Oslo

«Man har kanskje gjort noe dumt, vært uforsiktig og slepphendt, eller forsøkt å være tøff. Så blir dette en mulighet for andre til å presse deg til å gjøre mer og mer»

Hver fjerde ungdom i 13-16-årsalderen har videresendt bilder og videoer av andre uten at vedkommende har sagt ja til det, ifølge Medietilsynets undersøkelse fra 2014.

Ifølge Medietilsynets Barn og medier-undersøkelse fra 2014 oppgir 7 prosent av alle unge i alderen 13–16 år at de i løpet av det siste har sendt nakenbilder av seg selv via mobil eller internett. Foto: Jan Haas / NTB scanpix

 • Wasim K. Riaz
 • Hanne Mellingsæter
  Journalist

I forbindelse med at tre tenåringsgutter ble pågrepet og siktet for voldtekt, gir Oslo-politiet uttrykk for en generell bekymring rundt det som beskrives som et seksualisert ungdomsmiljø, hvor ungdommer har filmet og delt videoer med seksuelt innhold og hvor det fremstår som om de involverte ikke forstår grensene for hva som er frivillig og lovlig, og hva som ikke er det.

 • LES OGSÅ: Siktelsen mot tenåringsguttene kan bli utvidet
  Dette er en kjent problemstilling, ifølge Elisabeth Staksrud, førsteamanuensis ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

Allerede for ti år dukket lignende saker opp, både med voldsutøvelse og seksuelle handlinger. Betegnelsen «Happy slapping» blir for eksempel brukt om hendelser hvor et offer blir angrepet mens andre filmer det som skjer, forteller Staksrud.

— I slike saker er noe av motivasjonen nettopp det å legge det ut og få oppmerksomhet. Å ha grensesprengende adferd og bruke det til å legge det ut på nettet for å få oppmerksomhet og en økt, om enn pervertert, sosial kapital, det kjenner vi igjen.

Kan bli presset til å gjøre grovere handlinger

Det er noe av det samme mønsteret her, som i grove mobbesaker på nett. Disse er ofte seksualiserte. Noe som kan ha startet med å i utgangspunktet være frivillig, kan eskalere slik at man mister kontrollen.

— Man har kanskje gjort noe dumt, vært uforsiktig og slepphendt, eller forsøkt å være tøff. Så blir dette en mulighet for andre til å presse deg til å gjøre mer og mer, sier Staksrud.

Elisabeth Staksrud, førsteamanuensis ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. Foto: Universitetet i Oslo

Har man for eksempel sendt et nakenbilde av seg selv, kan man bli presset til å gjøre grovere handlinger fordi mottageren truer med å legge ut det første bildet. — Slik kan en situasjon som er ille fort bli veldig mye verre. Samtidig er det vanskelig å gå til voksne å si at «nå trenger jeg hjelp» fordi man føler skyld, skam og er redd og flau. Man blir sittende i en ensom situasjon på nettet uten å få voksenhjelp, sier Staksrud.

Beslutningen om å sende fra seg et nakenbilde, tas gjerne i øyeblikket av ungdom som ikke helt ser konsekvensene og som er i en alder hvor grensesprengende adferd er mer vanlig, påpeker hun.

— Grensesprengende adferd i ungdommen har vært vanlig i alle generasjoner, men det at det får dette offentlige preget gjør det uhyre belastende.

Én av fire har videresendt bilder og videoer

Ifølge Medietilsynets Barn og medier-undersøkelse fra 2014oppgir 7 prosent av alle unge i alderen 13–16 år at de i løpet av det siste har sendt nakenbilder av seg selv via mobil eller internett.

Samtidig oppgir 25 prosent at de i løpet av det siste året har videresendt bilder og videoer av andre uten at vedkommende har sagt ja til det.

Staksrud oppfordrer foreldre til å snakke med barna og være tydelige på at hvis det skjer noe, hvis det dukker opp problemer, så gjør det klart at de kan komme og fortelle og få hjelp.

— Men vær klar over at det som kommer kan være ille. Gjør det også klart at dette ikke betyr at du vil nekte sønnen eller datteren å ha mobil eller internett for all evighet fremover. Mange lar være fortelle om problemer av frykt for å miste tilgang til nettet og dermed også sine venner og sitt sosiale nettverk. Med andre ord følelsen av å få en straff, heller enn hjelp.

Mener foreldrene er fraværende

Da Oslo politidistrikt presenterte rapporten «Trender i kriminalitet 2016-2017» tirsdag, var direktør for internett og nye medier Torgeir Waterhouse i IKT-Norge en av tre eksterne kommentatorer som skulle si sin mening om rapporten.

Det er sosialt akseptert at foreldrene sier at de «ikke forstår noe av det». Foreldrene må forstå alvoret i dette, og være mer til stede

Foran politifolk og andre eksperter tok han blant annet opp hvor fraværende foreldrene er når barna sitter foran nettet.

Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT-Norge Foto: IKT Norge

— Det er for lite bevissthet blant foreldrene når det gjelder barns bruk av internett. Voksne er rett og slett ikke til stede. Man lar barna bruke nettet som om det skulle være Barne-TV. Det er sosialt akseptert at foreldrene sier at de «ikke forstår noe av det». Foreldrene må forstå alvoret i dette, og være mer til stede, er den klare beskjeden fra Waterhouse.Under sitt foredrag var han også inne på at selv om bilder som deles på nettet er sladdet, så kan man forholdsvis enkelt finne ut hvem som er avbildet.

— Ved hjelp av standard søkemotorer kan man søke på bilder. Disse kan ved hjelp av kjennetegn som kroppsform, klær, tatoveringer eller bakgrunn på bildet finne hvem som er på bildet, sier Waterhouse.

- Burde ha kommet på banen for ti år siden

Han ønsker ikke å dramatisere utviklingen, men er ikke i tvil om at man vil se mer og mer av dette fremover.

— Selv om dette vil bli mer utbredt, så må vi huske at det er menneskelige beslutninger det er snakk om. Teknologien tvinger ikke menneskene til å gjøre slike ting, sier Waterhouse.

Han roser politiet som ønsker å satse mer på kriminalitet som skjer ved hjelp av ny teknologi, men sier at satsingen burde ha kommet for lenge siden.

— Det er bra at politiet har fokus på det, men de burde ha kommet på banen for ti år siden.

 1. Les også

  Siktelsen mot tenåringsguttene kan bli utvidet

 2. Les også

  Tre tenåringsgutter pågrepet for voldtekter av mindreårige jenter

 3. Les også

  Norske barn møter mer trøbbel på nett

 4. Les også

  Slik oppdager du at barnet ditt blir mobbet på nett