Oslo

«SV har solgt sjela si billig»

Ap er spilt fullstendig utover sidelinjen og sliter med å svelge at SV sikret flertall for nytt Munch-museum i Bjørvika.

-Dette er en lei dag for Tøyen fordi jeg mener at dette er å gi opp. Selvfølgelig får man noen forbedringer, men de ville man fått uansett, sier Anders Røberg-Larsen i Oslo Ap. Foto: May Andrine Gran (arkivbilde)

  • Hanne Mellingsæter
    Journalist

Tirsdag ble det klart at SV og byrådspartiene (Høyre, Venstre og KrF) har inngått et helt spesielt politisk kompromiss.

SV bryter sitt mangeårige løfte om å jobbe for nytt Munch-museum på Tøyen, og sikrer istedet flertall i bystyret for Lambda i Bjørvika.

Til gjengjeld har SV fått gjennomslag for en rekke tiltak i Tøyen-området, fra badeland og et nytt vitensenter til løft for Tøyen skole (se fakta til høyre).

— Lei dag for Tøyen

Arbeiderpartiets bystyregruppe visste ingenting om det nye Munch-samarbeidet på forhånd, er spilt fullstendig utover sidelinjen og reagerer meget sterkt på SVs snuoperasjon.

- Jeg reagerer veldig sterkt på dette og er redd for at SV har solgt sjela si altfor billig til Høyre-siden. Vi kunne fått til veldig mange av disse tiltakene uavhengig av denne avtalen, noe er også allerede vedtatt av bystyret, sier Anders Røberg-Larsen (Ap) i bystyrets byutviklingskomité.

Han legger ikke skjul på at han er veldig skuffet over SV.

- Dette er en lei dag for Tøyen fordi jeg mener at dette er å gi opp. Selvfølgelig får man noen forbedringer, men de ville man fått uansett, mener Røberg-Larsen.

Han mener SV har lurt velgerne i Oslo.

— Velgerne som var opptatt av å få et nytt Munch-museum på Tøyen kunne heller stemt Arbeiderpartiet. Det skal bli interessant å se om dette er en ny linje fra SV, de må jo samarbeide budsjetteknisk med Høyre-siden fremover nå.

«Høyre ler på bakrommet»

Flere Ap-representanter reagerer som Røberg-Larsen. Tone Tellevik Dahl i helse- og sosialkomiteen har lagt ut følgende meldinger på Twitter:

«Byrådet liker ikke brede forlik om de store løftene i byen. Igjen prøver de seg på en avtale m SV om #munch. Hvor lenge holder d denne gang», «Dagens flertall for #Lambda er mindre enn det som støttet bygget i 2009. Hvor lenge holder dette?» og «Alle tingene SV har "fremforhandlet" for å selge sjela si for er det allerede flertall for i bystyret. Tenker Høyre ler på bakrommet.»