Oslo

Obos, Møller Eiendom og Christian Ringnes i budkrig om gamle Deichman

Budfristen for det gamle hovedbiblioteket gikk ut mandag klokken 14. Det er kommet inn 13 bud på eiendommen.

Obos, Møller Eiendom og Eiendomsspar er blant aktørene som i dag byr på det gamle biblioteket på Hammersborg.
  • Maria T. Pettrém
    Maria T. Pettrém
    Journalist

I sommer har gamle Deichmanske hovedbibliotek på Hammersborg ligget ute for salg. Hverken kommunale eller statlige etater har ønsket å ta i bruk det gamle hovedbiblioteket. Derfor ble det vedtatt at den 12.500 kvadratmeter store bygningen skulle selges.

Prisen på bygget ligger på 58,6 millioner og kommer ikke uten krav. Kjøper må belage seg på 64 millioner kroner i vedlikeholdsutgifter. 1,8 millioner av disse er strakstiltak.

Mandag klokken 14 gikk budfristen ut. Det kom totalt inn 13 bud på eiendommen.

Seks av dem ble lagt inn helt på tampen. Da Aftenposten snakket med megler Carl Fredrik Marti klokken 13, én time før budrunden ble avsluttet, var det kommet inn syv bud.

– 13 bud var som ventet. Jeg antydet overfor selger at jeg trodde det ville komme inn 10–15 bud, sier Marti og legger til at de nå vil arbeide fortløpende med å gå gjennom alle budene.

Obos, Møller Eiendom og Christian Ringnes-selskapet Eiendomsspar bekreftet mandag at de deltar i budrunden. Hverken Obos eller Eiendomsspar ønsket å utdype sine planer for bygget.

Det er Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY) som selger bygget på vegne av Oslo kommune. Hverken EBY eller Marti ønsker å gå ut med listen over de 13 budgiverne.

30. desember 2019 ble Deichman på Hammersborg stengt for godt.
Les også

Mandag går budfristen for gamle Deichman ut. Christian Ringnes er blant de interesserte.

«En multifunksjonell storstue»

Møller Eiendom forteller at de med lokalene ønsker å etablere «en multifunksjonell storstue som skal tilrettelegge for et mangfold av møter mellom mennesker».

«Bygget er tenkt fylt med fleksible forsamlingsrom med bibliotekets arkitektur og inventar som bakteppe, moderne arbeidsplasser i gamle og nye kontorarealer, et bredt utbud av servering i ulike kategorier, samt arealer viet fotokunst», skriver administrerende direktør Andreas Jul Røsjø i en e-post til Aftenposten.

Han forteller at Møller-familien er innehavere av Norges kanskje største samling av kunstfoto.

«Det gjør oss naturlig litt ekstra opptatt av området og dets utøvere. Med samlingen som basis ønsker vi å gjøre en innsats for å få til noe som merkes på feltet», skriver han.

Han mener byggets historie og plassering ved siden av det nye regjeringskvartalet innebærer både en mulighet og en forpliktelse til å skape et rikt og mangfoldig byliv både inne og rundt det gamle biblioteket.

Slik ser Møller Eiendom for seg at gamle Deichman kan se ut

Høyskolen Kristiania ikke med i budrunden

Allerede i forrige uke ble det kjent at Christian Ringnes vil kjøpe det gamle biblioteket. Ringnes’ selskap Eiendomsspar er et av Norges ledende eiendomsselskaper. Viseadministrerende direktør, Sigurd Stray, bekrefter overfor Aftenposten at de deltar i budrunden.

Eiendomsspar planlegger konsertarena, kontorer og kafé, og ønsker at store deler av bygget skal være åpent for publikum. Firmaet skal ikke ha planer om bruke bygget til hotell eller boliger.

Høyskolen Kristiania har tidligere uttalt at de ønsker å kjøpe Deichmans gamle lokaler i sentrum. Mandag avkreftet markeds- og kommunikasjonsdirektør Stein Oddvar Evensen at de deltar i budrunden.

«Vi deltar ikke da dette er trukket ut i tid og vi landet på andre løsninger», skriver han i en SMS.

Også Eiendomsutvikler Christen Wikborg har tidligere sagt til NRK at hans selskap ønsker å kjøpe det gamle hovedbiblioteket. Mandag ettermiddag avkreftet også han overfor Aftenposten at han har lagt inn bud.

En rekke krav med på kjøpet

– Det har jo kommet tett med bud og det er vi godt fornøyde med. Nå står vi foran en spennende periode før vi vet hvem som blir den nye eieren, sier kommunikasjonssjef Lena Nesset i Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY).

Nå skal budene og budgivernes beskrivelser av hvordan vilkårene skal oppfylles, gjennomgås av kommunen. Når alle budene er gjennomgått, blir det en ordinær budrunde.

Deichman selges til høystbydende gitt at vilkårene som er satt, oppfylles.

Etter budrunden vil det lages en innstilling fra EBY som sendes til politisk behandling. Det er Oslo bystyre som skal vedta salget. EBY anslår at de vil sende sin innstilling til politisk behandling i løpet av høsten.

Blant kravene som følger med på kjøpet av det gamle biblioteket, er blant annet en bruksrettsavtale. Den innebærer at Oslos befolkning og byens besøkende også i fremtiden skal gis tilgang til deler av bygningen. Dette gjelder blant annet inngangspartiet mot Regjeringskvartalet, hovedsalen med tilhørende takterrasse og mesanin og uteområdene.

Med på kjøpet følger også en del av inventaret som er spesiallaget for bygningen. Disse møblene må forbli i bygget uansett hvilken funksjon Deichman vil få i fremtiden. Ny eier må også forholde seg til føringer fra Byantikvaren.

Les mer om

  1. Deichmanske bibliotek
  2. Oslo kommune
  3. Byutvikling
  4. Eiendom