Oslo

Hva er ditt beste tips for å få folk i aktivitet?

Gjennom en ny kampanje kan du gi politikerne råd. Helseminister Jonas Gahr Støre lover å høre på deg.

Støre besøker Bergen turlag. Foto: Ørjan Deisz

 • Silje Dyregrov

Ifølge Verdens Helseorganisasjon (WHO) er inaktivitet den viktigste årsaken til svekket helse. I Norge regnes 950.000 nordmenn i dag som fysisk inaktive, noe som koster samfunnet fire milliarder kroner årlig.

Tror polikerne vil høre på folket

Dette har Aktivitetsalliansen, som består av blant annet Turistforeningen, Skiforeningen og Syklistenes landsforening (se faktaboks), lyst til å gjøre noe med. De har nå satt i gang i gang kampanjen "Fiks kommunen min". Der kan folk, gjennom hjemmesiden og Facebook, komme med innspill til hva lokal— og rikspolitikerne kan gjøre for å få flere i aktivitet der man bor.

Les også

Slik vil politikerne gjøre oss sprekere og sunnere

— Når kampanjen er over, vil vi samle tipsene og sende de videre til ordførerne i de respektive kommunene, sier Lars-Erik Mørk fra Gjensidigestiftelsen, talsmann for Aktivitetsalliansen.De ønsker å hjelpe politikerne til å tilrettelegge for fysisk aktivitet slik at flere kommer seg opp av sofaen.

— Målet er å fjerne hindringer for fysisk aktivitet og legge til rette for at folk kan bevege seg der de bor. Vi ønsker at politikerne skal ta folkehelsen på alvor og tenke lavterskel, sier Mørk.

- Er dere trygge på at polikerne vil høre på folket?

— Polikerne er ofte redde for å forplikte seg. Men nå er det jo valgår, så er det en gang de bør gjøre det, så er det jo nå, mener Mørk.

Støre: - Åpen for gode innspill

Tips vil også videreformidles til helseminister Jonas Gahr Støre. Han lover å høre på det folket har å si.

— Vi er alltid åpen for gode innspill. Vi har hatt møter med Aktivitetsalliansen, og vi har fått skriftlige innspill til folkehelsemeldingen. Dette tar vi med oss i arbeidet med den nye stortingsmeldingen om folkehelse som kommer til våren, sier Støre.

Kampanjen ble satt i gang for litt over to uker siden, og så langt har nærmere 200 sendt inn sine forslag. Innspill som går igjen er bedre belysning, bedre sykkel- og turveier, og å gjøre det enklere å ferdes i byene.

— Når kampanjen er ferdig, mener vi å ha grunnlag for å si noe om hva folk generelt ønsker, sier Mørk.

- Kan spare millioner

De mener at Norge kan spare mange millioner kroner årlig hvis pengene blir brukt annerledes.

— I dag bruker man mange millioner kroner på reparerende tiltak. Kan man bruke mer penger på forebyggende og belønnende tiltak, og å legge forholdene til rette for fysisk aktivitet, vil det betale seg i kortere helsekøer og redusert sykefravær. Det vil være utrolig lønnsomt, sier Mørk.

- Har du eksempler på tiltak de bør bruke mer penger på?

— Det kan være f.eks. være å legge til rette for at folk har gode turmiljøer eller å tilrettelegge for fysisk aktivitet når man bygger nytt, sier Mørk.

Støre vil ha mer aktive skolebarn

Støre setter stor pris på initiativet fra Aktivitetsalliansen. Til våren kommer han med en stortingsmelding om folkehelse. Der vil fysisk aktivitet være en viktig del.

— En mer fysisk aktiv befolkning er ikke noe jeg som helseminister kan beslutte. For å få til dette, må vi mobilisere langt utenfor helsesektoren. Bedre folkehelse gir oss mulighet til systematisk og langsiktig arbeid på tvers av sektorer, både nasjonalt, regionalt og lokalt. Jeg ønsker tiltak som kan legge forholdene bedre til rette for aktivitet på de arenaene folk befinner seg - i nærmiljøet, i skolen, i barnehagen og på arbeidsplasser, sier Støre.

Ekstra viktig blir skolene, mener han:

— Den favner alle barn - også de som trenger ekstra oppfølging og motivasjon. I forrige uke besøkte jeg Trudvang skole i Sogndal. Her har elevene minimum 30 minutter fysisk aktivitet hver dag. Dette gir bedre trivsel og helse, og et bedre grunnlag for læring. Jeg mener dette er et eksempel til etterfølgelse, og jeg vil arbeide for å få mer fysisk aktivitet inn i skolen, sier Støre.

Hvordan kan man få flere i aktivitet? Diskuter under.

 1. Les også

  Therese Margrete (35) har flyttet treningsstudioet inn i stua

 2. Les også

  Slik unngår du rushtrafikken mellom Sognsvann og Ullevålseter

 3. Les også

  Rundtur fra stue til stue i Østmarka

Relevante artikler

 1. SPREK
  Publisert:

  Mener regjeringen satser for lite på fysisk aktivitet

 2. SPREK
  Publisert:

  Slik vil de endre medisinstudiet

 3. SPREK
  Publisert:

  - Gående møter vil bli normalen om ti år

 4. SPREK
  Publisert:

  Opptatt av trening og helse? Dette er dommen over partiene.

 5. SPREK
  Publisert:

  Da Beate (53) kom til legen, ble ikke medisiner løsningen

 6. SPREK
  Publisert:

  Slik scorer partiene på åtte punkter