Oslo

Her er skibokforfatternes markatips

- Selv om jeg ikke går for å trene til noe løp er det å gå på ski en fin måte å bevege seg på. Den stillheten du opplever når du suser bortover. Det å være ute og slappe av og få frisk luft. Det er meditativt, sier Tom Stalsberg.
De har begge skrevet bøker om å gå på ski. Men Tom Stalsberg og Marit Karlsen har nokså ulike preferanser når de velger å ta turen opp i Nordmarka.

Mens den ene gjerne går åtte mil i slengen, holder den andre seg til Kvikklunsj og appelsin i ”klisjéløypa”. Her er skibokforfatterne Marit Karlsen og Tom Stalsbergs markatips.

  • Anders R. Christensen

Strålende sol og temperaturer rett under frysepunktet. Slik lyder værmeldingen for den siste helgen av årets vinterferie. Sjansene er dermed store for at det kommer til å bli folksomt i oslomarka.

Men hvor skal man gå, hvilke er de beste hyttene og hva skal man ha på og med seg? Osloby har snakket med to skiglade forfattere om hvordan markaturen kan bli en suksess.

- Sandvikshytta er koselig, men er kun oppe i helgene. Der står alltid den samme fyren og selger vafler. Ellers er også Gørja hyggelig. Det er fort gjort å bruke penger i Marka, for det koster gjerne 60 kroner for en vaffel og en kaffe, sier Marit Karlsen.

Den spreke

— Jeg synes det er koselig at det kryr av folk med ski på trikk og bane. Det er eksotisk, vi finner ikke sånt i noen annen hovedstad. Ni minutter hjemmefra med offentlig transport til skiløypa er en luksus å bli glad av, sier Marit Karlsen.

Hun driver plateselskapet Trust Me Records, og har tidligere skrevet boka ”Best på ski” sammen med Thomas Alsgaard.

Nå, mens det er føre, går hun gjerne på skitur i Nordmarka flere ganger i uka.— Jeg kan være ganske ekstrem, så for meg er det å gå til Kobberhaughytta nesten som å gå til kiosken på hjørnet. Det kan gjerne bli mellom seks og åtte mil på en tur i helgene og noe kortere turer i uka. Jeg liker å gå rolig og langt, sier Karlsen.

— Ruta Sognsvann – Ullevålsseter på østsiden liker jeg ikke, det er for mye folk. Jeg går heller vestsiden fra Sognsvann , den er bratt og mindre befolket. På vestsiden tar jeg også den såkalte Lyn-sløyfa , som er en koselig avstikker hvor man kommer til et punkt hvor du ser ut over hele byen. Fra Ullevålseter fortsetter jeg mot Kikut , som regel via Glåmene , Kamphaugen eller Kobberhaugene , som er mine favorittområder i Nordmarka Syd. Fra Kikut er det fint å gå over Sandungen til Katnosa . Storflåtan er og en fin rute. Skibussen fra Ringkollen liker jeg når sola har begynt å varme, da går man mot den, helst over Spålen, hele veien hjem til byen, sier Karlsen.

Marit Kalsen ga i 2008 ut boka "Best på ski" som hun skrev sammen med Thomas Alsgaard.
Tom Stalsberg kom i fjor ut med boka "Født med ski på beina".

Når det gjelder bekledning er det det praktiske som står i fokus.— Folk gjør ofte den feilen at de har for mye klær på seg. Jeg har heller aldri forstått de som insisterer på å bruke gamle anorakker. Skituren blir bedre med lette, praktiske og tekniske klær som puster og holder deg varm. Men ikke ha syntetisk innerst, bruk tynn ull. Temperaturen bestemmer hva jeg har med av ekstra klær, men som regel votter, tørr ullhals og tynn vest. Og selvfølgelig sjokolade og varm drikke i taska.

Les også

Sørkedalen – mitt eldorado

-Det finnes ingen ”hemmelige steder” så lenge man følger oppkjørte løyper. Men det hender jeg kan gå lenge uten å møte et menneske. Det er fint. Stillheten og roen finner jeg som regel i Nordmarka Nord, sier Marit Karlsen.

Den bedagelige

— Jeg pleier som regel å gå med kona mi, men hun er i bedre form enn meg og løper ofte ifra i begynnelsen, så venter hun på meg oppe i bakkene. Men jeg har bestemt meg for at jeg skal klare å slå henne i løpet av vinteren, sier Tom Stalsberg, journalist i Dagbladet og forfatter av boka ”Født med ski på beina – en håndbok for deg som vil lære å gå sakte på ski”.

Som tittelen antyder går Stalsberg først og fremst på ski for kosens skyld.

Les også

Rundtur fra stue til stue i Østmarka

— Jeg er veldig bekvemmelighetsskiløper, så jeg er mest i Nordmarka når jeg går på ski. Jeg bor på Majorstua, så det er dit det er lettest å komme seg.- De beste skidagene er når jeg har mulighet til å gå i marka på dagtid når det ikke er så mye folk. Men jeg er ganske grunnleggende når det gjelder løypene jeg går. Ofte blir det gjerne fra Bogstadvannet og innover i Marka, fra Sognsvann og opp til Ullevålsseter eller fra Frognerseteren via Kobberhaughytta og opp til Kikut . Det er "klisjéløypa", men det er fine traseer for folk som meg som ikke er i så god form, sier Stalsberg.

— Det er helt fantastisk hva som ligger der og venter på deg. Jeg går alltid innom hyttene når jeg er i Marka. Jeg liker særlig Kobberhaughytta, som har gode kanelboller, og god kaffe og kakao. Hyttene er nervesentrene i Marka, så all ære til Skiforeningen og de private som driver dem. De er kong vinters små kapeller. I tillegg fortjener de som kjører opp løypene all mulig ros. Det er mange anonyme helter der ute som jobber for at resten av oss skal kunne gå på ski.

Les også

«Jeg har to kunstige knær, men jeg glir av gårde»

— Hva med tursekken? Hva har du i den?

— Det er ganske lite avansert. Jeg har alltid den blå Berganssekken min fra 1986. Der har jeg tre typer smørning, en champagnekork til å smøre, matpakke, solbærsaft, kaffe eller kakao en appelsin og en Kvikklunsj. Også er det greit å ha med seg et ekstra undertøysskift, sier Stalsberg.

Les mer om

  1. Nordmarka
  2. Ski
  3. Tur