Oslo

Høytid splitter norske muslimer

Helgens feiring av id al-adha har ikke klart å samle norske muslimer som er delt omtrent på midten. Dermed vil noen følge Saudi-Arabia og feire på lørdag, mens andre vil følge Islamsk Råd Norge og feire på søndag.

Ifølge Islamsk Råd skal den muslimske høytiden id al-adha feires på søndag, men flere moskeer vil følge Saudi-Arabia og feire på lørdag.

  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz

Nymånen bestemmer når muslimene skal innlede et nytt år, en ny måned og dermed også feiringen av høytider som id og ramadan.

Men dette er lettere sagt enn gjort. Det er nemlig regler for blant annet hvor lenge nymånen skal være synlig før man kan annonsere starten av en ny muslimsk måned.

Derfor er norske muslimer splittet rundt feiringen av høytiden id al-adha som er den andre av de to muslimske høytidene i løpet av et år. Ifølge Islamsk Råd Norge (IRN) skal dagen feires søndag .

Moskeer som Islamic Cultural Center og World Islamic Mission vil følge IRNs anbefaling og feire på søndag. Moskeer som Rabita, Aisha-moskeen på Holmlia og de fleste muslimene fra Tyrkia og Somalia er blant dem som kommer til å feire på lørdag. Dermed blir det en ganske jevn fordeling mellom de to grupperingene.

Splitter familier

Dette betyr også at mange storfamilier der personer er medlemmer i forskjellige menigheter få en splittet feiring.

Mehtab Afsar, generalsekretær i IRN, oppfordrer norske muslimer til å forholde seg til norske forhold.

Mehtab Afsar i IRN

— Mange forbinder pilegrimsreisen hajj automatisk med at det er id dagen etter over hele verden, men dette stemmer ikke. Id skal feires den 10. dhul-hijjah (den siste måneden i islamsk kalender). I år blir dette søndag 5. oktober i Norge i henhold til lokal kalender, sier Afsar.

Kan beregne

Han legger til at i dagens samfunn med teknologiske hjelpemidler må man ikke kun observere månen med det blotte øyet. Dette kan også gjøres ved beregninger.

- Vi følger vår lokale kalender i Norge. Ut ifra denne er det riktig å feire id på søndag, sier Afsar.

Han understreker at IRN har en egen komite som utarbeider hijri-kalender. Denne komiteen har etter grundige vurderinger konkludert med at id er på søndag.

— Medlemsmoskeene i IRN har skrevet under på en hijrikalender-avtale der de forplikter seg til å følge den, sier Afsar videre.

Pilegrimsreisen

Basim Ghozlan, forstander i Rabita, mener at id må feires dagen etter pilegrimsreisen hajj i Mekka, og derfor er det riktig med feiring på lørdag.

Basim Ghozlan

— Vi er enige med IRN rundt feiringen av alle andre høytider og markeringer, men ikke når det gjelder id al-adha. Verden er blitt mye mindre i dag. Når folk ser på TV at det er hajj, så er det naturlig å feire id dagen etter slik man har gjort i alle år, sier Ghozlan.Han forteller at 250 medlemmer fra Rabita er på hajj-reise. Derfor er menigheten tett tilknyttet hajj-dagen.

— Vi har diskutert dette med IRN i alle år, og er enige om at vi ikke er enige i denne saken, sier Ghozlan.

Følger Saudi-Arabia

Også Aisha-moskeen på Holmlia følger Saudi-Arabia, og feirer på lørdag.

— Vi har alltid fulgt Saudi-Arabia, og kommer til å gjøre det samme i år. Derfor vil vi feire id på lørdag, forklarer Zuner Ahmed, kontaktperson i Aisha-moskeen på Holmlia.

- Hvorfor vil dere ikke følge IRN?

- Vi er ikke enige i beregningsmetoden til IRN, svarer Ahmed.

- Hvorfor er dere ikke enige?

- Det er forskjellige meninger mellom lærde om man skal følge lokal kalender eller feire sammen med Saudi-Arabia. Vi har alltid feiret dagen med Saudi-Arabia siden vi har mange tilhengere fra arabiske land og de ville blitt misfornøyde dersom vi ikke fulgte dem. Siden vi er ganske fleksible på slikt, har vi valgt å følge det som passer best for våre tilhengere, sier Ahmed.

Han legger ikke skjul på at det ville vært hyggeligere med en felles feiring, men ser også på fordeler som at alle muslimer slipper å ta fri på samme dag.

- Det er både fordeler og ulemper ved en slik feiring, men det ville ha vært hyggeligere hvis alle feiret samtidig.

Les også

  1. - Ikke noe galt i å feire jul

  2. Her har barna «julekalender» med 30 luker

  3. Flere pilegrimer fra Norge til Mekka