Oslo

Hauskvartalet solgt - kommunen beholder Hausmania

Det hjalp ikke med et par rop fra publikumsgalleriet: Onsdag sa bystyret ja til å selge store deler av Hauskvartalet som har vært delvis okkupert i flere år.

Hausmannsgate 42 (t.v.) er del av kommunens salg, det er også nr. 40 (i midten). Onsdag ble kvartalet solgt for 35,5 millioner kroner.
 • Wasim Riaz
  Wasim Riaz
  Journalist

Før onsdagens bystyremøte hadde byrådet gått inn for at selskapet Urbanium AS skal få kjøpe Hausmannskvartalet. Nå har flertallet i bystyret vedtatt at salget kan gjennomføres. Salgssummen ble satt til 35,5 millioner kroner. Av dette får kommunen 30 millioner i kontanter.

Kommunen beholder selv den delen av kvartalet der Hausmania er lokalisert. Denne delen skal pussess opp av kommunen. Resten av kvartalet er solgt.

En ung mann i publikumsgalleriet ropte et par slagord imot salget idet debatten om salget startet, men ble raskt stille. Deler av kvartalet har vært okkupert i flere år.

Har konkrete planer

I budprosessen for eiendommene har Urbanium presentert et skriftlig forslag for hva de ønsker å gjøre med de to bygårdene og de to ledige tomtene i kvartalet.

Tankene deres om utvikling av kvartalet er ikke juridisk bindende, men her er hva selskapet ser for seg:

 • Hausmanns gate 42 rehabiliteres. Det blir romslige 3— og 4-roms borettslagsleiligheter.
 • Hausmanns gate 40 , som i 15 år har vært bebodd av okkupanter, rives. I stedet bygges det et moderne leilighetsbygg. I de to nederste etasjene ser de for seg at det etableres et bokollektiv med felles stue-/kjøkkenområder, hvor man kan kjøpe seg inn. I de øvre etasjene vil de ha 2- og 3-roms leiligheter, alt organisert som borettslag. Standarden skal være enkel.
 • Den ledige tomten i Brenneriveien 1 bygges ut med et moderne leilighetsbygg med små 2-roms borettslagsleiligheter. Standarden skal være enkel.
 • Den såkalte sirkustomten , som i dag er ledig,får et nytt bygg. Opprinnelig foreslo de å kombinere en mellomstor scene/flerbrukssal med et begrenset antall publikumsplasser og en kafé, med kontorlokaler/atelier/studioer i etasjene over. Ifølge Urbanium er dette nå kassert til fordel for Vega scene-prosjektet.

Dette krever kommunen

Urbanium eies av Espen Pay, som også er daglig leder. Selskapet står bak flere store byggeprosjekter i Oslo, og de har spilt en sentral rolle i Sørenga-utbyggingen.

De har forpliktet seg til å utvikle boligene i Hauskvartalet etter såkalt BREEAM-sertifisering, som innebærer svært høye miljøkrav. Bystyret har nemlig i kontrakten krevd følgende:

Brenneriveien 1 og fellesområde for boligeiendommene skal utbygges og utvikles med miljøsertifisering etter BREEAM standarden, klassifiseringsnivå PASS.

Eiendommene skal utbygges og utvikles i henhold til gjeldende regulering innen en utbyggingsfrist på 12 år.

Eiendommen er regulert til spesialområde- byøkologisk kulturkvartal i kombinasjon med boliger, allmennyttig formål (kultur/sirkushall/flerbrukshall), spesialområde- bevaring (bolig/forretning) og fellesområde- gårdsplass, lek og opphold.

Vil bygge borettslag

— Jeg gjør dette fordi jeg har lyst å gjøre noe for byen. Vi ønsker å lage noe varig her, sa Espen Pay til Osloby tidligere i år.

Han sa også at boligbyggene er tenkt organisert som borettslag for å sikre at leilighetene ikke kjøpes opp til utleie.

— Vi vil ha fokus på bomiljø, med vedtekter for borettslaget som kan styre dette. Vi vil også ta kontakt med husbanken for å forsøke å sikre gunstig finansiering, slik at det blir en lav terskel for å kjøpe seg inn, sa han.Hausmanns gate 40 har vært okkupert siden 1999. I dag bor det et titalls personer der. Pay vet ikke hva som skjer med dem.

Snudde etter valget

Det var det forrige byrådet som la ut det meste av kvartalet for salg, gjennomførte en budrunde og innstilte på Urbanium som kjøper. Før kommunevalget var både Ap, SV, MDG og Rødt svært kritiske til salget.

Da venstresiden vant valget, varslet det nye rødgrønne byrådet at de ville se på salget på nytt. Etter to måneders betenkningstid falt de likevel ned på samme konklusjon som sine forgjengere.

Byutviklingsbyråd Hanna Marcussen (MDG) mente det var for sent å snu. Og selv om grasrota i Oslo MDG tidligere har sagt at de ikke vil selge, stemte MDGs bystyrerepresentanter for å selge.

— Dette er et hyggelig løftebrudd fra venstresiden, ironiserte Frps Peter N. Myhre fra talerstolen.

Før saken ble behandlet i bystyret onsdag, ble det også stilt spørsmål til hemmelighold av dokumentene i saken. Rødt ønsket å utsette saken fordi partiet ikke har fått innsyn i dokumentene, men fikk ikke flertall for det.

Rødts Marit Halse, som var den eneste representanten som talte for nei til saget, fikk derimot applaus fra galleriet.

Les også

 1. Christian Ringnes skal bruke 160 millioner på Grand Hotel

 2. To kommunale etater krangler så busta fyker om boliger på industrihall

 3. Majonesfabrikken skal fylles med boliger

 4. Denne «plusshus»-høyblokken kan bli den første av sitt slag i Europa

 5. Vil ha akvarium og kongresshotell i kornsiloen på Vippetangen

Les mer om

 1. Hausmannskvartalet
 2. Oslo
 3. Bystyret