Oslo

Nå kan du teste 3D-printer gratis på biblioteket

Deichmanske åpner «Folkeverkstedet» på lørdag. Her kan du blant annet bruke 3D-printere, lære koding og bygge maskiner – helt gratis.

Magnus Klafstad, prosjektleder i «Folkeverkstedet» på Deichmanske demonstrerer hvordan LittleBits fungerer. Det er et slags elektronisk lego-sett, hvor man blant annet kan lage instrumenter.
  • Sol Sigurjonsdottir
Med «Strawbees» kan man lage all slags figurer og former. Her er det bare kreativiteten som setter grenser. Produktet er en del av makerspace-bevegelsen, og kom til gjennom folkefinansiering på nett.

På lørdag kaster Deichmanske bibliotek seg på «maker space»-bølgen som har vært over oss noen år.

De åpner «Folkeverkstedet», som skal være en arena for kreativitet og skapelse. Det finnes allerede flere slike arenaer i Oslo, men Folkeverkstedet skiller seg ut som et gratis lavterskeltilbud som passer for de fleste.

Tilbudet er åpent for alle, både barn og voksne.

- Vil senke terskelen for å ta denne teknologien i bruk, også for de minste, sier prosjektleder Magnus Klafstad om «Folkeverkstedet» som åpner på Deichmanske hovedbibliotek på lørdag.

— Vi er inspirert av makerspace-bevegelsen, men dette prosjektet handler også om kunnskapsdeling. Tradisjonelt har kunnskapsdelingen vært gjennom bøker, men nå skjer det også gjennom nye plattformer. Man lærer noe, det er det samme som vi alltid har gjort på biblioteket, bare modernisert for en ny tid. Det handler om å lære av å gjøre og nye måter å utveksle kunnskap på, forteller prosjektleder for Folkeverkstedet Magnus Klafstad.

  • Les også: Oslos gründermiljø vokser raskest i verden

Leke med å lage maskiner og bruke 3D-printere

Klafstad demonstrerer for Osloby hva man kan gjøre på Folkeverkstedet. Her kan man bygge figurer med sugerør, bygge maskiner, bygge små datamaskiner eller instrumenter, lære koding, bruke 3D-printer og mer. Innholdet på Fellesverkstedet vil hele tiden være under uvikling i løpet av prosjekttiden i 2015.

Her vil man kunne leke seg og være kreativ med en rekke forskjellige verktøy som er enkle å forstå. Tilbudet er allerede blitt populært før åpningen.

— Vi ser allerede nå før åpningen at folk flokker seg rundt maskinene når de er i gang. Dette er fremtiden. Jeg tror nok at vi kommer til å le av vår store fascinasjon for 3D-printere om 50 år. Det er stor utvikling på dette feltet. Når man ser bruksverdien i praksis, det er da det er spennende, når man ser veien det går, sier han.

Vil senke terskelen for å ta i bruk ny teknologi

Makerspace-bevegelsen som oppsto på midten av 2000-tallet baserer seg på tanken om å lage ting selv, i stedet for å kjøpe ting.

Bevegelsen har vært i stort utvikling, og er blitt til en enorm industri verden over. Spesielt 3D-printing er blitt populært nå som det er blitt både enklere og billigere for folk flest å ta det i bruk enn hva det var før.

En modell av en sofa, laget ved hjelp av en 3D-printer.

— Jeg tror denne bevegelsen er blitt så populær fordi vi nå har fått de verktøyene vi trenger til å gjøre det selv. Det er blitt mer tilgjengelig og billigere ved hjelp av digital teknologi. Man kan bruke kreativiteten i større grad, og det handler om å gjenbruke, reparere og skjønne hvordan ting fungerer, sier Klafstad.På lørdag blir det offisiell åpning med blant annet kodekurs med Torbjørn Skauli fra «Lær Kidsa Koding», kurs i 3D-printing for nybegynnere med Jens Christian Brynildsen fra Bitraf og introduksjonskurs til Arduino med Joachim Haagen Skeie fra Lambertseter Kodeklubb.

I tillegg åpner biblioteket sin nye spillsalong på lørdag.

— Vi vil senke terskelen for å ta ny teknologi i bruk. Her kan man få i gang kreativiteten uten at det trengs noen forkunnskaper, sier Klafstad om prosjektet.

Les også

  1. Ny bedriftskultur: Alt skal deles

  2. 3D-printede hjerter reddet livet på små barn

  3. Print deg selv i 3D

  4. Printer som gir livet en ny dimensjon