Hun er blitt frastjålet ni sykler på fire år

Antall sykkeltyverier har gått til himmels i Oslo. I fjor ble 4837 tyverier anmeldt, en økning på 50 prosent på fire år. Bare 1 prosent av sakene er oppklart.

Mari Lange Asland har anmeldt sin niende stjålne sykkel. Den forsvant utenfor hjemmet hennes på Bjølsen. Syklene hennes har ligget mellom 4000 og 6000 kr i nypris. Den siste var gammel og kostet bare 1500 kr, men forsvant likevel.
  • Christian Sørgjerd
  • Olivia Knudsen

— Jeg tror de har frosset bolten og bare slått den av, sier Mari Langer Asland.

Hun viser frem den ødelagte sykkellåsen. Den var alt som lå igjen forrige lørdag. Mens hun lå og sov hjemme på Bjølsen, ble sykkelen stjålet. Siden 2012 har hun blitt frastjålet hele ni sykler. Hittil i år er allerede to sykler forsvunnet.

— Når ni sykler er blitt stjålet fra meg i løpet av fire år, hvor mange andre er det som også får stjålet sykkel etter sykkel, spør hun.

Anmeldelser i været

Svært mange er svaret, ifølge politiets statistikk. Totalt 4837 sykkeltyverier ble anmeldt i Oslo i fjor. Det betyr at hele én av tre registrerte sykkeltyverier i Norge nå skjer i hovedstaden.

Gjennom 2000-tallet lå antall sykkeltyverier i Oslo relativt stabilt. Så sent som i 2011 ble det anmeldt 3329 tyverier. Dermed er økningen på nær 50 prosent på bare fire år.

I resten av landet er utviklingen over tid relativt flat i samme periode.

Mørketallene er antagelig store, de fleste sykkeltyverier blir aldri anmeldt. Falck har tidligere anslått det totale antallet i Norge til minst 55.000 årlig.

LES OGSÅ:

Les også

To syklister har mistet livet, 66 er blitt skadet her

Peker på organiserte bander

— Statistikken er ikke hyggelig lesning for oss, sier politioverbetjent Stig Vasbø.

Han leder avsnittet for etterretning og vinning ved Majorstuen politistasjon. For å forklare økningen trekker han blant annet frem de åpne grensene i EØS-området og EUs østutvidelse.

— Vi har vært opptatt av vinningskriminalitet, med fokus på utenlandske bander og boliginnbrudd. Vi har tatt mange, sier Vasbø.

Det bekrefter statistikken. Antall boliginnbrudd i Oslo har falt kraftig. Vasbø spør om kanskje fokuset til organiserte bander i stedet kan ha blitt rettet mot blant annet sykkeltyverier, siden risikoen for å bli tatt er langt mindre der.

Også Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If, trekker frem de internasjonale forgreningene.

— En dyr sykkel som blir stjålet i Oslo, kan dukke opp i et annet land etter noen uker. Vi har eksempler på at kundene våre har funnet igjen sykkelen sin på utenlandske annonsenettsteder, sier han.

Noen ganger ligger låsen til Mari Langer Asland igjen, andre ganger ikke. Prisene på syklene hennes har variert. De fleste har ligget på mellom 4000 til 6000 kroner. Men at noen ville stjele den brukte sykkelen til 1500 kom overraskende på henne.

Har låst sykkelen hver gang

Mari Langer Aslands sykkel var en bruktsykkel til 1500 kr. Tidligere i år ble hun frastjålet en sykkel til nærmere 10.000 kr i et låst sykkelskur. For å komme inn i skuret trenger man nøkkel. Sykkelen var i tillegg låst til sykkelstativet.

— Dette skjer ikke innerst i smug eller dypt nede kjellere. Det skjer i full offentlighet og i åpne gater. I det øyeblikket sykkelen står synlig, så tar det en knapp uke før den forsvinner, sier Asland.

I lange perioder tidligere har hun oppbevart sykkelen i leiligheten sin eller på balkongen. Dessverre er det ikke plass til dette i den nye leiligheten hennes på Bjølsen, hvor hun har bodd i noen måneder.

LES OGSÅ:

Les også

Kjøpte «skremme-kamera» - da stilnet bilistene

99 av 100 oppklares ikke

— At én eller to sykler blir stjålet, kan man ikke beskytte seg mot, men at det skjer om og om igjen over tid provoserer meg. Det er lovløst, sier hun.

Asland har anmeldt samtlige tyverier, men de er blitt henlagt. Den skjebnen deler hun med andre. I 2015 ble bare 1 prosent av sykkeltyveriene i Oslo oppklart. I 2011 var tilsvarende tall 1,6 prosent.

Et sykkeltyveri er oppklart når eier får sykkelen sin tilbake. Politioverbetjent Stig Vasbø peker på at få noterer ned rammenummeret sitt. Dermed kan ikke sykler som politiet mistenker er stjålet, enkelt sjekkes om er det.

— At vi ikke får rammenummeret når tyveriene anmelder, er den viktigste årsaken til oppklaringsprosenten er så lav. Kanskje skulle det vært obligatorisk å oppgi dette til politiet og forsikringsselskapet, sier han.

Ifølge Mari Langer Asland er forsikringsselskapene stort sett veldig hjelpsomme, men hun sier at de etter hvert er blitt mer mistenksomme siden hun har meldt inn så mange sykkeltyverier. - Det er ikke så rart, jeg ville også lurt på en som melder så mange tyverier på så kort tid, sier hun.

— Oslo er ville vesten

For Mari Lange Asland er det en mager trøst.

— Jeg skjønner ikke at det ikke kan være mulig å ta de store organiserte, det gjør meg irritert. Oslo er en så hyggelig og trygg by, men på akkurat dette området er det helt lovløst. En slags ville vesten, sier hun.

Ideelt sett sykler hun til og fra jobb, samt lengre turer i helgene, men nøler på spørsmålet om hun skal skaffe seg ny sykkel.

— Jeg kommer sikkert til å falle for fristelsen til å kjøpe en ny sykkel, men det må nesten bli enda en billig en.