Oslo

«Fint. Hvis det blir noe av.»

Avventende positiv. Det er kanskje den beste oppsummeringen av holdningen til Tøyen-beboerne som trykket seg sammen for å høre politikerne diskutere det nye Tøyen-forliket.

Smekkfullt hus på folkemøtet på Tøyen Foto: Aas, Erlend

  • Stein Erik Kirkebøen

I går var det knapt grenser for hva Tøyen skal få. Men det som var den mest akutte mangelvaren i går kveld, det var stoler.

I tredje etasje på Tøyen skole var situasjonen som på T-banen; mange måtte nøye seg med ståplass. Folkemøtet om hva man kan gjøre med nærmiljøet for å få folk til å bli boende på Tøyen når barna kommer i skolealder, fikk en voldsom markedsføring.

Det så nesten ut som en slu PR-plan at det i morges ble klart at SV gir opp drømmen om Munchmuseum på Tøyen, og til gjengjeld for å støtte Lambda i Bjørvika fikk byrådet med på en storstilt (?) Tøyen-satsing.

Les også

Lambda-avtalen vil fordele sosial nød utover Oslo

Den strømmet Tøyen-folket til folketmøtet på skolen for å høre mer om.

Forutsigbart

Diskusjonen blant politikerne gikk etter kjent partimønseter; de som sto bak lovpriste avtalen og karakteriserte den sim en storstilt stasing. Høyres Eirik Lae Solberg mente det var "en fantastisk pakke som kan gjøre Tøyen til barnas bydel, til læringens bydel".

De som ikke er med på forliket, var mer avmålt og mente det var for lite for sent. Og dessuten at mye av det de nå er enige om, allerede er vedtatt i bystyret uten at byrådet har gjennomført det.

Les også

Jubel og lettelse på Munch-museet

— Dette er ikke på langt nær nok til å rette opp konsekvensene av årevis med feilslått boligpolitikk, mente Arbedierpartiets Liebe Rieber Mohn.- Mens det skal satses 125 milllioner ekstra på Tøyen over fem år, kjøper byrådet en gård bygård til 143 millioner og det bruker 130 millioner på å utrede en OL-søknad , sa Bjørnar Moxnes. Lederen i Rødt var også blant dem som ikke var imponert, men derimot mente at Tøyen er vel så viktig som IOC".

Les også

«Både Ap og Frp er spilt langt utover sidelinjen»

SV-ros

Det som ikke var så programmessig, var at både Høyre, Øystein Sjøtveit fra Fremskrittspartiet og Trine Schei Grande fra Venstre viste storsinn og ga ros til SV — og dets bystyreleder Marianne Borgen, som fremsto som gårsdagens vinner - til tross for at de måtte gi opp drømmen om Munchmuseum på Tøyen. De klarte å få til noe.

— Det er tross alt det politikk handler om, sa Schei Grande.

SVs Marianne Borgen ( fra v.) sto frem som den store vinnerrn på møtet hvor Liebe Rieber Mohn (Ap) og Bjørnar Moxnes (Rødt) var enige om at forslaget hun har fått til er for lite for sent. Foto: Aas, Erlend

Folkets røstMen hva mente Tøyenbefolkningen?

— Forslagene er fine. Hvis de blir noe av. Det tror jeg ikke før jeg får se det. Noe kommer nok, men jeg er ikke overbevist om at de gjør noe som monner med hovedproblemet. Det ser ikke slik ut når de kjøper opp enda flere kommunale boliger, sier Viktoria Lindberg.

Les også

Lambda-arkitekten: Jeg ga aldri opp håpet

For det er der hun mener hovedproblemet ligger, og da monner det lite med badeland, friluftsscene og halv pris på Tøyenbadet for skolens elever.— Det er fint det, men det det handler om her, er de kommunale boligene. De er nøkkelen. På Tøyen er det for mange av dem på et for lite område. Derfor blir det kriminalitet, uro og rusmisbruk. Foreldrene frykter at barna skal bli offer for slikt. Derfor flytter de som har anledning, og elevsammensettingen blir helt skjev. Klarer de å gjøre noe med det problemet, så vil alt annet løse seg, tror hun, som selv har valgt å sende barna sine til naboskolen, på Kampen.

— Der er det et mye mer variert elevgrunnlag.

Les også

Frp nekter å samarbeide om neste års budsjett

Færre kommunale boliger?

I avtalen mellom byrådspartiene og SV heter det at de kommunale boligene i Hagegata 30 skal gjøres om til studentbioliger, mens de i Hagagata 31 skal selges. Inntektene av salget skal "benyttes til kjøp av tilsvarende antall kommunale leiligheter utenfor indre Oslo øst".

— Man kan håpe, men jeg har ikke veldig sterk tro på at alt de har lovet i dag blir gjennomført. Mye er jo allerede vedtatt uten at noe har skjedd, sier Leif Pareli, som har bodd på Tøyen i 24 år - og som synes det var trist at Munchmuseet forsvant i en hestehandel.