X Games: Dyrt for kommunen, lønnsomt for byen

42 millioner kroner betaler kommunen for å få X Games til Oslo. Næringsbyråd Hallstein Bjercke (V) tror det blir god butikk.

Mats Hatlem gleder seg til å få perfekte treningsforhold når han er hjemme, og ikke ute i verden og skater. Arenaen som bygges til X Games, blir liggende på Filipstad

— Ja, jeg er ikke i tvil om at det som for kommunen er en utgift vil være en god investering for hele byen. Og det selv om vi ikke regner inn verdien av markedsføringen, sier Bjercke.

Tirsdag ble det klart at X Games inntar Oslo i slutten av februar. Det er duket for en fire dagers fest på ski og brett, snowboard og skateboard. Med alle de beste utøverne på plass. Statusen og premiepotten på 650.000 dollar, over fem millioner norske kroner, sørger for det.

Også verdien av markedsføringen av Oslo som «Verdens vinterhovedstad» kan bli veldig høy. Mange vil se TV-bildene fra X Games i Oslo.

30 millioner amerikanske seere

— Vi har vel hatt rundt 30 millioner seere i bare i USA, sier Tim Reed som er visepresident for ESPN X Games. Den amerikanske sportskanalen eier lekene, og viser dem over store deler av verden. Kommende vinter skal da ha leker to steder, i Aspen, Colorado og på Tøyen, Filipstad og i Wyller i Oslo. Tidligere har den europeiske delen blitt arrangert i Tignes i de franske alper.

— Vi gleder oss til å flytte til hjertet av Skandinavia og til en by med så unike vintersportstradisjoner som Oslo. Det blir også spennende for første gang å trekke en sommeridrett inn i vinterlekene. Rart det ikke har skjedd før, snow- og skateboard er veldig nær beslektet, sier Reed.

Byråd Hallstein Bjercke hadde funnet frem sitt skateboard fra 1984, mens byråd Guri Melby foretrekker større (sykkel)hjul.

Han ser ikke bort fra at Oslo kan bli arrangørsted for X Games over flere år. Det ønsker også TV2 seg. Bjercke ser heller ikke bort fra at det kan bli resultatet.— Men det må det forhandles om, foreløpig har vi avtale for 2016. Og så får vi se hvordan det går.

Lagerskur blir skateboardarena

Men de som smilte aller bredest i Skur 13 på tirsdag var nok supertalentet Mats Hatlem (15) og de andre skateboardentusiastene. For etter at X Games har pakket sammen og reist sin vei, så vil skateboard-anlegget bli liggende.

— Det er helt fantastisk. Det betyr at vi skatere får et anlegg i verdensklasse her i byen, strålte Hatlem.

— Dette er et godt eksempel på hvordan byen er i konstant endring. For kort tid siden var dette er lager. Da vi fikk muligheten, grep vi den og leide hallen for fem år. Hva vi skal bruke den til ved siden av skateboardanlegget, vet vi ennå ikke helt. Men det skal være aktivitet her. Organisert og uorganisert. Skateboardanlegget skal være mobilt, og kan flyttes til en annen hall når denne må vike for utbyggingen på Filipstad, sier byråd Guri Melby.