhild Widvey (H), utenriksminister Børge Brende (H) og Raymond Johansen fra Ap.

Ap-sekretær imponert av 7-åringen

Raymond Johansen gikk sammen med Sakria Hussain i fakkeltoget i Karl Johans gate og løftet 7-åringen både opp på scenen da han skulle holde sin appell, og ned igjen etterpå.

— Jeg har aldri opplevd noe lignende, at en syvåring deltar i demonstrasjon og så tydelig fremfører sitt budskap. Han hadde lært det utenat, fortalte han oss. Og hans budskap og referanse til Koranen var imponerende og tydelig, sier Johansen.

Flott og sterk markering

Han mener fakkeltoget og appellene viser at tragedien i Peshawar har gjort et sterkt inntrykk på mange.

— Karl Johan var full av folk. Det som skjedde på skolen i Peshawar var Utøya igjen for veldig mange. Det var en flott og sterk markering, sier Johansen, som selv har vært i Peshawar en rekke ganger.

Ingen slagord ble ropt i snøføyka denne siste søndagen i advent. Men budskapet i ansiktsuttrykkene og de mange håndplakatene var ikke til å misforstå:

**«De minste kistene er de tyngste»

«De dro til skolen og kom aldri tilbake»**

Islamsk råd arrangerte fakkeltoget

Sinne og sorg preget det alvorstunge fakkeltoget som gikk opp en julepyntet Karl Johans gate. Arrangør var Islamsk råd Norge, men representanter for alle de abrahamittiske religionene deltok.

Men bak dem fulgte kvinner og menn, barnefamilier og unge venner i grupper på tre og fire.

— Vi er her for å vise motstand mot terror og Taliban. Det er forferdelig at noen kan gjøre noe slikt, dette er uskyldige barn, sier Menoona Akhtar (19), som gikk i fakkeltoget med venninnen Jaweria Ali (16).

Blant de mange hundre deltakerne var det svært mange ungdommer.

Sammen på tvers av tro

— I dag står Adam og Evas barn sammen. Ikke bare i Oslo, men i hele verden. Vi står sammen mot ondskapen som har navnet terror, sa imam Sikander Madni i sin appell.

— Ingen mennesker har rett til å begå urett, bruke vold eller terror mot andre mennesker. Uansett deres tro eller livssyn, er det ifølge islam forbudt, sa Madni.

Han beskrev terroristene som mennesker uten barmhjertighet, med hjerter av sten.

Thommessen: Sammen i solidaritet

Olaf Thommessen, generalsekretær i Plan Norge, viste til at Taliban-angrepet mot skolen i Peshawar, hvor 132 barn og flere lærere ble drept, langt fra var det første. Det har vært 400 store og små angrep mot skoler i Pakistan totalt.

— 22. juli var det våre barn som ble utsatt for terror. Nå er det Pakistans barn. Vi står sammen med dem i solidaritet, sa Thommessen.

Anne-May Grasaas, domprost i Oslo, viste til at det ikke er tilfeldig at det er barn som ble rammet.

– Ofte er kvinner og barn mål for ekstremister og terrorister. Det som er det umistelige for oss mødre og fedre. Det som er det mest dyrebare for søsken. Det som er fremtiden for mange i storfamilien. Vi vil stå sammen med dere i våre kirker. Vi står sammen mot ekstremisme og terror, slo hun fast fra talerstolen.

Les også

  1. Slik slår de tilbake etter skolemassakren i Pakistan

  2. Etter skoleterroren i Peshawar: Derfor er Afghanistan viktig i kampen mot voldelig ekstremisme

  3. Overlevende etter Taliban-angrepet: - Døden kom mot meg