Oslo

Derfor er vannet brunt i store deler av Oslo nå: – Ikke vask hvitt tøy

Den store vannlekkasjen på Sagene gir brunt vann i Oslo.

Det var svært mye vann i området rundt lekkasjen på Sagene mandag ettermiddag.
  • Morten Schwencke
    Morten Schwencke
    Journalist

Store deler av Oslo kan oppleve brunt vann mandag kveld og tirsdag morgen. Det opplyser Vann- og avløpsetaten til Aftenposten. En tipser forteller at det er brunt vann i springen på Bislett.

Bakgrunnen er den store vannlekkasjen som oppsto på Sagene ved 16:00-tiden. Den ble stoppet en drøy time etter. I mellomtiden hadde store vannmasser ført til stengt Ring 2 og kaos i rushtrafikken. Vann- og avløpsetaten estimerer at det kan ha fosset 1000 liter vann ut av røret i sekundet.

Les også

Hovedvannrør sprakk under gravearbeider: – Kan ha rent ut 1000 liter i sekundet

Lekkasjen kom etter at en gravemaskin ødela en stor hovedvannledning.

– Når vi får en så stor vannlekkasje som dette, renner det så mye vann ut at trykket faller i rørene. Da kan belegg fra veggene i vannledningene bli med vannet videre. Det holdes vanligvis i sjakk når trykket er normalt, sier Tone Spieler, kommunikasjonsrådgiver i Vann- og avløpsetaten.

Ifølge henne vil store deler av Oslo kunne oppleve brunt vann mandag kveld. Dette kan vedvare så lenge som til tirsdag morgen.

Denne gravemaskinen forårsaket lekkasjen.

Advarer mot å vaske hvitt tøy

Det brune vannet er ikke farlig å drikke eller få på kroppen, forteller Spieler. Kommunen har publisert offisielle råd ved brunt vann på sine nettsider (se faktaboks).

– Man bør la kaldt vann renne en stund i kranen til det blir klart. Ikke vask hvitt tøy før du ser vannet er klart, for sikkerhets skyld. Det kan få litt misfarge av det brune vannet, sier hun.

Er man uheldig å få misfargede klær, anbefales det å holde klærne våte til man får vasket dem i rent vann. Det anbefales videre ikke å trekke ned i toalettet så lenge man har brunt vann i springen. I stedet bør man skylle ned med vann fra bøtter, skriver kommunen.

Her er de øvrige rådene fra Oslo kommune:

  • Bruk helst vannkranen som er nærmest vanninntaket til boligen og skru av eventuell sil på tuppen av kranen.
  • Hvis vannet ikke er klart etter at du har latt det renne i en time, bør du kontakte kommunen.
  • Unngå å tappe varmt vann for å hindre grums til varmtvannstanken.