Oslo

Lenge igjen til det lysner i Oslo

Halvannet år etter at Oslos nye belysningsplan ble banket igjennom av politikerne, ba kommunen om konsulenthjelp til å gjennomføre planen.

Leserne har pekt ut hundrevis av områder i Oslo som de opplever som utrygge. Mange mener mer lys vil gi økt trygghetsfølelse. Foto: Nordby Carl Martin

 • Hanne Mellingsæter
  Journalist

Flere hundre har klikket seg inn på trygghetskartet og pekt ut utrygge steder i Oslo.

Les også

Oslo kopierer København for å få ned kriminalitetstallene

«Dårlig opplyst, uoversiktlig, ofte lite folk». «Mørk gate hvor det alltid er folketomt. Har selv opplevd å måtte løpe fra to fremmede menn her midt på natten». «Slottsparken er mørk og stille, og det er lett å gjemme seg bak trær og slikt. Jeg unngår Slottsparken til enhver tid etter at det er blitt mørkt».Slik lyder tre av flere hundre innspill på trygghetskartet. Mange peker ut sentrum, nederste del av Akerselva og Grønland som utrygge områder, og flere etterlyser lys i gater og parker.

Kvadraturen og Akerselva

Selv om det er skiftet ut lyspærer for å bedre sikkerheten i byen, vil det vil trolig ta flere år før Oslos belysningsplan er på plass. Politikerne vedtok planen i april 2011, samme år som antall overfallsvoldtekter økte kraftig. Men først i høst, halvannet år senere, ba Bymiljøetaten om konsulenthjelp for å gjennomføre planen.

Les også

«Jeg føler meg utrygg her selv midt på lyse dagen»

— Vi hadde et anbud ute høsten 2012 for å komme i gang. Først skal vi registrere det som allerede finnes. Så må vi i gang med detaljprosjektering, sier seksjonsleder Tom Kristoffersen.Bymiljøetaten skriver snart under en kontrakt med konsulentfirmaet som vant anbudsrunden. I utgangspunktet skal alt lys innenfor Ring 1 skiftes ut fordi det er for gammelt og slitent.

— Kvadraturen ønsker vi å komme i gang med ganske raskt, og så er det allerede startet opp et arbeid med Akerselva. Der kommer det trolig lys til høsten.

Kristoffersen understreker at det er skiftet ut lys for å bedre sikkerheten, men utskifting av lysanleggene innenfor belysningsplanens områder har de ikke kommet i gang med enda på grunn av andre oppgaver.

— Husk at dette er den største jobben vi har gjort med belysning i Oslo siden lampene ble satt opp. Og dette skal vare i 40–50 år, så det er ikke bare å skifte ut noen gamle lamper.

Byråden: - Ikke godt nok opplyst

Miljø- og samferdselsbyråd Ola Elvestuen (V) understreker at det ikke er belysningsplanen alene som skal gi økt trygghet i Oslo. Planen handler også om mer energieffektiv belysning. Og parallelt med dette mer omfattende arbeidet er det skiftet ut mange lyspærer som kortsiktige trygghetstiltak, påpeker byråden.

- Burde man ikke likevel ha kommet lenger med belysningsplanen?

- Med den situasjonen vi hadde, mener jeg det var viktigere med akuttutskiftning av belysning enn den mer ambisiøse planen som tar gate for gate, mener Elvestuen.

Akerselva ble pekt ut som det området man skulle ta aller først. Grunnen til at det er forsinkelser her, er ifølge byråden kommunens gigantiske avløpsprosjekt Midgardsormen .

Elvestuen legger ikke skjul på at belysningen i hovedstaden er for dårlig.

— Oslo er ikke godt nok opplyst, og det er en av grunnene til at vi har fått denne belysningsplanen.

I bystyrevedtaket står det at de viktigste tiltakene bør være på plass til jubileumsåret 2014. Det er svært lite sannsynlig at kommunen rekker dette.

— Planen som helhet kommer ikke til å være ferdig, men vi kan ha en god gjennomføringsplan og være godt i gang, slik at det gir en merkbar bedring, sier Elvestuen.

Relevante artikler

 1. OSLO

  Fem ting du bør vite om planen som er så viktig at kommunen sendte ut en halv million SMSer

 2. OSLO

  Han er en av Oslos yngste politiske ledere. Da han gikk hjem fra Rådhuset, kom angrepet uten varsel.

 3. OSLO

  Oslo vil ha videregående skole i sentrums mørkeste strøk

 4. OSLO

  Ballbinger, skøytebaner og klatreanlegg skal løfte et av byens mest belastede områder

 5. OSLO

  Praktkvartalet har «svært gode forutsetninger» til å bli boliger. Likevel anbefaler kommunen at det skal brukes til skole.

 6. KOMMENTAR

  Dette er den døde delen av Oslo sentrum. Den kan gjenopplives med riktig medisin | Andreas Slettholm